ANSVSA: Carnea de pasăre comercializată în România nu conţine bacterii periculoase
Carnea de pasăre existentă pe piaţa din România nu conţine bacterii periculoase pentru om, apărute în urma administrării de antibiotice în hrana acestora, informează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, într-un comunicat remis miercuri AGERPRES.
Până la acest moment, ANSVSA nu a primit nicio notificare din partea Comisiei Europene prin intermediul Sistemului Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje (SRAAF) privind existenţa unui pericol în acest sens.
ANSVSA face aceste precizări în urma unor informaţii apărute în presa germană, potrivit cărora autorităţile au descoperit pe rafturile super şi hipermarketurilor din mai multe oraşe din Germania carne de pui infestată cu bacteria rezistente la antibiotice. Printre acestea se numără magazinele Lidl din regiunea oraşului Stuttgart şi un centru comercial Penny din Berlin.
Firma Lidl Discount SRL a precizat, miercuri, într-un comunicat, că în România nu a comercializat niciodată carne de pui de la furnizorii menţionaţi în presa germană.
De asemenea, ANSVSA mai precizează că supraveghează în permanenţă, prin teste de laborator, atât carnea de pasăre comercializată cât şi furajele pentru păsări, în cadrul oficial al unui Program Naţional anual de Control al Reziduurilor.Probele destinate controlului sunt recoltate de pe întreg teritoriul ţării, de către inspectorii sanitar veterinari oficiali, iar determinările sunt efectuate în laboratoarele oficiale desemnate din cadrul reţelei sanitar veterinare.
„Toate cele 810 de probe analizate în decursul anului 2011 au indicat absenţa medicamentelor de uz veterinar şi a hormonilor în probele prelevate din carnea şi organele de pasăre sau a antibioticelor sau a coccidiostaticelor în furajele pentru păsări”, se arată în comunicatul ANSVSA.
Aceste tipuri de determinări se realizează încă din anul 2007, când Autoritatea Veterinară a implementat legislaţia europeană specifică privind interzicerea administrării în hrana păsărilor a făinurilor de origine animală, aditivilor alimentari şi hormonilor de creştere.
Conform procedurilor, toate probele la care se constatată prezenţa unor compuşi interzişi sunt notificate Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene. Aceasta va desfăşura o anchetă, va aplica măsuri asupra lotului de provenienţă şi va notifica imediat ANSVSA prin intermediul SRAAF. Dacă se descoperă alimente sau furaje la care s-a evidenţiat prezenţa unor substanţe interzise sau depăşiri ale limitelor admise pentru alte substanţe, acestea sunt sechestrate şi se iau măsuri imediate pentru distrugerea acestora, conform procedurilor în vigoare.
În momentul în care ANSVSA este informată despre existenţa unui risc semnificativ direct sau indirect pentru sănătatea publică, cu privire la alimente şi furaje, are obligaţia, ca fiecare autoritate competentă din statele Uniunii Europene, de a notifica imediat Comisia Europeană, prin intermediul SRAAF, conform procedurilor.
De asemenea, conform legislaţiei, antibioticele se folosesc numai în scop curativ, ca tratament pentru diferite boli ale păsărilor, la prescripţia şi sub supravegherea medicului veterinar. De la data finalizării tratamentului cu antibiotice şi până la abatorizare se respectă ‘timpul de aşteptare’, astfel încât în carne să nu existe reziduuri de antibiotice. După sacrificare se prelevează din nou probe atât din carne, cât şi din furaje, care se analizează, iar în registrul de tratamente existent în fiecare exploataţie avicolă se menţionează obligatoriu denumirea antibioticului administrat, perioada de tratament şi timpul de aşteptare necesar eliminării antibioticelor din organism.
AGERPRES.ro