15.5 C
Vaslui
24-mart.-2023

Atentie la viroze!

- Advertisement -

În ultima sãptãmânã, au fost semnalate nu mai putin de 635 noi cazuri de viroze respiratorii si 251 de cazuri de pneumopatii acute, înmultirea, cu aproape 50% a îmbolnãvirilor fatã de perioada anterioarã fiind cauzatã de rãcirea accentuatã a vremii. Dintre acestea, nu mai putin de 176 de persoane au nevoie de spitalizare, cei mai multi dintre ei, 89, fiind copii de pânã la 14 ani, sau persoane vârstnice, de peste 65 de ani, respectiv 29 de internãri. Din fericire, pânã în acest moment, la Directia de Sãnãtate Publicã Vaslui nu a fost raportat niciun caz de gripã în judet.

Odatã cu scãderea accentuatã a temperaturilor din ultima perioadã, a crescut numãrul îmbolnãvirilor datorate virozelor sau altor afectiuni pulmonare. Din fericire, cu toate cã prea putine persoane s-au vaccinat antigripal, si în conditiile în care vaccinul a fost retras din cauza unor imperfectiuni, în judetul Vaslui nu a fost încã semnalat niciun caz de gripã, situatie care ar fi bine sã persiste pânã la sfârsitul sezonului rece, gripa fiind una dintre cele mai molipsitoare si periculoase afectiuni specificii perioadei de iarnã.

Fatã de perioada anterioarã, în sãptãmâna 9 – 15 ianuarie, au fost raportate nu mai putin de 635 cazuri de viroze, cu aproape 50% mai multe fatã de perioada anterioarã. Din pãcate, au fost si 73 de cazuri care au necesitat internare, în special din rândul tinerilor de pânã la 14 ani, aceasta fiind categoria cea mai expusã la îmbolnãvire, de multe ori din cauza neglijentei pãrintilor, care nu au grijã de copii, sã fie îmbrãcati corespunzãtor. Astfel, 82 de sugari de pânã la un an, 113 copii cu vârsta între 1 si 4 ani si nu mai putin de 175 de adolescenti de pânã la 14 ani au fost diagnosticati cu diverse forme de viroze respiratorii, dintre acestia 33 de sugari si alti 25 de minori necesitând spitalizare. În schimb, în rândul persoanelor în vârstã, poate mai precaute, s-au diagnosticat cele mai putine cazuri, doar 63 pe segmentul de vârstã 50 – 63 ani si 70 de viroze la persoanele de peste 65 ani. În acelasi timp, în rândul persoanelor vârstnice au fost diagnosticate cele mai multe cazuri de pneumonii, 116 în cazul persoanelor de peste 50 de ani, dintre care 51 au necesitat spitalizare, în timp ce incidenta acestei boli în cazul tinerilor este mult mai scãzutã, doar 64 de copii de pânã la 14 ani fiind diagnosticati ca suferind de pneumonie, aproape jumãtate dintre ei, 31, necesitând si internare. Din totalul de 251 de cazuri apãrute în ultima sãptãmânã, în aceastã perioadã, nu mai putin de 103 persoane au avut nevoie de internare în unitãtile spitalicesti din judet din cauza pneumoniei. “Recomandãm populatiei ca, pe fondul temperaturilor scãzute, a vremii chiar geroase, sã ia mãsuri pentru evitarea îmbolnãvirilor, în special grupele de persoane cele mai expuse la viroze sau afectiuni pulmonare, respectiv copiii si bãtrânii. Îmbrãcãmintea adecvatã, evitarea expunerii prelungite la frig si evitarea aglomeratiei, consumarea de ceaiuri calde si citrice, care sunt bogate în vitamina C, sunt principalele mijloace de apãrare împotriva virozelor. În plus, la cel mai mic semn de îmbolnãvire, este bine sã vã prezentati la medicul de familie, pentru a vi se administra tratamentul medical adecvat”, a declarat dr. Luminita Costache, medic epidemiolog în cadrul DSP Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

287 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.