Ansamblul ,,Mugurel’’ din Vaslui – ambasadorul folclorului autentic

PERFORMANTÃ Infiintat în anul 2007 de cãtre profesorii-coregrafi Mihai si Maria Cornea, ansamblul folcloric de copii “Mugurel” din municipiul Vaslui a devenit în scurt timp cel mai valoros ansamblu folcloric de copii din judetul nostru si unul dintre cele mai bune din tarã. Palmaresul ansamblului este impresionant, întrucât acesta cuprinde zeci de premii întâi la toate concursurile de gen din tarã si strãinãtate, multe turnee în afarã tãrii, filmãri TV si participãri la foarte multe spectacole organizate cu diverse ocazii.

Nu au lipsit din activitatea ansamblului deplasãrile peste granitele tãrii asa cum ar fi: Italia, Bulgaria, Rusia, Republica Moldova, Ucraina etc. Toti membrii ansamblului, a cãror vârstã nu depãseste 16 ani, au înteles de la bun început cã rolul acestui ansamblu este de a promova cultura popularã traditionalã asa cum au lãsat-o înaintasii nostri. “Grupul folcloric “Mugurelul” ajuns astãzi la cea de-a treia generatie, s-a nãscut din dragoste fatã de folclorul autentic. Vrea sau nu cineva, acestui grup trebuie sã i se recunoascã palmaresul mai putin comun altor formatii artistice similare din zona Vasluiului. Acesti copii sunt ambasadorii cântecului românesc, o carte de vizitã a României pe plan international si o filã din cartea de istorie a judetului Vaslui. Drept mãrturie în aces sens stã participarea ansamblului la cea de a V-a editie a Festivalului International al Artelor pentru Tineret “Nestia” din Bulgaria, de unde ne-am întors recent. Festivalul are ca scop declarat reunirea tinerelor talente, detinãtoare de premii la festivaluri si concursuri internationale în ultimii trei ani. De asemenea, pe 27 august, Grupul “Mugurel” a participat la Festivalul International de folclor din orasul Cantemir din Republica Moldova, unde a primit Gradul I de onoare. Suntem invitati în fiecare an la Odessa, dupã ce la prima editie am obtinut locul I, însã nu putem ajunge din cauza faptului cã suntem pe autofinantare, adicã deplasãrile sunt asigurate doar din sponsorizãri. Copiii nu plãtesc niciun ban pentru pregãtire. Am avut noroc cã am mai fost sprijiniti de Primãrie, însã acum este greu peste tot. Am primit invitatia de a participa la un festival în Malta, însã lipsa banilor ne impiedicã sã ajungem acolo”, a precizat Mihai Cornea, coordonatorul artistic al grupului Mugurel.

Mândria grupului- cântãretul la 10 instrumente!

Cu toate cã initial avea doar 10 copii, ansamblul folcloric Mugurel a ajuns sã numare astãzi 12 membri cu vârste cuprinse între 7-16 ani. Acestia cântã la instrumente traditionale: tilincã, cobzã, fluier, ocarinaã, braci, contrabas, toba sau vioarã. “Am vrut sã formãm un grup de muzicã original si am reusit. Copiii i-am selectat de la diverse actiuni culturale care se desfãsurau în mediul rural. Ne mândrim cu toti, mai ales cu Nicu Modoranu care cântã la 10 instrumente, precum si cu fratii Dragoi. Si fetele îsi dau interesul foarte mult, sunt foarte talentate. Toti cântã din pasiune. Am rãmas impresionati când am sustinut un moment artistic în fata staffului prezidential în Palatul Kremlin, în fata lui Putin. Atunci, si noi si instrumentele au trecut prin filtrul verificãrilor. În schimb, am fost onorati cã am reusit sã încântãm personalitãtile ruse cu melodiile noastre” , a mai adãugat Mihai Cornea.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ