spot_imgspot_img
15.6 C
Vaslui
28-mart.-2024

Anul Nou a ajuns si la Dragomiresti (foto)

- Advertisement -

REVELION Pe oricare dintre noi l-au purtat ieri drumurile la vreo treizeci si ceva de kilometri de Vaslui, spre Bacãu, ar fi putut jura cu mâna pe inimã cã, în comuna Dragomiresti, timpul a stat în loc. Zarvã mare, agitatie si veselie, pe mai toate drumurile zãreai porti larg deschise, oameni îmbrãcati de sãrbãtoare si cete de mascati, capre, arapi, jieni, mosi si babe care, mai mari sau mai mici, pãseau din poartã în poartã sã dea de veste îngroparea anului vechi si renasterea unui an nou, asta pentru cã la Dragomiresti mai toatã comuna celebra Anul Nou si ajunul Sfântului Vasile. În tot judetul sunt câteva mii de crestini de rit vechi, credinciosi care, de când se stiu pe meleagurile astea, tin toate sãrbãtorile religioase cu exceptia Pastelui dupã calendarul vechi. Dintre acestia, o mare parte sunt concentrati în Dragomiresti, Vladia, Belzeni, Doagele, Tulesti, iar pentru acestia, si nu numai, abia ieri s-a sãrbãtorit trecerea dintre ani. Si dupã cum e datina, pânã sã se aseze la masa de Revelion, tinerii au luat-o din loc dis-de-dimineatã, pe acorduri de fanfarã si-au plecat cu uratul, au luat comuna sat cu sat de la un capãt la altul. Printre urãtori e lege: nici nu se crapã de ziuã cã flãcãii satelor se adunã si se organizeazã, iar apoi pleacã cu uratul si trec pe la fiecare gospodar în parte.

În Vladia, printre primele case la care se opresc an de an cetele de urãtori este cea a familiei Bichinet, unde de fiecare datã în poartã îi asteaptã alãturi de pãrintii sãi si Corneliu Bichinet, vicepresedintele CJ. ” De aici sunt, tatãl meu a fost profesor de istorie, de cum am terminat liceul eu am fost învãtãtor, ceva mai târziu profesor. În Vladia, mai bine de trei sferturi din populatie tin sãrbãtorile pe rit vechi, vã dati seama, copiii, eleviii au venit întotdeauna aici cu uratul. Fiind de aici, din comunitate, nu ai cum sã nu fii alãturi de oameni, mai ales cã este vorba de copiii si tinerii satului. De când am plecat de acasã, indiferent, în fiecare an, am venit si de sãrbãtorile lor sã le primesc alãturi de pãrintii mei colindele si urãrile. Pentru mine este o mare bucurie sã pot fi alãturi de concetãtenii mei, de toti, mai întâi de cei mai putini, care sãrbãtoresc pe stil nou, si mai apoi, la 13 zile diferentã, de cei care sãrbãtoresc pe stil vechi. Tuturor le urez ca în anul nou sã le aducã sãnãtate si sã le fie un an mai bun ca 2012!”, ne-a declarat Corneliu Bichinet, vicepresedintele Consiliului Judetean Vaslui.

„La noi în sat e cinste mare sã-ti vinã Capra la poartã, sã uri si sã fii urat”

La Vladia un lucru e sigur: din bãtrâni se poartã obiceiul uratului. Chiar dacã nimeni nu-si aduce aminte de unde si cum s-a dus vorba, un lucru-i sigur: toatã lumea stie cã-i mare rusine pentru un sãtean ca în ajun de Crãciun sau în ajun de Sfântul Vasile sã nu-i fie cãlcatã curtea de picior de colidãtor si urãtor, iar pentru tineri îi cinste mare ca, mai devreme sau mai târziu, sã-si gãseascã locul în alaiul mascatilor. Costel are 17 ani, în urmã cu doi ani a intrat arap în alaiul mascatilor. Tânãrul ne-a spus cã de mic, ai lui, pãrintii, fratii, l-au învãtat obiceiul. „Mergem cu uratul în fiecare an, cât suntem mai mici cu Plugusorul, si mai apoi cu Mascatii si Capra. La noi asa e traditia si mai toatã iarna ne ocupãm de asta, pregãtim costume, versuri. O facem cã se face, o facem cã ne place, urãm ca sã le meargã gazdelor si nouã bine. La noi în sat e cinste mare sã-ti vinã Capra la poartã, sã uri si sã fii urat”, ne-a spus bãiatul.

Aici, dintotdeauna, Anul Nou vine de douã ori!

În comunã, la Vladia, la Dragomiresti, la Doagele, Anul Nou este întâmpinat cum se cuvine de douã ori si pe 31 decembrie si pe 13 ianuarie. Aurel Turcu, primarul comunei, ne-a spus cã în zonã, dintotdeauna, crestinii de rit nou si cei vechi au fost uniti, s-au respectat si au convietuit bine împreunã si si-au fost alãturi si la bine si la rãu si la muncã si la sãrbãtoare. El însusi spune despre sine cã, desi pentru el sãrbãtorile se tin dupã calendarul nou, în realitate si Crãciunul si Anul Nou le sãrbãtoreste de douã ori, cu familia si odatã cu comunitatea. „Sunt unul dintre cei mai fericiti primari din judetul Vaslui, sunt printre putinii care au norocul de a sãrbãtori de douã ori într-un an sosirea Anului Cel Nou. Desi eu, familia mea suntem credinciosi de rit nou, în fiecare an tinem si sãrbãtorile pe rit vechi pentru cã o mare parte din comunitatea noastrã sunt credinciosi de rit vechi. Comuna noastrã are în componentã unsprezece sate, în trei dintre acestea astãzi este ajunul Anului Nou, iar eu, asa cum se cuvine, sunt alãturi de oameni la sãrbãtoare. Trecerea din 2012-2013 dupã o traditie care stã neclintitã de sute de ani, obiceiurile sunt cam aceleasi cu ale celor care merg dupã calendarul nou. Cetele de mascati merg din poartã în poartã cu uratul de dimineatã si pânã seara târziu, e un moment deosebit pentru ei, un moment aparte si pentru noi. Cel mai important este cã, oricât au încercat unii sau altii mai ales pe vremea comunistilor sã-i dea pe oameni dupã obiceiurile calendarului nou, oamenii acestia si-au pãstrat credinta. În principiu, aici în comunã si Crãciunul si Anul Nou vin de douã ori, indiferent de calendar. Cã-i pe stil nou sau vechi oamenii sunt împãcati unii cu altii si sãrbãtoresc cam de ambele dãti. Eu din toatã inima spun tuturor un sincer <<La multi ani!>> si doresc pentru toatã lumea un an mai frumos, mai bun si mai bogat ca cel care se duce acum”, ne-a declarat Aurel Turcu, primarul comunei Dragomiresti.

„Dacã ei sãrbãtoresc, sãrbãtorim si noi, de ani de zile a devenit o traditie!”

” Noi sãrbãtorim numai pe <<nou>>, dar pentru cã aproape tot satul sãrbãtoreste Anul Nou pe vechi sãrbãtorim si noi, dintotdeauna a fost asa. Pentru cã eu am fost profesor aici în sat, apoi si fiul meu a fost învãtãtor, veneau elevii mei, veneau ai lui cu uratul, cum sã nu-i primesti!? Asa, cu ei ne-am luat, dacã ei sãrbãtoresc, sãrbãtorim si noi, de ani de zile a devenit o traditie. Si pe nou, si pe vechi e la fel de frumos, de fapt e cam acelasi lucru. Pentru noi e o cinste si o bucurie sã împãrtãsim momentele acestea cu oamenii din sat, marea majoritate sunt credinciosi dupã ritul vechi”, ne-a declarat Vasile Bichinet. Chiar dacã au trecut ceva ani de atunci, gazdele noastre si-aduc aminte cum, pe vremuri, când se apropiau sãrbãtorile de iarnã, începea mare agitatie la ei în casã. „Mergeau si feciorii nostri la urat, mergeau cu cetele care urau de pe 31 ianuarie, mergeau amândoi, dar mai mult Corneliu, cel mic a fost mai retras, el a mers putin, dar al’ mare cred cã a mers pânã prin anul 2 de liceu, arap era si, de cum se apropia sezonul, toatã ziua cosea nasturi si clopotei, îmi cãuta toate hainele din casã” ne-a spus mama vicepresedintelui Corneliu Bichinet.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.