spot_imgspot_img
10.5 C
Vaslui
24-apr.-2024

Atentie, tântari “ucigasi” la granita judetului!

- Advertisement -

PRIMUL CAZ Odatã cu sezonul cald, pe lângã cazurile de îmbolnãviri datorate expunerii prelungite la soare, ori din cauza deshidratãrii, apar si unele îmbolnãviri datorate muscãturior de cãpuse ori de tântari. Una dintre cele mai periculoase boli, transmise prin intermediul tântarilor, este infectia West Nile, care anul trecut a fãcut deja douã victime în rândul persoanelor vârstnice. A apãrut deja primul caz de îmbolnãvire din acest an, apãrut chiar la granitele judetului Vaslui, la vecinii din sud.

O femeie de 38 de ani dintr-o comunã din judetul Galati, a ajuns pe 9 iulie, la spital cu stãri convulsive si dureri de cap. Pe 11 iulie a fost internatã la Spitalul de Boli infectioase din Galati, unde i-au fost recoltate probe de sânge, probe care au fost trimise la Institutul Cantacuzino. Miercuri, 20 iulie, specialistii de la Bucuresti au confirmat prezenta virusului West Nile în organismul femeii. Aceasta a primit îngrijiri medicale, în prezent starea sa fiind bunã. Acesta este primul caz de infectare cu virusul West Nile din acest an, în România. Infectia West Nile apare la adulti si poate avea efecte mai grave în cazul persoanelor care au alte boli asociate. În cazul copiilor, infectia cu virusul West Nile trece, de regulã, neobservatã. Primele semne de boalã pot fi febra, dureri de cap, astenie, vãrsãturi, tulburãri de memorie, dureri articulare sau musculare ori alte manifestãri care survin în trei-sapte zile de la o posibilã întepãturã de tîntar. Toti cei care au aceste simptome trebuie sã se prezinte de urgentã la medicul de familie. Anul trecut, douã persoane, în vârstã de peste 70 de ani, au decedat din cauza complicatiilor bolii, cu toate cã directorul Institutului National de Boli Infectioase, Adrian Streinu Cercel, dãduse asigurãri cã în tara noastrã nu existã riscul unei epidemii cu virusul West Nile. Potrivit acestuia, populatia s-a imunizat în 1996, la prima epidemie, si, în fiecare an mai apar câteva cazuri izolate deoarece virusul a rãmas endemic în România.

Cum se transmite virusul

West Nile este o boalã infectioasã care se transmite la om prin intermediul tîntarilor, dar care nu se transmite direct, de la om la om. Sursa de virus o reprezintã pãsãrile migratoare, însã ele nu pot transmite boala direct la om, ci doar prin intermediul tîntarilor.

Specialistii în sãnãtate publicã din Ministerul Sãnãtãtii recomandã populatiei sã evite, pe cât posibil, expunerea la tîntari purtând îmbrãcãminte cu mâneci lungi si pantaloni lungi sau aplicând substante chimice care pot îndepãrta tîntarii. Totodatã, oamenii sunt sfãtuiti sã monteze plase contra tîntarilor la geamuri si usi sau sã foloseascã substante specifice pentru îndepãrtarea insectelor. Mai mult, pentru a evita aglomerarea tîntarilor, este recomandatã înlãturarea recipientelor cu apã stãtutã. Specialistii aratã cã este obligatorie prezentarea de urgentã la medic pentru orice simptom de boalã: febrã, dureri de cap, vãrsãturi, dureri abdominale sau musculare si articulare, dar si tulburãri de memorie.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.