spot_imgspot_img
spot_img
8.8 C
Vaslui
03-dec.-2023

Bârladul în doliu! A murit Năstase Forțu, un artist plastic apreciat și un profesor îndrăgit de elevi (FOTO)

- Advertisement -
Năstase Forțu

TRIST… A încetat din viață cunoscutul pictor bârlădean Năstase Forțu. Artistul a decedat în cursul zilei de 20 noiembrie, la vârsta de 73 de ani, în locuința sa, în urma unui infarct. Acesta a lăsat Bârladului, orașul unde a locuit, a creat și a fost profesor de Artă pentru zeci de elevi, cele mai valoroase picturi realizate de-a lungul carierei sale. Nastase Forțu a fost ucenicul marelui maestru Dan Hatmanu. S-a născut pe 21 mai 1950, în satul Rânzești, comuna Fălciu. Are două fete, ambele profesoare la Bârlad, una de Muzică și cealaltă de Arte Plastice, precum și o nepoată, elevă tot la Arte Plastice. Corpul neînsuflețit este depus la Biserica „Sf. Pantelimon” din Bârlad (în Cartierul Podeni). Înmormântarea va avea loc joi, 23 noiembrie, orele 11.00.

După sculptorul Marcel Guguianu și maestrul Corneliu Vasilescu, iată că s-a stins din viață încă un mare artist plastic bârlădean: Năstase Forțu! Acesta a fost unul dintre artiștii plastici contemporani, care și-a dedicat activitatea Bârladului, fiind cunoscut ca profesor de Arte la Clubul Elevilor din Bârlad, unde timp de 10 ani a fost inclusiv directorul instituției. Artistul Năstase Forțu a absolvit Facultatea de Arte Plastice din Iași, fiind ucenic al maestrului Dan Hatmanu. A fost membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, autor al albumului de artă „Jurnal de Atelier” editat în 2008, precum și organizatorul Concursului Internațional de Artă Plastică pentru profesioniști „N.N.Tonitza”. Tot Năsatase Forțu a fost fondatorul și directorul Fundației de Artă „Sf. Luca” din Bârlad, cu care a organizat foarte multe activități culturale marcante în orașul unde a trăit, a creat, a muncit și a murit!

Năstase Forțu cu Dan Hatmanu
Năstase Forțu cu Georgel Pascu

Pasionat de artă, a primit multe premii!

Menționăm doar câteva din premiile acordate de-a lungul anilor, maestrului Năsatase Forțu: „American Medal of Honor”, din partea American Biographical Institute pentru întreaga sa activitate artistică; Institutul Internațional „Board of Research” din SUA l-a nominalizat pentru Personalitatea Anului 2004 și multe altele. La una din acțiunile sale culturale unde a expus picturi deosebite, a fost întrebat de unul din cei care expuneau și ei: “Ce anume v-a determinat să vă îndreptați spre artă?”. Zâmbind, artistul nostru, Năstase Forțu, a aruncat o privire poznașă, și i-a mărturisit: “Pasiunea. Pentru pasiune merita să tragi cu dinții, să te târăști și în genunchi”! Dumnezeu să-l odihnească!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.