Ieșenii care aleg să petreacă timp în natură în această perioadă sunt sfătuiți să fie atenți nu doar la căpușe, păianjeni sau viespi, ci și la șerpi. Este sezonul de împerechere a acestor reptile, iar specialiștii avertizează că riscul de a-i întâlni pe traseele de munte sau prin iarbă este mai mare decât de obicei.
Totuși, herpetologii precizează că șerpii nu sunt agresivi, și atacă doar dacă sunt călcați, atinși sau se simt amenințați. În zona Iașului există doar două specii de șerpi veninoși, iar cazurile de mușcături sunt foarte rare, cel mult două pe an.
Nu există situația în care un șarpe să vină spre o persoană ca să o muște
Alexandru Strugariu, cercetător ieșean și specialist în herpetologie, recomandă ca, atunci când ieșim la plimbare chiar și în păduri din apropierea orașului, cum este cea de la Bârnova-Dobrovăț, să purtăm pantaloni lungi și ghete mai înalte. Astfel, riscul de a fi mușcați de șarpe este aproape inexistent, chiar și în cazul în care călcăm pe unul.
El subliniază că șerpii nu atacă niciodată intenționat. Nu există situația în care un șarpe să vină spre o persoană ca să o muște. Mușcătura apare doar dacă animalul este călcat sau se simte în pericol, însă chiar și atunci de multe ori rămâne nemișcat, sperând să nu fie observat. Mușcăturile apar aproape exclusiv în context defensiv sau atunci când cineva încearcă să pună mâna pe ei. În rest, riscurile sunt minime…https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/atentie-in-drumetii-sezonul-de-imperechere-a-serpilor-creste-sansele-de-a-i-intalni-ce-specii-pot-fi-intalnite-in-judet-cum-reactionam–1752417.html