DISPARIȚIE… Pictorul Corneliu Vasilescu, a decedat în cursul nopții trecute, la aproape 89 de ani. Acesta a lăsat Bârladului, orașul natal și de suflet al său, cele mai valoroase picturi realizate de-a lungul carierei sale! Anul trecut, în februarie, bârlădeanul Corneliu Vasilescu, reprezentant al expresionismului abstract, a lăsat pentru Muzeul „Vasile Pârvan” peste 90 de tablouri, care constituie o mare parte din colecția sa. Regretatul artist plastic a precizat la deschiderea expoziției permanente, că a expus o colecție pe care ar avea oricând curajul să o ducă la Veneția.
Încă o dată, se verifică faptul că bârlădenii știu să își aprecieze și respecte valorile, încă din timpul vieții asigurându-le celor merituoși spații epoziționale generoase. Așa se face că după sculporul Marcel Guguianu, și maestrul Corneliu Vasluianul a beneficiat de un loc binemeritat în galeria personalităților marcante a căror muncă și valoare este recunoscută, așa cum se cuvine de contemporani și evident de concitadinii săi. Practi, imobilul Casa Sturdza s-a transforma într-un MUZEU AL COLECȚIILOR oferit operelor create de Corneliu Vasilescu.
Născut la 23 octombrie 1934, la Bârlad, înainte de a se înscrie la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, Corneliu Vasilescu debutează în anul 1960 în cadrul expoziției interregionale a Uniunii Artiștilor Plastici, filiala Iași. Este remarcat ca un bun desenator și colorist și astfel, în 1968 devine membru al Uniunii Artiștilor Plastici. Între 1968 și 1974 urmează cursurile Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” București, secția pictură, clasa Profesorului Gheorghe șaru.
În 1973, cu un an înaintea terminării Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București, participă, împreună cu pictorul Lucian Georgescu, la Experimentul de la Fabrica de rulmenți din Bârlad, executând 10 panouri în scopul ameliorării vizuale a unui spațiu de producție. În 1974, după terminarea studiilor universitare, participă la expoziții importante precum: „Autoportretul în pictura românească” organizată la Muzeul de Artă din Iași și „Portretul în arta contemporană românească” organizată la Muzeul de Artă Modernă și contemporană Galați. Între 1976-1979 a fost muzeograf la Oficiul Național pentru Documentare și Expoziții Artă. Din 1983 a devenit profesor invitat la Hochschule din Darmstadt. Extrem de apreciat la nivel național, dar și internațional, Corneliu Vasilescu a participat la expoziții personale sau de grup în: Franța, Italia, Germania, Spania, Egipt, Liban, se arată într-un comunicat transmis duminică de Uniunea Artiștilor Plastici.
De-a lungul timpului a obținut numeroase premii și decorații: Premiul pentru Pictură al Uniunii Artiștilor Plastici la Expoziția Bienală de la București din 1977, Premiul pentru pictura „Nicolae Tonitza” al Uniunii Artiștilor Plastici în 1999, Premiul Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova în anul 2000, Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Ofiter – 2004, Premiul de Excelență pentru Întreaga Activitate al Uniunii Artiștilor Plastici – 2011.