spot_imgspot_img
7 C
Vaslui
20-apr.-2024

Atacul mistretilor (foto)

- Advertisement -

DISPERARE… Nu numai seceta distruge recoltele vasluienilor. De sãptãmâni în sir, mistretii pun la pãmânt munca oamenilor. Femierii au epuizat toate metodele de a-i alunga si se vãd neputinciosi în lupta cu acest dusman de temut. Animalele sãlbatice nu mai pot fi pãcãlite nici cu zgomote, nici cu foc, nici cu câini. La Asociatia Judeteanã pentru Vânãtori si Pescari (AJVPS) Vaslui vin zilnic sesizãri din partea fermierilor, însã solutiile de rezolvare a acestei situatii sunt infime.

Zile de foc pentru agricultorii vasluieni. Lipsa precipitatiilor si temperaturile caniculare au devenit un adevãrat cosmar pentru oamenii satelor. La acestea se adaugã si un alt dusman de temut pentru recolte: porcii mistreti. Acestia dau nãvalã cu zecile în lanurile de porumb si distrug totul în cale. Cu lacrimi în ochi, oamenii cer ajutor la primãrii, la AJVPS Vaslui. Nimic nu poate opri turmele de animale sãlbatice flãmânde. Situatia este aceeasi în zona Bârladului, la Negesti, dar si la Husi. “Am muncit ca un rob toatã primãvara, toatã vara. Douã hectare mi-au culcat mistretii. Nu am ce le face. Stau cu vecinii noaptea, la pândã. Avem câinii cu noi, lanterne, facem foc. Nimic nu îi mai sperie. Pur si simplu s-au învãtat cu prezenta noastrã si asteaptã momentul sã atace. Când ne retragem, în zori, distrug hectare întregi de porumb. Si asa nu a iesit mare lucru, iar mistretii ne duc la sapã de lemn. Nu poti sã îi împusti, au pui. E jale, vã spun!”, a declarat Ion Toma, din Todiresti.

“Murim de foame la iarnã”

Peste tot în judet oamenii se plâng din cauza mistretilor. S-a ales praful de munca lor. “Nu era destul cã ne-a uscat de tot seceta asta, acum ne mai luptãm pentru fiecare stiulete de porumb cu mistetii. Nu te poti lupta cu sãlbãticiunile. Eu nu mai adun nicio cãrutã de stiuleti de pe ogor. Am muncit degeaba. Murim de foame la iarnã. Nici pentru animalele din bãtãturã nu mai avem ce strânge de pe câmp. Ne-a pedepsit Dumnezeu! Nu mai avem nimic. Si anul trecut am pãtit la fel”, e de pãrere Anton Ropotã. Se fac calcule, se cautã solutii, în speranta cã se vor da despãgubiri. Cu fiecare an care trece, efectivele de mistreti cresc, asa cã sunt mici sansele de redresare a situatiei.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

9 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.