STIINTÃ PE LARG… Pe 30 Septembrie, Bucurestiul si alte 25 de orase vor aduce Universul Stiintei mai aproape de publicul larg. Cei mai prietenosi cercetãtori si cele mai inedite experimente vã asteaptã la Bârlad, oras inclus de ani de zile în acest proiect. „Proiectul se adreseazã mintilor curioase, de la entuziasti la sceptici, oferind o gamã largã de activitãti stiintifice si educationale. Editia din 2017 a atras peste 35.000 de vizitatori în România. Pe termen lung, evenimentul atrage noile generatii cãtre munca de cercetare si activare profesionalã în acest domeniu, în interiorul Uniunii Europene si creste respectul publicului larg fatã de munca nevãzutã a cercetãtorilor”, a precizat Dumitru Ciprian Vântdevarã, muzeograf Planetariul si Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad, coordonatorul Astroclubului „Perseus” Bârlad.
Cercetãtorii si pasionatii de stiintã îsi dau întâlnire pe data de 30 Septembrie 2022 la Noaptea Cercetãtorilor Europeni, cel mai captivant eveniment despre stiintã si cercetare, în care publicul va avea ocazia sã cunoascã oamenii din spatele cercetãtorilor si sã înteleagã mai bine cât de importantã este munca de cercetare pentru viata de zi cu zi. Noaptea Cercetãtorilor Europeni se înscrie în seria actiunilor Marie Skłodowska-Curie, fiind un eveniment ce atrage anual peste 1.5 milioane vizitatori, care au ocazia sã interactioneze cu oameni de stiintã de pe întreg continentul si nu numai. Noaptea Cercetãtorilor Europeni 2022 se organizeazã simultan în 25 tãri, iar peste 400 orase vor fi gazda evenimentului ce îsi propune sã arate publicului ce înseamnã sã fii cercetãtor si cât de interesantã poate fi munca de cercetare. În România, Noaptea Cercetãtorilor Europeni 2022 se desfãsoarã în 26 orase, printre care si în Bârlad, fiind cel mai potrivit eveniment pentru toti cei care au o minte curioasã, îsi doresc sã înceapã o carierã în cercetare sau sunt, pur si simplu, pasionati de stiintã. În cadrul evenimentului, vizitatorii au ocazia sã efectueze alãturi de cercetãtori cele mai trãsnite experimente, sã vadã si sã asculte prezentãrile celor mai inovative proiecte, iar concursurile si surprizele vor face experienta participãrii una de neuitat.
Ce se organizeazã la Bârlad pe 30 septembrie
Observatorul Astronomic si Astroclubul „Perseus” din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” va organiza evenimentul în aer liber, începând cu ora 19.00, pe platoul din fata Teatrului „Victor Ion Popa”. Printre organizatorii locali se numãrã: Colegiul National „Gheorghe Rosca Codreanu”, si Clubul de roboticã „Inorog”. Coordonatorul evenimentului local este Dumitru Ciprian Vântdevarã, sef Serviciu Astronomie / Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad. „Ne bucurã nespus faptul cã, an de an, ni se alãturã orase noi în demersul nostru de a facilita întâlnirea dintre cercetãtori si publicul larg. Printr-o retea extinsã de localitãti implicate, reusim sã transmitem mai multe informatii si sã creãm experiente unice pentru tot mai multe comunitãti din România, ceea ce nu poate decât sã aducã beneficii generatiilor de cercetãtori, actuale si viitoare. Mai mult, ceea ce face ca Noaptea Cercetãtorilor Europeni sã fie evenimentul despre stiintã si cercetare cel mai asteptat al anului este tocmai posibilitatea pe care o au cercetãtorii si publicul larg de a interactiona direct, de a învãta unii de la ceilalti si de a se provoca reciproc. Faptul cã notiuni ceva mai complexe din diverse domenii ale stiintei sunt explicate într-un limbaj comun, accesibil si usor de înteles de cãtre orice vizitator, acestea fiind întâlnite într-un context nonformal si sedimentate prin joacã, prin experimentare si prin implicare activã reprezintã factorul cheie pentru un public deschis, cu sete de cunoastere si cu dorintã de a reveni si la editiile viitoare, în cãutare de noi informatii si de noi experiente.”, au transmis organizatorii evenimentului.