spot_imgspot_img
11.2 C
Vaslui
25-apr.-2024

Aviatorii focşăneni, în escadrila din Ceruri, dar înmormantaţi printre bălării

- Advertisement -

Cei doi maiştri militari care şi-au pierdut viaţa în accidentul aviatic de la Buzău au fost înmormantaţiieri.Fiica militarului Viorel Cojcoaru a leşinat în timpul slujbei, copleşită de durere.Colegii de aviaţie le-au adus un ultim omagiu, un elicopter PUMA a survolat deasupra mormantului lor.Totuşi, locurile de veci ale aviatorilor erau pline de bălării, spre ruşinea autorităţilor noastre locale

Ieri, cei doi maiştri militari Cătălin Topoliceanu şi Viorel Cojocaru au fost conduşi pe ultimul drum. Sute de oameni au participat la slujba oficiată la Biserica“Adormirea Maicii Domnului” din Focşani. Familiile îndoliate şi-au luat rămas bun pentru totdeauna. Căldura, oboseala şi suferinţa şi-au spus cuvantul, la un moment dat fiica maistrului Viorel Cojocaru a leşinat în timpul slujbei, fiind dusă pe braţe pană la Ambulanţă pentru îngrijiri medicale. După ce şi-a revenit, s-a întors să îşi conducă tatăl pe ultimul drum. Faţă de familia Cojocaru ne cerem scuze pentru că în ediţia Ziarului de Vrancea din data de 10 iulie, în articolul “Aviatorii dispăruţi în tragedia de la Boboc, în escadrila lui Dumnezeu” am făcut eroarea de a scrie că la manşa elicopterului s-ar fi putut afla maistrul militar Viorel Cojocaru. La manşa aparatului de zbor s-a aflat căpitan comandorul Mitică Docuz. Elicopterul era familiar celor trei militari care mai zburaseră cu el în nenumărate randuri. Maistrul militar Cătălin Topoliceanu era instructor de mecanică şi îi arăta camaradului său Viorel Cojocaru mecanica acestui aparat în timpul zborului. La oficierea slujbei de ieri a fost prezent şi un reprezentant al Ministerului Apărării Naţionale. ”Viorel şi Cătălin executau alături de alţi doi colegi, căpitan comandor Mitică Docuz şi studentul Ştefan Coropeţchi în varstă de 19 ani o misiune de antrenament la bordul unui elicopter al Forţelor Aeriene. Maiştrii Viorel Cojocaru şi Cătălin Topoliceanu erau specialişti deosebiţi ai Forţelor Aeriene, cu o bogată şi valoroasă experienţă în domeniu. Maistrul Cojocaru avea peste 750 de ore de zbor, iar Topoliceanu avea peste 1.100 de ore de zbor, din care cele mai multe pe elicopterul IAR 316 B. Erau oameni curajoşi, temerari, au îndeplinit misiuni pline de risc pe care, de altfel, le îndeplinesc toţi militarii romani. În aceste momente extrem de grele suntem cu toţii marcaţi şi nu găsim cuvintele care să exprime întreaga durere pe care o simţim la dispariţia tragică şi fulgerătoare a celor doi camarazi”, a spus Dan Tătaru, secretar de stat în Ministerul Apărării Naţionale. Zece preoţi, în frunte cu protoereul Nicolae Cobzaru, au oficiat slujba de înmormantare.

Ruşinea Primăriei Focşani: Îngropaţi printre gunoaie şi bălării

Cei de la Administraţia Cimitirelor, din subordinea Primăriei Focşani, nu au făcut un minimum de efort pentru a curăţa zona de buruieni. Un alt lucru demn de remarcat: cu greu s-au strecurat militarii care au purtat pe umeri sicriile camarazilor lor în Cimitirul Nordic. Aviatorii au fost îngropaţi la margine de cimitir, în lipsa autorităţilor noastre locale, care ca de obicei sunt indiferente şi surde la astfel de tragedii. Militarii au fost nevoiţi să calce şi pe morminte pentru că locurile de veci sunt aproape de capătul cimitirului şi nu a fost delimitată o alee pe care să se poată ajunge la ele. Colegii de la Şcoala de Aviaţie de la Boboc din Buzău au adus un ultim omagiu colegilor lor, survoland cu un elicopter PUMA deasupra mormantului camarazilor din ceruri. Printre lacrimi, părinţii, rudele şi prietenii şi-au luat rămas bun de la cei doi maiştri militari care şi-au pierdut viaţa în accidentul aviatic de la Buzău. Sicriile au fost coborate în groapă în salve de foc. Vă reamintim că cei doi maiştri militari executau un zbor de pregătire pe 5 iulie. Elicopterul militar de tip IAR 316 B, al Şcolii de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene de la Boboc, a pierdut legătura radio cu baza în jurul orei 12.00 şi s-a prăbuşit la scurt timp după aceasta, în zona localităţii Poşta Câlnău, la 5 km de bază. În elicopter se mai aflau două persoane: un ofiţer şi un student la aviaţie, premiat al facultăţii, toţi pierind în urma prăbuşirii aparatului de zbor. Cei care au ajuns la faţa locului nu au mai găsit decât patru corpuri carbonizate în epava aparatului de zbor.

www.ziaruldevrancea.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.