spot_imgspot_img
11.2 C
Vaslui
29-mart.-2024

APIA si Garda de Mediu, cu ochii pe fermierii vasluieni

- Advertisement -

AVERTIZARE… Agentia de Plãti si Interventie pentru Agriculturã (APIA) îi avertizeazã pe fermierii vasluieni cã este interzisã arderea miristilor si a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum si a vegetatiei pajistilor permanente. Pentru a stopa acest fenomen de incendiere a resturilor vegetale, institutia va desfãsura, alãturi de Inspectoratul General pentru Situatii de Urgentã (IGSU) si Garda Nationalã de Mediu (ANM), o serie de controale de specialitate, iar acolo unde se vor constata nereguli, se vor aplica sanctiuni. „Interdictia arderii miristilor si a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum si a vegetatiei pajistilor permanente este o normã promovatã prin mãsuri legislative, care contribuie la stabilizarea sau reducerea concentratiilor de gaze cu efect de serã si este important ca fermierii sã constientizeze cã arderea miristilor, a resturilor vegetale rezultate dupã recoltarea culturilor de pe terenurile arabile are consecinte negative asupra solului si mediului înconjurãtor”, transmite APIA într-un comunicat.

Datele înregistrate de APIA aratã cã în lunile februarie, martie si aprilie s-au înregistrat cele mai mari suprafete arse, respectiv în februarie (824,34 ha), martie (290,17 ha) si aprilie (561,99 ha). „Arderea mirstilor si a resturilor vegetale afecteazã sechestrarea carbonului în sol. Astfel, creste riscul la eroziune si în atmosferã se degajã CO2, conducând la amplificarea gazelor cu efect de serã. Fermierii trebuie sã devinã constienti cã intensificarea producerii incendiilor miristilor si resturilor vegetale pe terenul arabil creste riscul la eroziune a solului si în atmosferã se degajã CO2, conducând la amplificarea gazelor cu efect de serã”, transmite agentia.

Situatia în care nu sunt respectate normele privind ecoconditionalitatea

Conform celor transmise de APIA, respectarea cerintei GAEC 6.2 se verificã la „nivelul parcelei agricole a fermierilor care au depus cereri unice de platã”. „Respectarea cerintei GAEC 6.2 se verificã la nivelul parcelei agricole a fermierilor care au depus cereri unice de platã, elementul de control reprezentându-l existenta unor indicii privind arderea miristilor sau a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum si a vegetatiei pajistilor permanente, potrivit Anexei nr. 2 din Ordinul MADR nr. 999/2016 privind aprobarea sistemului de sanctiuni administrative pentru ecoconditionalitate aplicabil schemelor si mãsurilor de sprijin pentru fermieri începând cu anul 2016, cu modificãrile si completãrile ulterioare. „În situatia în care nu sunt respectate normele privind ecoconditionalitatea în orice moment în cursul anului calendaristic în cauzã si când respectiva neconformitate este rezultatul unei actiuni sau omisiuni direct imputabile beneficiarului care a solicitat plãti în cadrul schemelor si mãsurilor de sprijin privind schemele de plãti directe, sunt aplicate sanctiuni administrative sub forma unor reduceri sau a unor excluderi din cuantumul total al plãtilor efectuate sau care urmeazã sã fie efectuate beneficiarului”, cu exceptia cazurilor de fortã majorã sau a circumstantelor exceptionale prevãzute de regulamentul mentionat (de la 5% pânã la 100%)”, se precizeazã în comunicatul APIA.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.