Avocatul Poporului ia apãrarea pungestenilor

S-A TREZIT Avocatul Poporului ia apãrarea pungestenilor, aflati de patru luni sub paza jandarmilor! Avocarul Poporului a emis cãtre Ministrul Afacerilor Interne (MAI) o Recomandare privind respectarea drepturilor si libertãtilor cetãtenesti, în contextul instituirii în zona comunei Pungesti, judetul Vaslui, a “zonei speciale de sigurantã publicã”. Institutia considerã cã mãsura restrictivã cu efecte asupra libertãtilor oamenilor din Pungesti este disproportionatã în raport cu faptele petrecute. În replicã, MInisterul de Interne sustine cã la Pungesti “spiritele sunt încã agitate”!

“Recomandarea a fost formulatã în urma sesizãrii din oficiu fatã de anchetelor efectuate la Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, la Primãria comunei Pungesti si la Postul de Politie al comunei Pungesti (unde au fost purtate discutii cu reprezentanti ai protestatarilor, ai fortelor de ordine si cu un grup de cetãteni din satul Armãsoaia, comuna Pungesti, judetul Vaslui), a informatiilor comunicate de cãtre Inspectoratul General al Politiei Române si Inspectoratul Judetean de Politie Vaslui. Conform Recomandãrii, pentru prevenirea si eliminarea încãlcãrii drepturilor si libertãtilor constitutionale ale cetãtenilor cu prilejul constituirii zonei speciale de sigurantã publicã, Avocatul Poporului a solicitat Ministrului Afacerilor Interne sã analizeze si sã dispunã mãsuri legale în privinta urmãtoarelor aspecte principale: – lipsa de proportionalitate a mãsurii de instituire a zonei speciale de sigurantã publicã fatã de cauzele ce au determinat-o si de scopul urmãrit, în conditiile în care aceasta este justificatã de protectia unor relatii sociale în materia respectãrii ordinii publice. 1. Lipsa de claritate, predictibilitate si transparentã a dispozitiilor legale referitoare, pe de o parte, la criteriile în baza cãrora se instituie zonele speciale de sigurantã publicã si se stabilesc efectivele participante, iar pe de altã parte, la reglementarea activitãtilor de mentinere a ordinii si sigurantei publice, ca activitãti specifice în cazul instituirii “zonei speciale de sigurantã publicã”. 2. Declararea comunei Pungesti ca “zonã specialã de sigurantã publicã”, fãrã a se proceda la informarea scrisã a Primãriei comunei Pungesti si a Postului de Politie al comunei Pungesti. 3. Pretinsele abuzuri ale cadrelor de politie si ale jandarmilor prin îngrãdirea libertãtii de circulatie si folosirea fortei fatã de protestatari. Totodatã, au fost solicitate informatii privind stadiul actual al situatiei din zona Pungesti, având în vedere dispozitiile art. 12 alin. (3) din Ordinul M.A.I. nr. 60/2010 privind organizarea si executarea activitãtilor de mentinere a ordinii si sigurantei publice, potrivit cãrora “În momentul în care cauzele ce au determinat constituirea zonei speciale de sigurantã publicã au fost înlãturate, mãsurile speciale luate înceteazã”, a precizat Matei Vârtosu, reprezentantul institutiei Avocatului Poporului.

MAI a fãcut o comisie care sã verifice aspectele sesizate de Avocatul Poporului!

“Urmare a demersului întreprins, conducerea Ministerului Afacerilor Interne ne-a comunicat cã a luat act de Recomandarea Avocatului Poporului si a dispus constituirea unui grup de lucru, format din specialisti din cadrul structurilor implicate nemijlocit în aplicarea prevederilor Ordinului M.A.I. nr. 60/2010 privind organizarea si executarea activitãtilor de mentinere a ordinii si sigurantei publice, pentru a analiza aspectele semnalate. În mod corespunzãtor, dupã intrarea în vigoare a actului de completare a Ordinului mai sus mentionat, metodologia de punere în aplicare va fi completatã în baza celor stabilite. Referitor la pretinsele abuzuri ale politistilor si jandarmilor, conducerea Ministerului Afacerilor Interne a precizat cã orice persoanã poate sesiza organele abilitate cu privire la comiterea unor fapte de naturã penalã, în vederea realizãrii cercetãrii necesare si tragerii le rãspundere a vinovatilor”, .

MAI: “La Pungesti existã în continuare o stare tensionatã, localnicii fiind nemultumiti de activitãtile de explorare/exploatare a gazelor de sist”!

“În ceea ce priveste stadiul actual al situatiei din comuna Pungesti, ni s-a comunicat faptul cã în aceastã localitate existã în continuare o stare tensionatã, localnicii fiind nemultumiti de activitãtile de explorare/exploatare a gazelor de sist în perimetrul comunei. Chiar dupã constituirea zonei speciale de sigurantã publicã, s-au desfãsurat manifestãri, unele neautorizate si violente (exemplu: datele de 2 si 7 decembrie 2013), altele autorizate (data de 16 februarie 2014), existând intentii pentru continuarea acestora, cu riscuri asupra ordinii si sigurantei publice. Asemenea manifestãri se desfãsoarã si în alte localitãti din judetul Vaslui, la unele dintre ele participând si initiatorii protestelor de la Pungesti. În prezent, potrivit informatiilor care ne-au fost transmise de Ministerul Afacerilor Interne, pe raza comunei Pungesti, judetul Vaslui, actioneazã efective de politie în cooperare cu cele ale jandarmeriei, în vederea asigurãrii unei stãri de normalitate si prevenirii eventualelor situatii de risc, în planul ordinii si sigurantei publice. Functie de evolutia situatiei operative, fortele de ordine vor fi redimensionate si vor actiona pe raza comunei Pungesti, judetul Vaslui, pânã la asigurarea climatului corespunzãtor de ordine si sigurantã publicã, potrivit competentelor conferite acestora prin actele normative în materie”, a precizat, în comunicatul de presã, Matei Vârtosu, purtãtor de cuvânt al Avocatului Poporului, într-un comunicat de presã, de ieri, 26 martie 2014.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ