spot_imgspot_img
11.2 C
Vaslui
25-apr.-2024

Apa rationalizata pentru 125.000 de ieseni

- Advertisement -

In zona metropolitana si in mediul rural, apa ajunge la consumatori cu taraita. In unele sate, s-a trecut la sistemul folosit la masini inainte de 1989: unii primesc apa in zilele pare, altii, in zilele impare. In fiecare zi primim telefoane de la cititori care se plang ca, atunci cand curge apa, presiunea e atat de mica incat abia te poti spala pe dinti. Culmea, oficialii ApaVital spun ca nu exista probleme cu volumul apei din sursele de alimentare. Problema consta in diametrul prea mic al conductelor. Reprezentantii ApaVital resping insa solutia montarii unor conducte cu un diametru mai mare. „Vara ar fi folositoare, dar iarna vine Sanepidul si ne amendeaza pentru ca apa isi pierde din calitate stand mult in conducta”, spune directorul societatii. Seceta continua sa faca ravagii in judet, iar primii care se inscriu pe lista vinovatilor intocmita de cetateni sunt reprezentantii ApaVital. Situatia s-a transformat intr-un circ al absurdului: oamenii vor sa aiba apa si sunt dispusi sa plateasca pentru aceasta, operatorul de apa-canal are tot interesul sa vanda, dar este incapabil sa o faca. Problema furnizarii de apa cu portia in judet a ajuns, ieri, pe masa Comitetului pentru Situatii de Urgenta, in cadrul unei sedinte ordinare.

„Nu facem fata”

Potrivit directorului ApaVital, Ion Toma, iesenii din municipiu nu au motive sa-si faca griji ca nu vor gasi apa in robinete, insa necazul nici nu exista in aceasta zona. Lipsa apei chinuieste de ceva vreme multe dintre localitatile iesene din mediul rural, oficialii ApaVital dand vina pe clientii care nu ar sti sa consume rational apa potabila. „Sursele principale de apa ale municipiului Iasi nu ne creeaza probleme privind alimentarea cu apa. In zona metropolitana avem probleme, in Barnova si Buciumul superior, pentru ca, mergand la capacitate maxima cu instalatiile noastre, nu facem fata consumului marit in aceasta perioada in care clientii nostri folosesc apa si pentru udat sau pentru alte lucrari din gospodarie. Lucram acum la Vladiceni ca sa putem rezolva zona Barnova. Avem probleme si la o sursa locala, la Deleni, dar si aici se lucreaza acum. In rest, la toate sistemele avem consumul mare pentru udat care duce la depasirea capacitatilor de pompare si stocare, iar din acest motiv am recurs la program de distributie alaturi de autoritatile locale din acele zone. Cea mai mare problema este in zona Andrieseni – Bivolari, unde nu depinde situatia nici de noi, nici de autoritatile locale. Acolo este sistemul din Botosani si noi primim foarte putina apa”, a precizat Ion Toma, directorul ApaVital.

125.000 de ieseni afectati de lipsa apei

Practic, cu exceptia clientilor din municipiu, toti ceilalti consumatori ai ApaVital primesc apa dupa program, dupa modelul aplicat din plin inainte de 1989. In numeroase zone din judet, apa este furnizata doar pe durate de 7 – 15 ore zilnic. In Deleni sau Tansa s-a ajuns chiar ca localnicii sa beneficieze de apa din doua in doua zile. In Tansa, apa este furnizata in zilele pare. In satul Suhulet din aceeasi comuna, localnicii au voie sa le fie sete in zilele cu numar impar. Periodic, ApaVital publica anuntul „avand in vedere faptul ca resursele de apa sunt limitate, facem apel la consumatorii din zonele afectate sa renunte la folosirea apei potabile in alt scop decat cel menajer”.

La nivelul intregului judet, ApaVital furnizeaza apa catre circa 50.000 de bransamente, dintre care aproximativ 14.000 in municipiu. La capatul celor 36.000 de bransamente din mediul rural asteapta un strop de apa, de multe ori in zadar, circa 125.000 de oameni. Situatia devine si mai grava cand acestor persoane li se alatura sutele sau miile din satele care nu au apa curenta, iar fantanile le sunt secate. Deocamdata, doar doua primarii au solicitat cisterne cu apa de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, Grajduri si Barnova, insa numarul lor s-ar putea inmulti daca zilele cu temperaturi caniculare continua. „Chiar astazi (n.r.- ieri) am primit doua solicitari de la Grajduri, pentru satul Carbunari, si de la Barnova, pentru satul Todiresti. Daca vor mai avea nevoie, le vom trimite, atat lor, cat si altor primarii care ne vor cere ajutorul. Stiu ca exista si fantani secate, eu am auzit de circa 15 in Carbunari, dar nu avem o statistica la nivelul judetului in acest sens”, a spus colonelul Adrian Apostol, din cadrul ISU. Din punctul de vedere al directorului ApaVital, solutiile exista, dar deocamdata numai la nivel de teorie, pentru ca in practica este aproape imposibil. „Noi apa avem, dar folosim sistemul la maximum, si tot nu este suficient. Am primit propuneri de a folosi niste conducte mai mari, daca cele mici nu fac fata. Vara poate ar fi folositoare, dar iarna vine Sanepidul si ne amendeaza pentru ca apa isi pierde din calitate stand mult in conducta”, a completat Toma.

www.ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.