23.7 C
Vaslui
27-iun.-2022

Armata caută voluntari, sunt acceptați rezerviștii, dar și cei care vor să efectueze stagiul militar

VOLUNTARI… Vasluienii dornici de aventură se vor putea prezenta la Centrul Militar Județean Vaslui pentru a fi încorporați.

MILITĂRIE… Vasluienii dornici de aventură se vor putea alătura forțelor armate ale României, confom unui proiect de lege care prevede două tipuri de voluntari, atât în rezervă cât și cei care vor efectua stagiul militar voluntar. În ambele cazuri, voluntarul primește soldă întreagă, ca orice militar profesionist, adică 1.857 de lei în cazul unui soldat și 2.400 de lei pentru un subofițer. De asemenea, candidații fără pregătire militară vor fi consiliați în ceea ce privește exprimarea opțiunilor, în sensul orientării către funcțiile pentru care aceștia îndeplinesc criteriile specifice referitoare la nivelul studiilor și corespondența specializărilor dobândite în viața civilă cu armele/serviciile și specialitățile militare.

Ministrul Apărării Naționale a anunțat, zilele trecute, modificări legislative în ceea ce privește voluntariatul în armata României. Astfel, vasluienii dornici de aventură se vor putea prezenta la Centrul Militar Județean Vaslui pentru a fi încorporați. De reținut este faptul că, în toată această perioadă, vasluienii voluntari vor beneficia de soldă, ca și un militar profesionist. Astfel, rezervistul voluntar ar urma să încaseze după perioada de instrucție, când stă acasă, aproximativ 540 de lei. Conform aceluiași algoritm, un subofițer rezervist voluntar va încasa 720 de lei. Pe durata programului de instruire inițială sau periodică, voluntarul primește soldă întreagă, ca orice militar profesionist, adică 1.857 de lei în cazul unui soldat și 2.400 de lei pentru un subofițer. Candidații vor completa la centrul militar o cerere de înscriere și vor prezenta următoarele documente: actul de identitate, în original și în copie, certificatul de cazier judiciar, eliberat cu maxim șase luni înainte de data depunerii, acte de studii și/sau alte documente care atestă alte competențe dobândite în viața civilă, în original și în copie, permisul de conducere valabil, eliberat de către autoritățile române, în original și în copie, dacă este cazul, pentru candidații fără pregătire militară, dacă îndeplinirea atribuțiilor postului pentru care candidează presupune conducerea tehnicii specifice, livretul militar, în original și în copie, dacă este cazul, numai pentru cei care dețin calitatea de rezervist. La prezentarea la centrul militar, cei interesați vor fi informați cu privire la avantajele îndeplinirii serviciului militar în calitate de rezervist voluntar, etapele procesului de recrutare și selecție, structurile desemnate să execute selecția, unitatea sanitară militară unde urmează să susțină examinarea medicală, precum și unitatea militară sau centrul de instruire în care urmează să execute programul de instruire inițială, în situația în care fac obiectul acestei instruiri, potrivit legii. Candidații fără pregătire militară vor fi consiliați în ceea ce privește exprimarea opțiunilor, în sensul orientării către funcțiile pentru care aceștia îndeplinesc criteriile specifice referitoare la nivelul studiilor și corespondența specializărilor dobândite în viața civilă cu armele/serviciile și specialitățile militare. Sunt bucuros să lansăm în această perioadă și în viitor câteva oferte pentru a aduce voluntari în Armata Română, în două variante, atât voluntari în rezervă, cât și stagiul militar voluntar. Va apărea într-o lege pe care o vom publica foarte repede. Vom încerca prin aceasta să înnoim, să aducem oameni tineri în armată și cred că devine atractivă cariera de militar”, a explicat Vasile Dîncu.

Vasluienii, pro și contra serviciului militar

Printre vasluieni, părerile sunt împărțite. În timp ce unii văd cu ochi buni acest lucru și o șansă de a-și mai rotunji veniturile cu sume deloc de neglijat, alții cred că toată această poveste e o acoperire la un atac rusesc ce stă gata să înceapă. De asemenea, Costel M., un vasluian de 32 de ani, spune ceea ce gândește într-un mod cu totul special. «La Vaslui, este greu ca cei din Armată să găsească voluntari pentru că majoritatea tinerilor sunt băieți de băieți. Merg prin Anglia la muncă sau la furat și vin apoi acasă, la volanul unor rable cu volan pe dreapta, își pun de 20 de lei benzină și apoi merg cu 20 de km/h prin centrul orașului, să-i vadă lumea. Pe aceștia nu ai cum să-i duci, voluntari, chiar dacă ar câștiga bani, ar avea ce pune pe masă și ar renunța la pâine cu parizer. Eu unul nu știu dacă aș alege să mă duc acum voluntar dar, dacă va fi cazul, voi lupta împotriva celor care ne-ar invada țara. Aș lupta pentru că aici e casa mea. I-am auzit pe unii că, în caz de război, să ii scoatem la luptă pe politicieni, dar uită că aceștia au ajuns unde sunt acum datorită lor. Că ei s-au dus în cabina de vot și au pus ștampila. Oamenii aceștia nu înțeleg că, de fapt, ar trebuie să lupte pentru casa lor, pentru familia lor, părinții lor. Spun că ei pleacă! Dar unde pleacă, nici unul nu știe. Poate că în munți sau în pădure, ca haiducii!”, spune Costel M. De cealaltă parte, tinerii vasluieni de până în 30 de ani spun că nu este pentru ei armata și că acest lucru îl pot face doar cei dedicați. “Deocamdată, nu am nevoie de venituri pentru că nu am o familie și încă locuiesc cu părinții. Plus că nu este de mine o astfel de muncă. Prefer ceva mai ușor de făcut, plus că mă gândesc să plec din țară, la niște prieteni, în Anglia”, spune și Robert, un vasluian de 21 de ani.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

  1. 1857 de lei?atat câștiga un soldat profesionist? Ăștia sunt bani? Sau 540 de lei? Ce este asta? Ajutor social? Vai de capul acestei țări….niste nenorociți hotărăsc pentru noi.Te caci pe tine cand te uiti in ce hal de tara locuim.Multi, dar prosti bre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here