spot_imgspot_img
13.2 C
Vaslui
20-apr.-2024

Bacaul INUNDABIL: Autoritatile n-au facut nimic pentru a impiedica o noua inundatie pe paraiele Negel si Trebes

- Advertisement -

La 2 ani de la potopul din iulie 2010, autoritatile au esuat in tentativa de a regulariza albia paraielor Trebes si Negel. Spectrul inundatiilor pluteste inca in aer, mai ales ca modernizarea Caii Moinesti bate pasul pe loc. In urma cu doi ani, in dreptul podului din vecinatatea fabricii de bere, aflat pe drumul ce leaga Bacaul de Moinesti, apele paraului Negel au deversat inundand 200 de case. Sinistratii stau cu frica-n san, constienti ca episodul dramatic din vara lui 2010 se poate repeta la orice ploaie mai sustinuta. Pe 25 mai 2012, lucratorii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISUJ) au intervenit pentru decolmatarea albiei Trebesului, in zona de confluenta cu paraul Negel.

In urma cu doi ani, 200 de case din comuna Margineni si municipiul Bacau (cartier CFR) au fost inundate de Negel si Trebes. Dupa mai multe zile de ploi abundente, apele celor doua paraie au iesit din matca provocand pagube uriase. Punctul cel mai fierbinte al diluviului s-a dovedit podul din vecinatatea fabricii de bere. Subdimensionat, podul situat pe drumul ce leaga Bacaul de Moinesti s-a transformat intr-un veritabil baraj in calea apelor dezlantuite ale Negelului. Pana la inundarea celor 200 de case nu a mai fost decat un pas.

Sinistratii stau cu frica-n san

Urmele dezastrului din iulie 2010 sunt vizibile si acum. La fel si frica sinistratilor, care spun ca autoritatile i-au tratat doar cu promisiuni, fara a face nimic pentru a preintampina alte inundatii.

„Ni s-a spus ca in august o sa inceapa lucrarile. Au venit speriati de la Bacau, intr-o zi din mai cand apa s-a ridicat. In rest, nimic. Banii pentru inundatii s-au mancat. Daca nu se face nimic cu podul de la fabrica de bere o sa fie din nou inundatie”, afirma Anisoara Armanu.

Ea a povestit cum si-a salvat familia in urma cu doi ani, urcand-o cu mic, cu mare in podul casei. Anton Fichitiu spune ca albia Negelului a ramas neatinsa de autoritati. „Am 80 de ani. Stau cu frica. Nu s-a facut nimic, o fost inundatii si in 2005 si-n 2010. Is acusi doi ani de la inundatii. O fost o societate de la Galati pe aici, s-o facut masuratori si-n rest nimic”, sustine Fichitiu. Batranul locuieste intr-o casa refacuta dupa inundatii, insa jumatate din gradina sa a ramas necultivabila in urma diluviului din iulie 2010.

Proiect intrarziat

In toamna lui 2011, Administratia Nationala „Apele Romane” incredinta un contract imens unei societati din Galati. In valoare de peste 169 de milioane lei, contractul viza executia si proiectarea de lucrari prioritare in domeniul regularizarii unor cursuri de apa. Intre acestea se afla si cursul paraului Trebes, „raspunzator” pentru o parte insemnata din calamitatile inregistrate in iulie 2010 in Bacau. Societatea care a castigat contractul pus la bataie de Apele Romane este Vega 93 din Galati.

Conform graficului de executie a lucrarilor, publicat pe siturile de achizitii publice, proiectul privind amenajarea si consolidarea malurilor paraului Trebes trebuia sa se finalizeze in 2012, platile urmand sa fie efectuate catre Vega 93 Galati incepand cu 2015. In realitate, lucrarile de consolidare sunt departe de a fi incepute. „Proiectul este in curs. Licitatia s-a tinut anul trecut. Oamenii au venit. Le-am dat si eu oameni din Primarie si masini sa mearga prin gradinile localnicilor, sa faca masuratori. Din ce informatii am, de 3 luni lucreaza la PTh (n.r. – proiectul tehnic). Dupa ce termina cu partea asta, vor incepe sa lucreze”, a dat asigurari Marcelin Solot (PSD), primarul comunei Margineni.

Podul de la fabrica de bere, punct sensibil

Redimensionarea podului de la fabrica de bere bate, de asemenea, pasul pe loc. Asta pentru ca reabilitarea si suprainaltarea acestuia au fost prinse intr-un proiect de infrastructura a carui finantare treneaza. Conform datelor oficiale, podul amintit face parte din proiectul vizand modernizarea caii Moinesti, finantat prin POR, Axa prioritara 1.1 („sprijinirea durabila a oraselor poli urbani de crestere economica”). Contractul de asistenta financiara a fost semnat abia la jumatatea lui 2011 de municipalitatea bacauana, insa finantarile pe POR sunt deocamdata sistate, in asteptarea unui audit comandat de Comisia Europeana. Oficialii UE vor verifica mai multe programe de finantare, intre care Programul Operational Regional, dar si Programul Operational Sectorial (POS) Mediu. Modernizarea caii Moinesti are o valoare totala de 38,9 milioane lei, din care 29,6 milioane lei reprezinta asistenta financiara UE. Situatia e complicata de durata mare de implementare a proiectului, de 27 de luni, situatie in care rezolvarea problemei podului de la fabrica de bere mai are de asteptat.

Inundatii cu repetitie: Intre 2003 si 2010, Directia Apelor a transmis 6 adrese de avertizare catre Primaria Bacau

In intervalul 2003-2010, Directia Apelor Siret (acum Administratia Bazinala de Apa Siret) a remis Primariei Bacau 6 adrese prin care atragea atentia ca exista riscul producerii unor inundatii in zona de nord a orasului, daca podetul de pe Negel nu va fi redimensionat si suprainaltat. Prima adresa a fost trimisa pe 23 mai 2003 catre Primaria Bacau care a formulat un raspuns pe 14 iulie 2003, prin viceprimarul de la acea data, Dragos Benea. Primaria s-a declarat de acord cu dezafectarea podetului, cu conditia intocmirii de catre Directia Apelor a documentatiei necesare pentru demolarea podului. Dupa preluarea functiei de primar de catre Romeo Stavarache, Directia Apelor a remis alte 5 adrese catre Primarie, fara ca acestea sa-si gaseasca ecou in randul noilor edili.

In august 2008 la sediul Primariei Margineni a avut loc o intalnire, la care au participat inclusiv reprezentanti ai ISUJ. In urma discutiilor s-a incheiat o Nota de constatare in care Primaria Bacau si-a luat obligatia de a obtine acordul locuitorilor din cartierul CFR pentru punerea la dispozitie a terenurilor necesare realizarii investitiei derulate pe cursul Negelului. In septembrie 2008, Directia Apelor a remis Primariei Bacau o noua adresa in care se atrage atentia ca este strict necesara suprainaltarea podului rutier, „existand oricand pericolul repetarii fenomenelor nedorite din vara anului 2005”.

Pe 15 septembrie 2009, Primaria Bacau formuleaza un raspuns catre Directia Apelor Siret in care anunta ca Podul Rutier de pe DN 2 G, Bacau – Moinesti, „exista ca si obiectiv de investitii inca din programul pe 2008”. Pe 13 august 2010, Directia Apelor a formulat o adresa catre Institutia Prefectului in care cere sprijinul acesteia pentru deblocarea situatiei create. La doi ani de la inundatiile care au afectat 200 de case in Margineni si Bacau (cartierul CFR) autoritatile nu au rezolvat problema podului de la fabrica de bere si nici regularizarea paraului Trebes.

www.desteptarea.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.