Drama care putea fi evitata

Bãiatul înecat la strand, victima neglijentei autoritãtilor!

CRIMÃ Detalii incredibile încep sã iasã la ivealã în cazul disparitiei tragice a bãiatului de numai 14 ani, mândria Scolii “Mihail Sadoveanu din Vaslui, care s-a înecat duminicã în strandul municipal, sub ochii a sute de vasluieni. Dãnut Cretu a dispãrut, în doar câteva clipe, în apa tulbure a strandului, desi în acel moment erau zeci de oameni în apã. În momentul respectiv, în strand era un singur salvamar de serviciu, desi erau 3-400 de oameni în incintã. Viceprimarul Sorin Radu spune cã mai era un al doilea salvamar, un profesor de la Liceul cu program sportiv, însã niciunul dintre acestia nu a intervenit. Multi vasluieni spun cã, în seara de duminicã, apa de la strandul municipal avea o culoare dubioasã si nu se mai vedea nimic în apã, de la 30-40 de centimetri în jos. “A fost si familia mea acolo, credeti-mã, s-au fãcut probe la apã, duminicã dimineatã, totul era în regulã”, spune viceprimarul Radu. Trupul neînsufletit al bãiatului de 14 ani va fi depus la Biserica “Sfintii Apostoli Petru si Pavel”, începând de astãzi. Înmormântarea va avea loc joi, 7 iulie, la Vaslui.

Patru prieteni, vecini de bloc, printre care era si Dãnut Cretu, au mers la strandul municipal sã se rãcoreascã, duminicã, dupã orele prânzului. Dãnut era pentru prima datã la bazin si nici nu stia sã înoate. Prietenii lui au povestit anchetatorilor cã ei au intrat si au mai iesit din apã, însã bãiatul de 14 ani era atât de încântat, încât nu voia sã mai iasã la mal. La un moment dat, dupã ce au sesizat cã nu l-au mai vãzut de ceva timp, bãietii cu care venise Dãnut au început sã-l caute la bazin si în exteriorul acestuia. Dupã minute bune, timp în care nu au dat de el, au cerut ajutorul administratorului strandului, care a reluat cãutãrile împreunã cu adolescentii. Nimeni nu putea spune dacã minorul iesise sau nu din apã, dacã se mai afla sau nu în incinta strandului. Incredibil, însã dupã aproape o orã a fost sesizat si salvamarul, care a sãrit în apã, spun politistii, nu a dat de trupul copilului si a sunat la 112. “Am fost anuntati de salvamarul de la strand, prin serviciul unic de urgentã, cã niste copii au sesizat cã nu îsi gãsesc prietenul. La fata locului au ajuns politisti, pompieri si cadre medicale. Trupul copilului a fost gãsit în bazin, la nivelul de 1,6 metri adâncime, iar medicii nu au putut decât sã constatate decesul. Politistii de la Investigatii Criminale au început o anchetã în acest caz, pentru a stabili împrejurãrile în care a murit copilul”, a declarat Mihaela Straub, purtãtorul de cuvânt al IPJ Vaslui. Conform unor martori oculari, trupul bãiatului a fost gãsit la 2 metri adâncime, însã Politia are altã variantã. Ieri dimineatã, strandul era deschis, dar apa a fost scoasã din bazin. Primãria a anuntat cã obiectivul intrã în renovare pentru câteva sãptãmâni, sustin vasluienii pe site-urile de socializare, informatie neconfirmatã oficial. Politia si autoritãtile locale asteaptã rezultatul anchetei. Vor sã stie dacã poate fi tras la rãspundere cineva pentru moartea minorului si promit sã ia mãsuri care sã nu permita repetarea acestei tragedii. În acest timp, sunt tot mai multe semne de întrebare privind profesionalismul celor care aveau în grijã acest strand.

Viceprimarul Sorin Radu spune cã apa din bazin se încadra în limite

L-am contactat ieri pe viceprimarul Sorin Radu, cel care are în grijã si strandul municipal. I-am spus de îngrijorãrile vasluienilor care au fost duminicã la strand si care au spus cã nu se vedea fundul bazinului, pentru cã apa era tulbure. “Se fac cercetãri, sã lãsãm politia sã-si spunã cuvântul în anchetã. Domnul primar a dat o dispozitie, se va face o comisie care va ancheta pe linie administrativã ce greseli s-au fãcut acolo. Cât priveste calitatea apei, personal am verificat duminicã dimineatã dacã s-au luat probe de apã si s-au dus la laborator, apa era în parametrii ceruti de normele sanitare. Familia mea a fost la prânz la strand, deci am avut încredere cã lucrurile sunt în regulã. Nu stiu cum de s-a întâmplat nenorocirea, îmi pare tare rãu de drama prin care trece familia acestui bãiat. Nimeni l-a vãzut pe bãiat, desi era atâta lume în bazin. Salvamarul a fost anuntat târziu, cam la 20-30 de minute. Nu cred cã era bãut”, spune viceprimarul. Sorin Radu nu a stiut sã ne spunã cum îl cheamã pe salvamar, însã sustine cã, duminicã seara, era în incintã si celãlalt salvamar, ambii fiind cu contract la Goscom. “Repet: nu stiu ce spune lumea despre apã, însã pot sã-i asigur pe vasluieni cã s-au luat probe duminicã dimineatã si nu erau niciun fel de probleme”, mai spune viceprimarul. Ieri, toatã apa a fost evacuatã din bazin, iar obiectivul intrã într-un fel de reparatii.

Familia lui Dãnut, oameni necãjiti

Familia lui Dãnut Cretu este una sãrmanã. Împreunã cu pãrintii si sora mai micã, bãiatul locuia pe strada Filaturii, într-un bloc cu camere pentru nefamilisti. Cei doi pãrinti au fãcut eforturi uriase pentru a-si creste frumos copiii. Rudele, vecinii si prietenii au numai cuvinte de laudã la adresa lui Dãnut, pe a cãrui pagina de pe o retea de socializare au curs zeci de mesaje de condoleante. Familia vrea sã se facã dreptate, iar vinovatii sã plãteascã pentru moartea fiului lor. “Bãiatul nu stia sã înoate, dar a insistat la tatãl sãu sã-l lase cu bãietii la strand. Pânã la urmã, acesta s-a lãsat înduplecat, i-a dat bani pentru bilet, pentru un suc si dupã câteva ore a primit telefon de la politie cã Dãnut nu e de gãsit. Sunt niste oameni distrusi. Pur si simplu, nu pot concepe cã fiul lor nu mai este în viatã. Un copil extraordinar de cuminte, de respectuos, de destept. A luat primul pe listã la “Anghel Ruginã” si era foarte mândru. De bun ce a fost, l-a luat Dumnezeu! Vinovatii vor plãti, însã. Nu au actionat imediat, salvamarul era la bere, degeaba au anuntat copiii. Nu i-a bãgat în seamã. Dacã sãrea imediat, poate Dãnut avea o sansã. Poate acum trãia. Nimeni nu l-a vãzut?! Nimeni nu si-a dat seama ce se întâmplã?! E peste puterile noastre sã întelegem asa ceva. Pãrintii îsi vor îngropa crestineste bãiatul si apoi vor cere socotealã. Dacã cineva a gresit, va plãti. Nu poate rãmâne asa! Acolo se duc zeci de copii, cineva pregãtit trebuie sã îi supravegheze”, a declarat mãtusa lui Dãnut. Joi, adolescentul va fi condus pe ultimul drum. Pânã la închiderea editiei, familia nu se hotãrâse cu privire la locul înmormântãrii. Sunt douã variante: ori în cimitirul din apropiere, ori la Feresti, în satul bunicilor. Între timp, ancheta politiei continuã. S-au solicitat documente lãmuritoare de la primãrie si s-a fãcut necropsia cadavrului.

Consilierul local Abutoaiei: “Nu este posibil asa ceva! Sã se ducã la puscãrie toti cei vinovati!”

“Sã se lase cu puscãrie si cu demisia tuturor celor vinovati! Am fost acolo, am vãzut jalea pãrintilor, strigãtele lor de durere. Nu este posibil ca un copil, o floare de bãiat, sã se înece în halul acesta. Primãria are buget, poate angaja încã patru, cinci, sase salvamari, cât e nevoie, dar personal specializat, nu din acestia care sunt pe acolo. Nu este posibil asa ceva! A murit cu zile, copilul acela. Toti s-au învãtat sã vorbeascã de parfumuri scumpe, de concedii în Occident, dar la Vaslui mor oameni si nu le pasã. Sã-si dea demisia, cei vinovati! Sã fi vãzut pãrintii copilului, ti se rupea inima” – Andrei Abutoaiei, consilier local.

Mãrturia unui coleg de-al lui Dãnut

“Nu s-a bãgat (Dãnut Cretu, n.r.) nicãieri, mergea normal prin apã si a ajuns la mijloc unde deodatã este vale si a alunecat la 2,5 metri acolo si tot s-a dus la 5 metri si nu a mai iesit din apã. El stãtea la 1,5 metri si mergea spre mijloc la 2,5/5 metri, dar el era la 1,5 m si era cu picioarele pe betonul de sub apã si tot se ducea spre 5 metri acolo si deodatã s-a dus la fund, cã se terminase betonul. A stat în apã douã ore, pe salvamari i-au durut in c…r, au crezut cã e o farsã si nu se înecase nimeni” – Andutu
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ