spot_imgspot_img
11.9 C
Vaslui
29-mart.-2024

Bãtaie pe “pasapoartele” pentru vaci si boi

- Advertisement -

PROBLEME Sistemul National de Identificare si Înregistrare a Animalelor a ajuns subiect de disputã la Bucuresti între inginerii zootehnisti si medicii veterinari. Si unii, si ceilalti doresc sã punã mâna pe sistem care, în prezent este administrat de directiile sanitar – veterinare judetene. La Vaslui, trecerea operãrii sistemului la Oficiul pentru Ameliorare si Reproductie în Zootehnie(OARZ) Vaslui ar însemna o piatrã de moarã pentru cei numai 4 angajati de aici. “Odatã cu reducerile de persoanal, din 16 am rãmas numai 4 ingineri. Nu stiu ce vom face dacã sistemul trece la noi. Probabil va veni si cu un “pachet” consistent de angajati dacã se doreste o treabã bunã”, spune Attila Miklos, seful OARZ Vaslui

Odatã cu aderarea la Uniunea Europeanã este obligatoriu ca orice animal din România sã aparã în Baza Nationalã de Date, inclus astfel în Sistemul National de Identificare si Înregistrare a Animalelor. De aceastã obligatie deosebit de importantã pentru orice fermier român, deoarece baza este necesarã pentru solicitatea subventiilor pentru animale, se ocupã în acest moment medicii veterinari de la Directia Sanitar Veterinarã si pentru Siguranta Alimentelor din fiecare judet. Este un lucru la care tin cu dintii medicii veterinari deoarece este un control al informatiei. Problema lor este aceea a inspectorilor zootehnisti care ar dori si ei sã facã “pasapoarte” pentru vaci si boi. Discutiile sunt începute de anul trecut si încã nu s-a ajuns la niciun rezultat. Fiecare parte asteaptã o lege care sã consfinteascã “dreptul” asupra bazei.

“Din 16 am rãmas numai 4 ingineri”

La Vaslui, trecerea operãrii sistemului la Oficiul pentru Ameliorare si Reproductie în Zootehnie(OARZ) Vaslui ar însemna o piatrã de moarã pentru cei numai 4 angajati de aici. “Odatã cu reducerile de personal, din 16 am rãmas numai 4 ingineri. Nu stiu ce vom face dacã sistemul trece la noi. Probabil va veni si cu un “pachet” consistent de angajati dacã se doreste o treabã bunã”, spune Attila Miklos, seful OARZ Vaslui. Identificarea animalelor se face prin crotalii, adicã un mijloc de identificare confectionat din material plastic care poartã înregistrat prin imprimare numãrul unic de identificare a animalului. Pentru specia bovine este obligatoriu si paaportul individual, un document oficial care înregistreaza identitatea fiecãrui animal printr-un numãr. Cel mai probabil organismul nou creat la nivel judetean – Comitetul de Coordonare a Administratiei Agricole(CCAA) Vaslui va avea în vedere aceastã trecere a sistemului dintr-o parte în alta, în caz cã ea se va produce. Presedintele CCAA Vaslui este directorul executiv al Directiei pentru Agriculturã Vaslui – Mihai Ardeleanu, iar ca vicepresedinte a fost ales directorul executiv al APIA Vaslui-Petru Botez. Comitetul se va întruni lunar sau de câte ori va fi nevoie si va elabora un raport trimestrial de informare ca instrument de lucru pentru atingerea obiectivelor. Fermierii si persoanele cu activitãti conexe se pot adresa cu propuneri si sesizãri la secretariatul tehnic al CCAA Vaslui din cadrul Directiei pentru Agriculturã Vaslui, care vor fi analizate si solutionate în termenele prevãzute de legislatia în vigoare.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.