11.6 C
Vaslui
20-mai-2022

APIA: aproximativ 91% dintre fermierii vasluieni au primit prima tranșă de subvenții!

SPRIJIN…Suma totală autorizată la plată de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Vaslui se ridică la 18,45 mil. euro

BANI… Aproape 91% dintre fermierii vasluieni eligibili, care au solicitat sprijin în campania 2021, au primit prima tranșă de subvenții. Suma totală autorizată la plată de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Vaslui se ridică la 18,45 mil. euro. În sectorul zootehnic, 61,83% dintre fermierii din sectorul zootehnic, eligibili la avans, au primit 593.197 euro, iar cei din sectorul zootehnic caprine (29,55%) – circa 14.653 euro. La nivel național, APIA a autorizat la plată, în cadrul Campaniei de plăți în avans pentru anul 2021, suma de 1,10 miliarde de euro, pentru un număr de 697.603 de fermieri, reprezentând 90,54% din numărul total al fermierilor eligibili pentru acest tip de plată. “În ceeea ce privește Sprijinul cuplat în sectorul zootehnic (SCZ), speciile ovine și caprine, precizăm faptul că până la această dată a fost autorizat la plată un număr de 10.220 de fermieri, reprezentând 61,38% din fermierii care au solicitat sprijin în Campania 2021, iar suma autorizată este în valoare de 31,71 milioane de euro. Plățile finanțate din FEGA (Fondul European de Garantare Agricolă) se efectuează la cursul de schimb de 4,9475 lei pentru un euro, iar plățile finanțate din FEADR (Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală) la cursul de schimb de 4,8683 lei pentru un euro”, se arată într-o informare transmisă ieri de APIA.

Plata avansului se derulează în intervalul 18 octombrie-30 noiembrie, la plată urmând să intre fermierii care au vegetal și crescătorii de ovine care au cerut Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ). Autorizările se desfășoară concomitent la nivel național, conform listelor transmise la APIA Central de către centrele județene și locale. Nu primesc avans fermierii care s-au aflat în eșantionul de control clasic și nu au finalizate toate procedurile, fermierii care sunt la teledetecție și unde nu s-a închis procedura de verificare și interpretare, fermierii care figurează cu datorii la APIA, fermierii aflați în anumite litigii cu APIA, fermierii care nu au semnat cererea unică de plată până la data de 1 octombrie. De asemenea, nu se achită avans din subvențiile pe cap de bovină sau bubalină. Avansul din subvenția pe cap de animal se achită numai pentru ovine și caprine unde s-a depășit termenul de 100 de zile pentru retenția animalelor în fermă după închiderea campaniei de cereri la APIA. În prima fază a avansului APIA, nu pot intra la plată pentru prima tranșă din SCZ crescătorii de bovine și bubaline la care perioada de retenție a animalelor în fermă este de 6 luni de la închiderea campaniei de depunere a cererilor, iar acest termen expiră abia pe 15 noiembrie.

Reclamăspot_img
Reclamăspot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here