
PĂȚANIE… O clientă a unei bănci din municipiul Huși a scos chiar de 8 Martie, de la bancomat, o sumă de bani, însă, din neglijență, a uitat să își ridice bancnotele, iar când a revenit, previzibil, banii nu mai erau. Apelul public făcut pentru ca cel care i-ar fi luat repede banii în urma ei, să îi înapoieze suma, a rămas fără ecou. Un alt hușean susține că, în cazul său, bancomatul buclucaș nu i-a dat deloc suma de bani retrasă, deși s-a operat în cont, spune el, tranzacția, motiv pentru care a fost nevoie să contacteze reprezentanții băncii, pentru ca situația să se remedieze. Angajații unității bancare însă susțin, la rândul lor, că în ultima vreme sunt tot mai dese asemenea situații, însă sub nicio formă nu este „vina” bancomatului, ci, de cele mai multe ori, clienții grăbiți uită banii… în bancomat. „Îndemnăm fiecare client care are o problemă de felul acesta să se adreseze nouă. Dincolo de faptul că putem face verificări autorizate, putem vedea și dacă banii s-au întors înapoi în bancomat sau cineva i-a luat. Anunțurile publice, făcute pe internet nu au nicio relevanță pentru noi, dacă clientul nu ne înștiințează în mod direct”, spun angajații băncii. Ca un detaliu, trebuie spus că același bancomat a supărat în trecut și alți clienți, unul dintre el luându-l și la bătaie, cu pumnii și picioarele, de supărare că nu vrea să-i dea banii de care avea nevoie. Bărbatul a fost trimis în judecată pentru „distrugere” de procurorii de pe lângă Judecătoria Huși.
„Dacă vedeți că cineva și-a uitat banii în bancomat, nu vă mai repeziți să îi luați, că sunteți filmați și sunteți găsiți imediat. Anunțați angajații băncii mai bine și dați suma persoanei înapoi. Puteți fi acuzați de furt”, au spus, cu obidă cei care au susținut cauza femeii care a rămas ieri fără cele câteva sute de lei, retrase de la bancomatul unei bănci din municipiul Huși. Persoana a plecat fără să ia banii și când a revenit și nu i-a mai găsit, a fost convinsă că din urma sa cineva i-a „sustras” rapid. Situația a ajuns și pe internet, cu mesajul ca „hoțul” să predea banii numaidecât. Angajații unității bancare însă vin cu precizări generale, care sunt de folos pentru toți cei cărora li se întâmplă asemenea situații. „Da, se întâmplă frecvent ca unii clienți, pe fondul grabei sau a faptului că sunt distrași de la procesul de scoatere a banilor de un apel telefonic, să spunem, sau de orice altă situație, uită să își ridice bancnotele, în ciuda faptului că ATM-ul are inclusiv un anumit semnal sonor care le atrage atenția. Cu toate acestea, lasă banii acolo și pleacă”, spun angajații băncii.
„Clientul trebuie să se adreseze angajaților băncii în primul rând. Banca și-a luat măsuri și pentru atunci când clienții își uită banii sau cardul în bancomat”
„Problema este că în fiecare asemenea caz, clientul degeaba face postări și apeluri pe internet și crede că, popularizând în acest fel problema, ar putea identifica o soluție. Nici vorbă! Clientul trebuie să se adreseze angajaților băncii în primul rând, pentru ca aceștia să poată face verificări autorizate. Se verifică exact când și ce sumă s-a scos, sunt camere de supraveghere, adică sunt modalități de a obține un răspuns folositor la problemă. Evident că se poate adresa și Poliției la un moment dat, dacă, de exemplu, suma a fost sustrasă de o altă persoană care a găsit banii în automatul bancar. Ceea ce este important, este ca oamenii să știe faptul că banca și-a luat măsuri de precauție și pentru asemenea cazuri. Și anume, dacă un client uită banii la bancomat, aceștia pot fi protejați de mecanismele implementate în ATM-uri. Mai exact, operațiunile la fiecare terminal trebuie efectuate contracronometru, tocmai pentru securitatea clienților. Sunt niște senzori care veghează eliberarea numerarului, dar și a cardului. Dacă, de exemplu, un client uită să își ridice cardul bancar, în situația în care titularul nu își retrage cardul din fanta ATM-ului în mai puțin de aproximativ 30 de secunde, acesta este reținut automat de bancă. La fel și suma de bani, trebuie ridicată într-un interval similar, de cel mult 30 de secunde, întrucât după acest timp, bancomatul va retrage suma. Acești bani vor fi reținuți într-o casetă de siguranță din interiorul aparatului, dar ei vor putea fi identificați cu maximă certitudine de angajații băncii. De aceea este foarte important ca un client să se adreseze mai întâi angajaților băncii cu problema pe care o are. Dacă scrie pe internet și face apel public, evident, este o inițiativă strict personală, dar fără vreun folos în soluționarea realistă a problemei. Așa că noi așteptăm întotdeauna clienții să ni se adreseze nouă mai întâi cu asemenea probleme, căci interesul nostru este ca să îi ajutăm de fiecare dată”, au spus angajații băncii.
Unul dintre clienții supărați l-a luat la bătaie pe bancomatul buclucaș, dar pentru fapta sa a fost trimis în judecată pentru “distrugere”
În trecut au mai fost clienți supărați pe același bancomat. Un bărbat de 29 de ani, mânios că bancomatul nu i-a dat banii de care avea nevoie s-a supărat atât de tare, încât a început să lovească ATM-ul cu pumnii și picioarele. Interesant este că a sunat singur la Poliție, ca să îl “pârască” pe bancomatul neascultător, însă oamenii legii i-au spus că problema lui nu poate fi rezolvată decât de angajații băncii. Când a auzit una ca asta, bărbatul mai rău a tăbărât pe bancomat. Pentru fapta sa a fost săltat de polițiști și acuzat de “distrugere”, fiind trimis în judecată pentru gestul său necugetat și fiind ulterior obligat să achite stricăciunile produse.