spot_img
spot_img
31.3 C
Vaslui
27-iul.-2025

Bârlãdeni, atentie la caniculã!

- Advertisement -

MÃSURI…Bârladul este în continuare sub cod galben de caniculã si în sãptãmâna 25-31 iulie! Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgentã (SVSU) Bârlad atrage atentia cetãtenilor ca în timpul perioadei cu temperaturi caniculare sã își ia o serie de mãsuri pentru a preveni eventuale incidente neplãcute.

Iatã o serie de recomandãri fãcute de specialiști pentru asemenea situatii: Evitarea, pe cât posibil, a expunerii prelungite la soare în intervalul orar 11.00 – 18.00; Dacã aveti aer conditionat, reglati aparatul astfel încât temperatura sã fie cu 5 grade mai micã decât temperatura ambientalã; Nu folositi ventilatoare dacã temperatura aerului depãsește 32 grade Celsius; Purtati pãlãrii de soare, haine lejere si ample, din fibre naturale, de culori deschise; Pe parcursul zilei faceti dusuri cãldute, fãrã a vã sterge de apã; Consumati lichide suficiente (2 – 4litri/zi), fãrã a astepta sã aparã senzatia de sete. În perioadele de caniculã se recomandã consumul unui pahar de apã (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute; Nu consumati alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizeazã deshidratarea si diminueazã capacitatea de luptã a organismului împotriva cãldurii; Evitati bãuturile cu continut ridicat de cofeinã (cafea, ceai, cola) sau de zahãr (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice; Consumati fructe si legume proaspete (pepene galben, rosu, prune, castraveti, rosii) deorece acestea contin o mare cantitate de apã; O dozã de iaurt produce aceeasi hidratare ca si un pahar de apã; Evitati activitãtile în exterior care necesitã un consum mare de energie (sport, grãdinãrit, etc). Aveti grijã de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilitãti) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacã nu vi le solicitã; Evitati scãldatul în locuri neamenajate (râuri, lacuri, iazuri etc) deoarece existã riscul de înec, dar și de contactare a unor afectiuni (leptospirozã, meningitã, boli de piele, etc), recomandare valabilã atât pentru copii cât și pentru adulti; Pãstrati contactul permanent cu vecini, rude, cunostinte care sunt în vârstã sau cu dizabilitãti, interesându-vã de starea lor de sãnãtate. Iatã lista cu punctele de distribuire a apei din Bârlad:

Cum ne protejãm de caniculã si ce efecte are aceasta asupra sãnãtãtii!

Canicula este perioada cu cãlduri excesive care dureazã peste 5 zile. Temperaturile ridicate din zilele toride de varã pot afecta grav functionarea organismului, având efecte negative atât asupra sãnãtãtii fizice, cât si asupra celei psihice. Cei mai vulnerabili la cãldurã sunt copiii si batrânii, însã, fãrã o îngrijire corespunzãtoare, oricine poate suferi de pe urma caniculei. Efectele caniculei asupra sãnãtãtii variazã de la de la om la om si depind de starea generalã a sãnãtãtii, greutatea corporalã, vârstã, boli cronice (hipertensiune arterialã, diabet, alcoolism, boli psihice, boli cardiace, pulmonare sau renale), etc. În mod normal, organismul se rãceste prin transpiratie. Dar în anumite conditii, transpiratia nu este suficientã. În astfel de cazuri, temperatura organismului unei persoane expuse creste rapid. Cîtiva factori pot afecta capacitatea organismului de a se rãci în cursul cresterii temperaturii. Când umiditatea este foarte mare, transpiratia nu se evaporã atât de repede cât ar fi necesar, nelãsând astfel ca organismul sã piardã prea repede cãldura. Alte conditii legate de risc includ vârsta, obezitatea, febra, deshidratarea, bolile cardiace, bolile mentale, slaba circulatie, arsurile solare si unele medicamente, droguri sau alcool. La primele semne de alterare a stãrii de sãnãtate (dureri de cap, ameteli, frisoane, vãrsãturi), se recomandã prezentarea de urgentã la medic!

Cum reactionãm la temperaturi mari

Expunerea la caniculã determinã urmãtoarele probleme de sãnãtate: Edeme ale mâinilor si picioarelor, care dispar dupã 1-2 zile de la încetarea expunerii la cãldurã; Eruptii ale pielii, sub forma unor mici puncte rosietice, ca rezultat al inflamatiei canalelor glandelor sudoripare. La nivelul pielii expuse direct razelor soarelui pot apãrea arsuri. Crampele musculare sunt contractii involuntare, care dau senzatia de durere ascutitã. Apar frecvent la nivelul abdomenului, bratelor, picioarelor. Insolatia apare la persoanele care se expun direct la soare o periodã mai lungã si se manifesta prin dureri de cap, somnolentã. Transpiratii excesive, ameteli, obosealã, greatã, sete intensã, dureri de cap, senzatia lipsei de aer, bãtãi intense ale inimii; Sincopa de cãldurã (ameteli) apare ca urmare a fluxului insuficient de sânge la nivelul creierului, în special în momentul trecerii din pozitia sezând în pozitia ridicat; Hiperpirexia (temperatura corpului mai mare de 41 de grade) este cea mai severã complicatie a expunerii la caniculã. Se asociazã cu pierderea completã sau partialã a cunostintei, puls rapid, senzatia lipsei de aer si necesitã interventie medicalã imediatã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.