Peste 3.000 de locuri de muncă se pot crea prin programul guvernamental de sprijin al tinerilor întreprinzători, a declarat vineri, la Râmnicu Vâlcea, consilierul Andreea Paul Vass, cu ocazia inaugurării oficiale a unei ceainării, prima investiţie din acest program finalizată în România.
„Afacerea de azi este un vis al tinerei întreprinzătoare care a prins contur. Este o atmosferă caldă aici, un loc boem şi felicit curajul doamnei Maria Eliescu de a face acest demers. În prezent, sunt în lucru pe acest program guvernamental 4.500 de dosare şi cred eu că peste 3.000 de locuri de muncă se pot crea în acest sens”, a afirmat Andreea Paul Vass.
Alături de consilierul premierului Emil Boc la inaugurarea ceianăriei au participat autorităţi locale, reprezentanţi ai primăriei şi ai prefecturii.
Prima investiţie finalizată în cadrul programului guvernamental pentru sprijinirea afacerilor micilor întreprinzători este o ceainărie în municipiul Râmnicu Vâlcea, la care investitorul a contribuit cu 10.000 euro, iar bugetul statului cu aceeaşi sumă.
„Din câte am fost informată, este prima investiţie finalizată din România. Sincer, am aplicat cu neîncredere la început, în 18 februarie, la acest program, mai ales că lucrasem pe fonduri europene în Bucureşti şi eram destul de sceptică. Însă, după două luni, am semnat contractul şi acum pot spune că visul meu – o ceainărie boemă, cu muzică şi ambient plăcut în centrul municipiului Râmnicu Vâlcea – s-a îndeplinit”, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, proprietara ceainăriei, Maria Eliescu.
SC Ceai şi Artă SRL-D este o afacere realizată prin programul pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzători tineri.
Contractul de finanţare, în valoare de 10.000 de euro, a fost semnat pe 20 aprilie, în prezenţa primului-ministru Emil Boc.
Potrivit programului guvernamental lansat în februarie 2011, tinerii cu idei şi planuri de afaceri pot depune proiectele în vederea obţinerii sprijinului financiar de 10.000 de euro pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către tineri întreprinzători.
Finanţarea va acoperi cel mult 50%, dar nu mai mult de 10.000 de euro echivalentul în lei, din valoarea totală a cheltuielilor eligibile aferente planului de afaceri, pentru care se face dovada surselor de cofinanţare.
Tinerii vor putea beneficia şi de garanţii acordate de Fondul Naţional de Garantare al Creditelor pentru IMM-uri până la cel mult 80% din valoarea creditului solicitat, dar în limita sumei de 80.000 de euro.
Totodată, societăţile înscrise în program vor beneficia de scutirea de la plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate de angajatori, pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult patru salariaţi, cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată.
AGERPRES.ro