Austria amenință să blocheze cumpărarea a 100 milioane de doze de vaccin Pfizer de către UE dacă nu primește o tranșă mai mare

Austria amenință să blocheze achiziția de către Comisia Europeană a unei noi tranșe de 100 de milioane de doze de vaccin Pfizer-BioNTech, dacă nu va primi o cantitate mai mare de vaccinuri, spun diplomați din trei țări membre citați de Politico.

Este cea mai recentă amenințare din partea cancelarului austriac Sebastian Kurz, care insistă ca țara sa să primească o cantitate mai mare din vaccinurile cumpărate de UE, chiar dacă datele arată că Austria nu se numără printre țările cu cea mai mare nevoie. Este un ultimatum care ar putea pune în pericol o achiziție importantă, în condițiile în care Europa caută cu disperare modalități de a crește producția și aprovizionarea cu vaccinuri.

În următoarele luni, UE ar putea primi 10 milioane de doze de la Pfizer-BioNTech ca parte a unui nou contract cu producătorul germano-american, pentru achiziționarea a încă 100 de milioane de doze de vaccin în total, în plus față de cele 500 de milioane deja comandate.

Discuțiile inițiale prevedeau ca cele 100 de milioane de doze să fie livrate spre sfârșitul anului 2021, dar compania a anunțat apoi că poate livra 10 milioane de doze înainte de 30 iunie.

Disputa a dominat summit video de săptămâna trecută al liderilor UE, când Kurz și-a repetat cererea de a obține doze suplimentare. Liderii europeni au susținut în continuare actuala cotă de alocare a vaccinurilor, bazată pe numărul de locuitori, dar i-au însărcinat pe ambasadorii UE să gestioneze problema celor 10 milioane de doze, lăsând astfel deschisă posibilitatea ca țările cu cea mai mare nevoie să obțină o cantitate mai mare.

Dar Austria nu a așteptat ca ambasadorii să aibă nici măcar o discuție înainte de a crește presiunea asupra celorlalte țări.
Vineri dimineață, într-o ședință a comitetului UE pentru vaccinuri, Austria a cerut din nou doze suplimentare, de data aceasta venind și cu o amenințare: va împiedica CE să își exercite opțiuna de achiziție a celor 100 de milioane de doze, dacă Viena nu va obține mai mult din ele. …https://www.digi24.ro/stiri/externe/ue/austria-ameninta-sa-blocheze-cumpararea-a-100-milioane-de-doze-de-vaccin-pfizer-de-catre-ue-daca-nu-primeste-o-transa-mai-mare-1478315
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ