spot_img
spot_img
32.5 C
Vaslui
04-iul.-2025

Au venit banii: 25 de primãrii, bani de Paste!

- Advertisement -


AJUTOR DE LA GUVERN… Pentru 25 de primari din judetul Vaslui, Pastele vine cu vesti foarte bune. Guvernul României a aprobat, sãptãmâna trecutã, alocarea sumei de peste 91 miliarde lei vechi pentru 25 de primãrii din judet, localitãti în care sunt în derulare proiecte europene sau care au mari probleme cu asigurarea banilor de salarii sau la utilitãti publice. Cele mai mari sume de bani merg la primãriile Husi si Negresti, acolo unde sunt în derulare proiecte cu fonduri europene de milioane de euro si care au mare nevoie de bani pentru a acoperi cota de cofinantare. La Husi, de exemplu, primarul Ciupilan ar trebui sã semneze proiectul de asfaltare a orasului, iar suma de 10 miliarde alocatã de Guvern ar trebui sã meargã pentru cota de cofinantare la TVA, bani care vor ajunge tot în conturile institutiei, anul viitor. „Nu sunt bani electorali, sunt foarte necesari localitãtilor care au în derulare proiecte cu finantare europeanã”, sustine primarul Husului. Si Negrestiul, care are în derulare un proiect de 10 milioane de euro, va primi o sumã importantã de la Guvern, 10 miliarde lei vechi, în timp ce alte 23 de comune au primit sume cuprinse între 800 de milioane si 4 miliarde. „Dacã nu as fi primit banii, as fi fost blocat pe douã proiecte fundamentale, ceea ce ar fi fost o nenorocire pentru oras. Asa, având întelegere la dl. deputat Dan Marian, pot spune cã acesta a intervenit la timp si astfel vom rezolva toate problemele”, afirmã primarul Negrestiului, Ioan Cozma.

În Monitorul Oficial 235, din 6 aprilie a.c., a fost publicatã lista cu primãriile din toatã tara care au primit bani din Fondul de Rezervã a Guvernului, judetul Vaslui având pe aceastã listã nu mai putin de 25 de primãrii. Suma totalã pe care o primesc edilii din judetul Vaslui depãseste 91 miliarde lei vechi, fiind o adevãratã gurã de oxigen pentru multi primari. La începutul anului, mai multe primãrii din judetul Vaslui anuntau cã nu dispun de fonduri pentru a cofinanta proiectele pe bani europeni si din aceastã cauzã riscã sã piardã finantãri în valoare de peste un milion de euro. Orice proiect european trebuie cofinantat cu minimum 2% de autoritatea localã, iar dacã primãria respectivã nu are bani, atunci pierde finantarea. „Sunt aproximativ 30 de primãrii în judet care pot rãmâne fãrã finantare. Astfel, judetul Vaslui pierde peste un milion de euro. Cota de cofinantare este cuprinsã între 2 si 50%, în functie de amploarea proiectului. Primãriile au întocmit proiecte si au atras fonduri europene pentru diferite investitii în judet. Acum, conturile primãriilor sunt goale. Nu existã nici bani pentru salarii, iar primarii sunt somati sã achite ratele pentru cofinantarea proiectelor. Este o situatie criticã”, spunea conducerea Consiliului Judetean. Ori, situatia criticã a ajuns la Bucuresti, iar Guvernul a venit în ajutorul primãriilor cu probleme financiare.

Ioan Cozma: „Ajutorul dlui deputat Marian a salvat orasul Negresti”

La Negresti, suma de 10 miliarde lei vechi vine ca o bulã de oxigen pentru primãrie si oras. Ioan Cozma, primarul Negrestiului, spune cã, fãrã ajutorul deputatului Dan Marian, orasul ar fi fost blocat. Cozma sustine cã unii sefi de la Consiliul Judetean i-ar fi spus, chiar, sã blocheze lucrãrile de modernizare a orasului, pe fonduri europene, pe motiv cã nu sunt bani pentru extinderea retelei de gaze si a sistemului apã-canal. „Pentru orasul Negresti, ajutorul dat de dl. deputat Marian a fost providential, sunt niste bani care vin într-un moment delicat pentru istoria orasului”, afirmã primarul. Acesta a avut o serie de întâlniri, sãptãmâna trecutã, cu conducerea Consiliului Judetean, care i-a comunicat cã nu-i poate asigura fonduri pentru extinderea retelelor de gaze din oras. „Mi-am dat seama, în aceste conditii, cã nu puteam implementa proiectul de extindere a retelei de gaze, plus cã blocam proiectul de modernizare a orasului, asfaltarea strãzilor. Dupã ce am aflat cã Guvernul ne-a dat banii, am putut sã-mi fac tot felul de calcule pentru a încheia lucrãrile de modernizare la sistemul apã-canal, la care CJ Vaslui mi-a spus cã nu are bani. Dacã nu as fi primit banii, as fi fost blocat pe douã proiecte fundamentale, ceea ce ar fi fost o nenorocire pentru oras. Asa, având întelegere la dl. deputat Dan Marian, pot spune cã acesta a intervenit la timp si astfel vom rezolva toate problemele”, mai spune Cozma.

La Husi, primarul Ciupilan analizeazã unde va aloca suma primitã de la Guvern

Si municipiul Husi primeste o sumã considerabilã, la aceastã alocare din Fondul de Rezervã a Guvernului. Suma de 10 miliarde lei vechi ar putea primi foarte multe destinatii, spune primarul Ioan Ciupilan, de la investitii în învãtãmânt la realizarea unor investitii necesare în oras. „Sunt bani bineveniti, nu sunt bani electorali, ci vin în sprijinul primãriilor care au probleme sau deruleazã proiecte cu finantare europeanã. Dupã pãrerea mea, banii pe care i-a primit municipiul Husi ar putea fi folositi la cotele de cofinantare la TVA, sumã care se ramburseazã cãtre primãrie în 60-90 de zile si care ar putea fi folositã, la nevoie, în 2013. Astept sã vãd ce se va întâmpla cu licitatia pentru asfaltarea strãzilor din municipiu, sã vedem dacã vom avea un constructor care sã se apuce de treabã, altfel va trebui sã mã gândesc la un proiect de reparatie a strãzilor. În bugetul pe acest an, am trecut doar un miliard de lei pentru reparatia strãzilor, bani care sunt insuficienti”, spune primarul Ciupilan. În cursul zilei de astãzi, mai spune primarul, se va face o analizã a locurilor în care se pot investi acesti bani veniti înainte de Paste, care ar putea ajunge „într-o sutã de locuri, este mare nevoie de bani peste tot”. Sunt si calcule legate de strãzile rãmase descoperite la lucrarea de modernizare a sistemului apã-canal, pe care primãria nu se poate apuca de treabã, dacã nu se realizeazã receptia acestor strãzi. „Cu banii acestia care, probabil, vor ajunge la cota de cofinantare la TVA, primãria Husi pleacã în 2013 pe plus, cu cel putin 18 miliarde de lei în plus”, mai spune primarul Husului.

Cine primeste cei mai multi bani, la tarã?

Pe lângã Husi si Negresti, sunt câteva comune care vor primi sume importante, cum este cazul comunelor Banca, Drânceni, Grivita, Munteni de Jos sau Stãnilesti, care primesc câte 4 miliarde lei vechi, fiecare. Peste 3 miliarde de lei vechi primesc o serie de comune cu probleme financiare foarte mari, cum sunt Voinestiul, Puiesti, Pochidia, Perieni, Berezeni sau Munteni de Sus, semn cã fondurile de la Guvern vor rezolva mare parte din problemele locale. Cea mai micã sumã, doar 800 milioane, ajunge la Tutova, cu care se va realiza doar pietruirea câtorva drumuri sãtesti.

„Voi bãga acesti bani la drumuri”

„Cred cã suma pe care o primesc de la Guvern, cei patru miliarde, vor merge la drumuri, pentru cã toate drumurile din comunã au iesit foarte rãu, dupã aceastã iarnã. Este adevãrat, avem unele datorii, dar nu este ceva presant, putem sã ne apucãm de drumuri, în toate satele. Este o alocare binevenitã” – Dãnut Cretu, primar Munteni de Jos.

Comuna Suma acordatã
Al. Vlahutã 320
Arsura 280
Banca 400
Berezeni 320
Botesti 280
Deleni 280
Delesti 280
Drânceni 400
Duda-Epureni 280
Grivita 400
Husi 1.000
Ibãnesti 280
Munteni de Jos 400
Munteni de Sus 320
Negresti 1.000
Perieni 320
Pochidia 320
Puiesti 320
Rafaila 280
Stãnilesti 400
Suletea 280
Tãtãrãni 280
Todiresti 280
Tutova 80
Voinesti 320
TOTAL 9120
- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

27 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.