Bărbatul mort la Stănilești muncea “la negru”, la firma primarului Găbișor Tofan. Autoritățile promit o anchetă serioasă, însă lumea nu le mai crede!

Găbișor Tofan

CONSECINȚE… Primarul de la Stănilești, Găbișor Tofan, are de dat socoteală în cazul morții bărbatul de 61 de ani, care muncea la firma familiei sale, SC Laguna SRL. Vineri, 9 aprilie, omul s-a prăbușit de pe un stâlp din satul Stănilești, unde întindea fibră optică. Grav este, spun autoritățile care au început deja o anchetă, că victima ar fi fost pusă să lucreze “la negru” și nu avea nici echipamentul de protecție corespunzător. “Avea un ham, dar rudimentar, pus mai mult de formă. Scara nu era nici ea conformă. De aceea, când s-a dezechilibrat și a căzut, nu a avut nicio șansă de supraviețuire”, spun inspectorii din cadrul ITM Vaslui. În acest caz a fost deschis dosar penal, iar inspectorii ITM susțin că vor comunica și ei anchetatorilor faptul că firma (sau firmele!) aflate în administrarea familiei primarului Tofan au mai fost găsite de mai multe ori cu muncă “la negru” și sancționate. Susținătorii din Stănilești ai primarului Găbișor Tofan nu își fac însă nicio grijă, căci edilul a dovedit mereu că e foarte descurcăreț prin hățișurile Legii. De pildă, chiar dacă Justiția, la solicitarea ANI, l-a dat afară din funcție în 2015, pentru incompatibilitate, politicianul de pe malul Prutului a revenit în forță direct în fruntea Primăriei, în 2020, după o izbândă de pomină în alegeri. “Stați liniștiți, că mortul este de vină. Domnul Găbișor are vorbele la el, e deștept. Știe ce să spună. Dacă a căzut Neculai Bejan de pe stâlp, ce vină are primarul? Că doar nu l-a împins Găbișor? Trebuia să fie atent. Domnul primar e nevinovat. O să vedeți dacă pățește el ceva, poate să-i facă cine vrea zece dosare penale, nu unul. Fortza Găbișor!”, a exclamat, entuziast, unul dintre sătenii din Stănilești, cunoscut ca un înfocat susținător al alesului. De partea cealaltă, în familia victimei tragedia apasă greu. “E cumplit să mori așa.  Era un om muncitor, familist și liniștit. Era pensionar de puțin timp, așa știu eu. Muncea, într-adevăr, la negru la firma primarului, care acum e pe numele unui fiu, dar doar cu numele. Muncea pentru o bucată de pâine. Trebuia să îi dea măcar echipament, dacă la stat firma primarului nu plătea nimic pentru munca lui”, spun rudele bărbatului.       

Iar a dat de probleme primarul Găbișor Tofan de la Stănilești. Firma din cauza căreia a rămas fără funcția de primar, în 2015, SC Laguna, i-a pus pe conștiință un mort. Dacă în 2015 a fost vorba despre niște plăți făcute din banii publici către SC Laguna, acum firma-problemă îi aduce o încurcătură mult mai mare. Bărbatul de 61 de ani, care a decedat în timpul activității pe care o desfășura la firma primarului Tofan, muncea fără forme legale, spun inspectorii ITM Vaslui. De asemenea, deși activitatea pe care o desfășura, presupunea un risc major de accidente, omul era trimis să se urce pe stâlpi și să întindă fibra optică, fără nicio siguranță, fără instructaje și fără un echipament de protecție adecvat. Au rămas uimiți și inspectorii ITM, polițiștii și ambulanțierii, care au ajuns îndată la locului accidentului și au văzut că nici măcar o cască de protecție nu avea. “Nu avea, dom’le, nimic. Era ziua, lumină, am văzut tot. Noi eram aici. Știam că Neclulai lucrează pentru domnul primar, care are firmă de cablu. Lucra de ani de zile, nu de ieri. Nu avea niciun echipament de protecție, nici cască, nimic. Credeți că după ce a căzut, a mai scos vreun sunet? Nimic. Atunci mi-am dat seama că nu are cum să trăiască”, spun martorii tragediei.

Un om nevinovat, ucis de… batjocorirea legii!

Martorii oculari spun că lucrurile s-au desfășurat în felul următor: Neculai Bejan era la muncă, alături de colegul lui, Ionel Bădărău. Aveau de întins fibra optică. La stâlpul unde și-a găsit sfârșitul Bejan, scara era ținută de colegul acestuia. Neculai Bejan se pare că terminase de lucrat la înălțime și ar fi vrut să coboare. Nu poate nimeni ști dacă Bădărău nu a ținut cum trebuie scara sau dacă Neculai Bejan s-a dezechilibrat ori a amețit, însă cert este că în lipsa unui echipament de protecție serios, dar și a unei scări stabile, anume făcută pentru siguranța celor care o folosesc, omul s-a prăbușit în gol. S-a izbit violent chiar de marginea de beton a șanțului, făcut nu demult pe acel drum. “A venit cu capul chiar de marginea aceea de beton. Cu fața s-a izbit. Avea falca unde a căzut, desprinsă. Bietul om! Nu a mai zis niciun cuvânt. Murise când a ajuns Ambulanța, dar oamenii aceia, cadre medicale, au vrut să îl salveze”, povestesc martorii oculari. Unul dintre tinerii care erau acolo și care a ajuns primul la fața locului, a povestit că primarul Tofan a fost anunțat de moartea lui Bejan de către celălalt “angajat”, Ionel Bădărău. Edilul ar fi venit și l-ar fi auzit spunând cuiva să strângă scara. Apoi au venit polițiștii și, mai pe seară, cei de la ITM Vaslui.

Poftim, opinii: “Și ce dacă muncea la negru? Era plătit, băi proștilor! Era de acord. Nu l-a forțat primarul Găbișor să vină la muncă”

Sătenii îngroziți de cele văzute au stat toată ziua cu ochii pe autoritățile venite să ancheteze cazul. Unii s-au supărat când au văzut că polițiștii și inspectorii l-au audiat pe primarul Găbișor Tofan în sediul Primăriei Stănilești. “Da, eu pot depune mărturie oricând. L-au văzut pe primar, pe polițiști și pe cei de la ITM cum au intrat cam pe la orele 19,00 în sediul Primăriei și au stat cred că până pe la orele 21,00. E normal așa ceva? Acolo e sediul firmei SC Laguna? La Primăria Stănilești? Nu e corect. Aici arată că nu se va întâmpla nimic, totul e o mușamalizare. Inspectorii trebuiau să se ducă la sediul firmei, să vadă actele, să vadă semnăturile de la Protecția Muncii, să verifice situația angajării, etc. Dar ei au venit la Primărie și au socializat acolo, cu primarul. Totuși, a murit un om. Chiar nu vor face nimic?”, întreabă oamenii din Stănilești, care cred că primarul ar trebui să răspundă pentru cele întâmplate. De partea cealaltă însă, susținătorii alesului par să răspundă în locul edilului, printr-un noian de comentarii pe rețelele de socializare. “Primarul nu are nicio vină. Răspunzi de moartea unui om, dacă îi faci ceva rău. Primarul nu l-a împins de pe scară. El trebuia să aibă grijă, să fie atent. Și ce dacă muncea la negru? Era plătit, băi proștilor. Era de acord. Nu l-a forțat primarul Găbișor să vină la muncă. De ce să răsundă el, pentru că unul a căzut de pe o scară? Lăsați omul în pace. Să vă fie rușine cu astfel de acuze”, au scris, cu înflăcărare, susținătorii edilului. Dincolo de toate aceste opinii, unii, cativa, cred că autoritățile vor trage adevărații vinovați la răspundere, scepticii însă sunt convinși că nimeni nu va răspunde în acest caz, așa cum se întâmplă în aproape toate celelalte cazuri cu date asemănătoare. Mortul rămâne singurul vinovat, iar hârtiile se vor umple cu o sumedenie de vorbe goale și… nimic mai mult.
24 COMENTARII

 1. Ziariștii lui peste prăjit!Cand vi se pune vouă pata pe un primar nu mai încetați sa susțineți aberații.Nu mai Terminați cu acea incompatibilitate . Omul a decontat politic la acea vreme, și a pierdut mandatul . Acum in mod democratic a fost reales. Care i problema voastră , nenorociților de Ziariști, mâncători de C….t?

  • Pai, si? Istoria unui politician este istoria unui politician, nu crezi? Daca pierderea, decontarea si apoi revenirea sunt ale lui, atunci care-i durerea? De ce sa nu fie amintite periodic, toate, spre stiinta celor care nu prea sunt la curent si nu stiu cum arata parcursul unui politician (de succes, sa zicem), in contemporaneitatea noastra, cea de toate zilele? Sa fie, totusi, zic.

  • In mod democratic? Adica prin traducere de proștii și săracii care mor pe glie pentru portofelul lui? Halal oameni dacă ăla moare lucrând pentru el și tu sari să îi iei apărarea!!!!

 2. Asa se intampla cand legea este facuta pentru infractori. Daca am avea legi drepte acest gabisor nu ar mai fi fost primar . Legile justitiei modificate de ciordache dureaza mult pana vor fi schimbate deci nu va asteptati sa vedeti ca se face dreptate in acest caz. Cel mai sigur mortul va fi gasit vinovat.

 3. Ia uite !!!! Hop si doamna secretara cu un comentariu ….. Mai bine te ai semna MBT nu CTB. Cred ca ti -a mai crescut posteriorul cu cativa centimetri de bucurie . Acum ca omul e ocupat cu anchete ai ramas la conducere ! Si daca tot ti-ai luat casa in Stanilesti …..fii mai populara cu oamenii satului !
  Cat despre bietul om …. patronii ar trebui sa fie prevazatori si sa asigure echipamentul minim . Nu vrea sa-l poarte atunci sa ia masuri . Nu poti sa trimiti omul la munca cu basca pe cap !! Daca Gabisor vrea sa fie si primar si patron ….. sa se descurce . Dar bine a zis cine a zis Dumnezeu nu doarme ! Iar tu …..ai grija …Dumnezeu e deasupra tuturor .

 4. Legea sa si spună cuvântul! Știe cineva ce înțelegere a fost între Bejan și patron( cine o fi el)? Primul vinovat este patronul pentru ca a angajat oameni fără carte de munca,fără protecția muncii,fără echipent de protecție! Fara discuții! Dar ,Neculai Bejan, Dumnezeu sa l odihnească în pace , la câtă vechime și experienta avea fiindcă a lucrat ani de zile la Romtelecom cum de a acceptat sa lucreze nu fără carte deunăzi ci cum a acceptat sa lucreze fără echipament corespunzător! Ma întorc și spun ,în ciuda lingailor PSD ca patronul este principalul vinovat și speram ca măcar de data asta justiția sa și facă treaba!

  • Omule, răspunde penal persoana juridica, adica firma si organul de conducere, adica administratorul. Primarul nu e nici una, nici cealaltă Nu va mai faceti planuri bazate pe necazurile altora….corbilor

   • Normsl ca administratorul firmei răspunde! Crezi ca ma interesează cine e patron? Stiti voi mai bine,pe mine efectiv nu ma interesează! Am și precizat dacă citeai” cine o fi” asa că nu are rost polemica asta de doi lei! Am atins cumva vreun subiect sensibil?

 5. Transformați pana si o nenorocire în subiect politic! Nu aveti frica de Dumenzeu! Oare ați fi scris un articol la fel de subiectiv, daca personajul principal ar fi fost un primar abonat la “serviciile” vremeanoua?!!!! Încercați să manipulați opinia publică, folosindu-va de moartea unui om…cata lașitate….

 6. Nu stiu cine ar putea sa îl susțină in continuare pe acest primar care a luat viața unui om indirect fără sa ii asigure echipamentele necesare pentru lucrul la înălțime. Omul e la doi metri sub pământ iar el își vede in continuare de firmele lui și de primărie cam asta se va întâmpla.

LĂSAȚI UN MESAJ