Anchete epidemiologice de amploare, sute de oameni în izolare, crese închise!

TSUNAMI DUPàFOCARUL COVID DE LA ABATOR

ALERTàÎN TOT JUDETUL… Directia de Sãnãtate Publicã Vaslui desfãsoarã, în aceastã perioadã, cea mai mare anchetã epidemiologicã de la începutul acestui an, dupã ce zeci de angajati ai unui abator de pui din municipiul Vaslui au fost depistati pozitiv cu coronavirus. Luni dimineata, la prima orã, autoritãtile sanitare au decis suspendarea activitãtii unei crese din oras, unde mai multi angajati ai abatorului îsi duceau copiii. Triajul epidemiologic pe care personalul cresei îl fãcea zilnic micutilor nu a relevat nici mãcar o suspiciune de infectie în rândul copiilor, însã toatã lumea a considerat cã e mai bine ca timp de câteva zile cresa sã se închidã pentru a se face dezinfectia. De asemenea, s-au purtat discutii îndelungate despre închiderea abatorului pentru o scurtã perioadã de timp, însã acest lucru este foarte putin probabil deoarece majoritatea angajatilor confirmati pozitiv lucrau la ambalare, activitate care nu poate fi opritã. Acestia s-au infectat dupã ce au împãrtit aceleasi vestiare si aceleasi mijloace de transport cu care fãceau naveta. În urma discutiilor purtate cu medicii epidemiologi din cadrul DSP Vaslui, unii angajati ai abatorului au acceptat sã se interneze la spitalul din Bârlad, în timp ce altii au optat pentru izolarea la domiciliu. Ancheta epidemiologicã ce urmeazã sã se facã în perioada urmãtoare vizeazã sute de persoane, rude si cunostinte ale personalului abatorului, care vor trebui sã stea în izolare.

Este cel mai mare focar de COVID-19 din judetul Vaslui cu care autoritãtile sanitare trebuie sã lupte. Dacã duminicã numãrul angajatilor depistati pozitiv la abatorul de pui era de 60, ieri a crescut la 64 dupã ce noi rezultate s-au întors de la laborator. Deocamdatã s-a decis izolarea tuturor celor confirmati cu coronavirus la domiciliu si închiderea unei crese, frecventatã de copiii angajatilor, pentru dezinfectie. O parte din personalul abatorului a fost de acord sã se interneze în spital, o decizie mai mult decât înteleaptã, spun reprezentantii autoritãtilor sanitare. “Multe dintre aceste persoane sunt asimptomatice, nu prezintã semne ale bolii, dar asta se întâmplã acum. Nimeni nu stie cum va evolua boala peste câteva zile. O banalã stare de obosealã, o stare de sufocare pe care majoritatea dintre noi o trecem cu vederea, poate fi un semn cã infectia începe sã punã probleme. Stând acasã, departe de supravegherea unui medic specialist, persoana infectatã nu-si poate da seama care este nivelul de saturatie a oxigenului din sânge, nu realizeazã cã sãnãtatea îi poate fi pusã în pericol. De aceea recomandãm internarea si supravegherea tuturor persoanelor care sunt confirmate pozitiv, pentru cã e mai usor si pentru noi, cei din domeniu, si pentru pacienti, sã tratãm boala din fazele ei incipiente” au declarat surse din sistemul medical vasluian. Multi dintre angajatii infectati de la abator sunt din mediul rural, din toate colturile judetului, ceea ce face munca epidemiologilor si mai dificilã.

Din ce în ce mai multe cazuri

În ultimele sãptãmâni însã nu doar privatul s-a confruntat cu focare de coronavirus. Agentia de Plãti si Interventii în Agriculturã, Inspectoratul de Politie Judetean Vaslui, Penitenciarul Vaslui, Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale, Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui, Inspectoratul pentru Situatii de Urgentã Vaslui, Spitalul “Elena Beldiman Vaslui sunt doar câteva dintre institutiile statului care au angajati confirmati cu COVID-19. În fata acestei avalanse de cazuri, autoritãtile judetene atrag atentia asupra modului cum vasluienii au înteles sã respecte etapele de relaxare. Vorbim inclusiv de persoane cu pregãtire în domeniul medical, care nu au pus deloc pret pe recomandãrile specialistilor, iar acum sunt ori în izolare la domiciliu, ori pe patul de spital. Ieri, potrivit Directiei de Sãnãtate Publicã, judetul Vaslui avea un total de 340 de cazuri confirmate cu coronavirus, dintre care 103 persoane internate în spital, 151 de persoane videcate, 22 de persoane decedate si 64 de persoane pozitive la domiciliu. Reamintim cã în urmã cu trei sãptãmâni, la spitalul « Elena Beldiman » din Bârlad erau internate doar 18 persoane confirmate cu COVID-19.

Apelul Prefecturii Judetului Vaslui la populatia judetului

Având în vedere cresterea numãrului de cazuri de COVID -19 atât la nivel national, cât si la nivel judetean, Institutia Prefectului – judetul Vaslui face un apel cãtre toti cetãtenii judetului Vaslui si cãtre toate institutiile publice si operatorii economici care desfãsoarã activitãti comerciale/ de lucru cu publicul ce implicã accesul persoanelor în interiorul clãdirilor, de a respecta mãsurile necesare pentru prevenirea infectãrii si rãspândirii noului coronavirus:

1. Respectati regulile de distantare socialã în cadrul întâlnirilor familiale si limitati la maximum orice contact direct cu alte persoane, în afara celor care fac parte din familia restrânsã!
2. Evitati zonele aglomerate unde sunteti expusi la contact direct si/sau interactiune cu un numãr mare de persoane, de tipul adunãrilor publice, cozi, zone de trafic intens, zone de recreere, locuri de joacã!
3.Respectati cu strictete regulile de igienã personalã recomandate de autoritãti, pentru a vã proteja atât pe dumneavoastrã cât si pe cei apropiati.
4. Evitati deplasãrile dacã nu sunt necesare, iar dacã situatia o impune folositi, pe cât posibil, rute sau modalitãti alternative de transport pentru a evita zonele aglomerate!
5. Dacã stiti cã sunteti contact direct al unui caz pozitiv, vã rugãm sã apelati linia TELVERDE – 0.800.800.358 sau numãrul de telefon – serviciu de permanentã al Directiei de Sãnãtate Publicã Vaslui – 0770.379.448!
6. Dacã sunteti izolat/carantinat la domiciliu, respectati cu strictete recomandãrile autoritãtilor, NU pãrãsiti sub nicio formã domiciliul, NU primiti vizitatori si NU intrati în contact apropiat cu alte persoane.
7. Conducãtorii institutiilor publice sã dispunã mãsurile necesare pentru prevenirea infectãrii si rãspândirii noului coronavirus astfel încât sã asigure un climat de sigurantã pentru personalul si beneficiarii institutiei si sã impunã intensificarea controalelor în institutiile din subordine, în vederea respectãrii mãsurilor stabilite precum si la agentii economici de pe raza unitãtii administrativ teritoriale.
8. Purtati MASCA DE PROTECTIE, astfel încât nasul si gura sã fie acoperite, pentru a vã proteja atât pe dumneavoastrã cât si pe cei apropiati!
NICIUN COMENTARIU