Aproape 5 milioane de lei de la Guvern pentru UAT-urile din județul Vaslui (TABEL)

BANI… Comunele, orașele și municipiile din județul Vaslui primesc, în total, 4,787 milioane de lei de la Guvern, potrivit unei hotărâri adoptate în ședința de săptămâna trecută. Banii provin din Fondul de rezervă bugetară și vor ajunge la unități administrativ-teritoriale (UAT-uri) pentru plata cheltuielilor de funcționare până la sfârșitul anului și pentru finanțarea cheltuielilor necesare asigurării activității de asistență socială și de protecție a copilului, pentru luna noiembrie 2020. Cele mai mari sume vor ajunge în municipiul Bârlad (300 mii lei), comunele Banca (300 mii lei), Alexandru Vlahuță (250 mii lei), Vetrișoaia (250 mii lei) și Codăești (230 mii lei), în timp ce cele mai mici sume vor ajunge la Bogdănița (3 mii lei), Bogdănești, Fruntișeni, Gherghești, Mălușteni, Vulturești, Ibănești, Pungești, Pușcași, Roșiești, care vor primi fiecare câte 4 mii lei.

Cum era de așteptat, rectificarea bugetară a strânit numeroase nemulțumiri în rândul primarilor PSD și al liderilor social-democrați din județ, dar și din alte județe din țară, care s-au simțit “discriminați” de sumele mici alocate unor UAT-uri. Aceștia au caracterizat distribuirea banilor în județ ca o acțiune “la limita legii”, “după culoarea politică”, întrucât există o discrepanță majoră între comune. “Primăriile din județul Vaslui au făcut în mod repetat solicitări către Ministerul Finanțelor și Guvern (Fălciu, Suletea, Laza, Hoceni, etc) întrucât se afla la limita subzistentei și nu mai pot funcționa, neavând bani inclusiv pentru salarii, pentru cofinanțările proiectelor aflate în derulare sau pentru plata facturilor la utilități, iar, onor Guvernul României, cu maximă responsabilitate i-a tratat cu aceeași maximă indiferență lăsând județul Vaslui, în prag de sărbători, într-un haos total și într-o situație dezastruoasă, fără precedent”, a scris pe Facebook proaspătul deputat PSD Eduard Popica.

În Consiliul Județean, acuzațiile sunt taman invers

O situație similară, însă în roluri diferite, s-a petrecut și la nivel județean. Astfel, în timp ce social-democrații acuză (acum) Guvernul liberal că a distribuit mai mulți bani comunelor cu primari PNL, în Consiliul Județean, unde au avut majoritate singuri, lucrurile au stat invers timp de mai mulți ani: ei au fost acuzați că au alocat sume mai mari de bani UAT-urilor cu primari PSD. Spre exemplu, în ședința de pe 6 august, din cele 25 de comune și două orașe care au primit bani din fondul de rezervă, doar una era și este condusă, în continuare, de primar PNL: Vetrișoaia. În ședința de pe 27 august, grupul de consilieri PNL a adus un amendament la rectificarea bugetară, inclusă pe ordinea de zi de atunci, prin care mai multe primării PNL trebuiau să primească sprijin financiar pentru desfășurarea unor proiecte, însă a fost respins. În aceeași ședință au primit, însă, 1.050.000 lei, în total, opt comune cu primari PSD. „Credeți că primarii PNL nu întâmpină dificultăți financiare sau că nu depun solicitări către Consiliului Județean? Sigur că depun, dar nu sunt luate în calcul. Și noi am adus nenumărate amendamente, dar au fost respinse rând pe rând”, declara în luna august, Simona Polak, consilier județean în mandatul trecut.

Iată lista completă a UAT-urilor din județul Vaslui, care vor primi bani de la Guvern:




NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ