
PROPUNERE… Ministerul Sănătății va schimba legea care se referă la accesul rudelor unui pacient la documentele sale medicale, un demers inițiat la cererea Avocatului Poporului. Modificarea legislativă va fi făcută ca urmare a cazului unei femei din Covasna, al cărei fiu a murit la spital în urma unui accident rutier. Femeia nu a putut primi informații legate de diagnostic sau tratament în cazul fiului ei, deoarece acesta nu apucase să își exprime acordul ca datele să fie divulgate, așa cum cere actuala legislație.
În prezent, rudele unui pacient decedat au acces la datele medicale ale acestuia doar dacă există un consimțământ explicit în acest sens. Această situație se va schimba pe viitor, potrivit unui proiect de ordonanță aflat în dezbatere la Ministerul Sănătății, astfel încât, la decesul unui pacient, toate informațiile medicale ce-l vizează să fie furnizate rudelor. Ordinea în care vor avea rudele acces la dosarul medical al unui pacient după moartea acestuia va fi următoarea: soțul supraviețuitor; descendenții – copii, nepoți etc.; ascendenții – părinți, bunici etc.; colateralii până la gradul IV (inclusiv) – frații sunt rude de gradul al doilea, unchiul sau mătușa și nepotul, de gradul al treilea, verii primari, de gradul al patrulea.
Totuși, rudele nu vor putea avea acces la datele medicale dacă defunctul și-a exprimat, în tipul vieții, o dorință în acest sens, consemnată în scris. Regulile actuale, stabilite de Legea 46/2003, prevăd că datele medicale ale unui pacient, respectiv toate informațiile privind starea acestuia, rezultatele investigațiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale, sunt confidențiale chiar și după decesul acestuia. Aceeași lege prevede că informațiile cu caracter confidențial pot fi furnizate numai în cazul în care pacientul își dă consimțământul explicit sau dacă legea o cere în mod expres. Așadar, rudele nu au acum acces automat la dosarul medical al unui pacient decedat.
De unde a pornit acest demers
Biroul din Brașov al Avocatului Poporului s-a sesizat în urma cazului unei femei din Covasna, al cărei fiu a murit la spital în urma unui accident rutier. Femeia nu a putut primi informații legate de diagnostic sau tratament în cazul fiului ei, deoarece acesta nu apucase să își exprime acordul ca datele să fie divulgate, așa cum cere actuala legislație. „Este vorba de un pacient care a fost în imposibilitate absolută de a exprima vreo opțiune cu privire la desemnarea unei persoane care să aibă acces deplin la datele sale legate de diagnostic, tratament etc. Legea nr. 46/2003 privind drepturile pacientului prevede la art. 21-22 că toate informațiile privind starea pacientului, rezultatele investigațiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale sunt confidențiale, chiar și după decesul acestuia cu excepția cazului în care pacientul își dă consimțământul explicit sau dacă legea o cere în mod expres. (…) Prevederile Legii nr. 46/2003 nu reglementează situația în care, la internare sau pe parcursul furnizării serviciilor de sănătate, în timpul cărora a decedat, pacientul a fost în imposibilitatea absolută a exprimării acordului cu privire la comunicarea datelor medicale personale”, a precizat Avocatul Poporului. În consecință, instituția a solicitat ministrului Sănătății să modifice legea și să permită accesul rudelor la informațiile medicale ale pacienților care nu au avut cum să-și dea acordul în acest sens. Ministerul Sănătății a anunțat deja că proiectul de modificare a legii a intrat în circuitul intern de avizare.
Serios! Și când au fost îngropați în saci de plastic, cine a avut acces la informațiile medicale? Nu se aplica și retroactiv? Ce ar fi ca rodeke morților de covid sa solicite deshumarea și analiza?!!!!