spot_imgspot_img
15.6 C
Vaslui
28-mart.-2024

Berezeni, comuna care îsi reia locul în topul comunitãtilor fruntase

- Advertisement -

Berezeniul este comuna intratã în istorie, dupã ce a conservat ultimul CAP al comunismului, pe care l-a poleit cu învãtãturi capitaliste. Omul care a venit din comunism si a reusit tranzitia acum este primarul comunei. Când a preluat frâiele comunei, a avut un vis, cel de a readuce Berezeniul în topul comunelor fruntase si a reusit. În ultimii patru ani, la Berezeni au apãrut kilometri de asfalt, cãminul cultural a fost modernizat, s-a înfiintat un centru social, o modernã piatã agroalimentarã, dispensar uman si multe alte investitii fãcute cu bani europeni sau din bugetele nationale. „În calitate de primar, am sustinut în fata autoritãtilor judetene si nationale toate programele de dezvoltare ruralã cu fonduri locale, nationale si europene”, spune primarul Toader Dima. Cu toate acestea, programul de suflet al primarului este legat de împãdurirea a peste 137 de hectare de teren. „Ne putem lãuda cu locul 1 pe tarã, dintre UAT-uri, în ceea ce priveste programul de împãdurire a terenurilor agricole si neagricole. De fapt, am pornit pe acest drum încã din 2015 si am reusit ca, la nivelul comunei Berezeni, sã împãdurim peste 300 de hectare, cea mai mare suprafatã din judetul Vaslui. De asemenea, motto-ul nostru a fost si este: nu puteti tãia voi, cât putem împãduri noi”, a mai spus primarul Toader Dima. 

Întors din Parlamentul României, Toader Dima a preluat frâiele comunei cu ambitie, dar si revansã. Vroia sã readucã Berezeniul acolo unde era pe vremea lui Ceausescu. În patru ani de mandat a reusit sã readucã obstea în topul comunelor din judet. A fãcut lucrul acesta dupã ce si-a dedicat timpul accesãrii de programe nationale sau europene care au dus la ridicarea nivelului de trai în comunitate. Astfel, a apãrut alimentarea cu apã a satului Berezeni, unul dintre cele mai importante obiective din ultimii 30 de ani, dar si mai multi kilometri de drumuri asfaltate. A urmat apoi modernizarea si dotarea cãminului cultural, cel care va deveni, anul viitor, una dintre cele mai frumoase si bine dotate investitii din judet. „În calitate de primar am sustinut, în fata autoritãtilor judetene si nationale, toate programele de dezvoltare ruralã cu fonduri locale, nationale si europene. Satul este, pentru majoritatea dintre noi, locul copilãriei, dar si locurile natale ale pãrintilor sau bunicilor nostri, un spatiu bogat în traditii si obiceiuri. De aceea noi, cei care ne ocupãm de dezvoltarea acestor locuri, avem obligatia sã le dezvoltãm în asa fel încât oamenii sã rãmânã aici. Si asta se poate face doar dacã vor gãsi, în satul natal, tot ceea ce au nevoie pentru viata modernã”, spune primarul Toader Dima. De aceea, la Berezeni a apãrut si un centru de social pentru bãtrâni dotat cu aparaturã ultramodernã. Pe 22 mai, la sediul ADR Nord-Est Piatra Neamt s-a semnat contractul de finantare pentru implementarea proiectului „Reabilitare, modernizare, extindere si dotare centru social pentru persoane vârstnice sat Berezeni, comuna Berezeni, judetul Vaslui”, proiect în valoare de 4.758.656 lei, adicã 1 milion de euro. Proiectul a fost finantat prin Programul Operational Regional 2014-2020 – Axa prioritarã 8 – Dezvoltarea infrastructurii de sãnãtate si sociale. „Proiectul are ca scop reabilitarea, modernizarea, extinderea si dotarea unui imobil din comuna Berezeni pentru înfiintarea unui centru de zi pentru vârstnici, unitate de îngrijire la domiciliu si cantinã socialã. Centrul Social va fi prevãzut si cu cabinete medicale specializate (ergoterapie, kinetoterapie, fizioterapie). În comuna Berezeni se impunea înfiintarea unui centru social, localitatea aflându-se la distante foarte mari fatã de unitãti specializate de la oras” ,a mai spus primarul Toader Dima. De asemenea, la câtiva pasi de sediul primãriei, a apãrut o piatã agroalimentarã modernã, construitã pe structurã de lemn si unicã în judet, din punct de vedere arhitectural. „Am astras fonduri de peste tot de unde le-am gãsit si am reusit sã modernizãm si dispensarul uman pentru cã avem nevoie de medici , dar si iluminatul public sau constructia unei biserici noi în satul Musata. Nu am uitat nici învãtãmântul, astfel cã am reusit modernizarea scoilor si grãdinitelor sau realizarea de parcuri de agrement pentru copii”, mai spune Toader Dima.

Planuri mari si pentru anul viitor, la Berezeni

PROIECTE…Dacã, pânã acum, edilul Toader Dima ne-a vorbit de ceea ce s-a fãcut sau este la un pas de finalizare, acesta ne-a destãinuit si planurile de viitor. Asa îi sade bine unui gospodar, ca la sfârsit de an sã-si facã bilantul si sã croiascã planuri de viitor: „Anul trecut, cei din conducerea judetului m-au uitat. În schimb, acum am primit promisiuni din partea lor cã drumul Berezeni-Rânceni, ceea ce înseamnã 7 kilometri de asfalt, va fi prima investitie care va primi bugetul necesar. De asemenea, avem în plan construirea unei grãdinite noi în Satul Nou, reabilitarea scolii si grãdinitei din satul Rânceni, dar si continuarea extinderii sistemului de canalizare la populatia din Berezeni si Satul nou, aductiune de apã si statii de pompare apã potabilã, toate într-un proiect de peste 8.228.000 de euro”, mai spune primarul Toader Dima. Acesta mai viseazã la momentul în care comuna sa va redeveni atractivã pentru fiii satului si astfel acestia sã se întoarcã acasã. „Satul românesc, asa cum era în trecut, trebuie sã redevinã entitatea fundamentalã pentru societate si locul unde se nasc adevãratele valori. Eu cred cã bunul simt, simplitatea, modestia si hãrnicia s-au nãscut la sat, orasul consumã, nu creazã valorile”.

Împãduririle de pe Valea Prutului, arma împotriva secetei

INGENIOS…Sub sloganul „Nu puteti tãia voi, cât putem noi planta”, primarul Toader Dima a pornit la drum cu unul dintre cele mai îndrãznete proiecte din judetul Vaslui si poate cel mai mare proiect de împãdurire, la nivel de UAT, din tarã. „Vorbim de un proiect de peste 4.662.000 de lei care are în vedere împãduriea a peste 113 de hectare de terenuri agricole si neagricole”, spune Toader Dima. De fapt, povestea împãduririlor din comuna Berezeni a început încã din 2015, în timpul în care actualul primar era doar administratorul unei societãti agricole. În acea perioadã a reusit împãdurirea a peste 40 de hectare de teren. A urmat apoi o nouã împãdurire, în pãdurea Stuhulet, pe o suprafatã de peste 137 de hectare. În total, la Berezeni, proiectele au reusit sã împãdureascã peste 300 de hectare.  Aceste noi pãduri vor fi arma cu care se încearcã oprirea desertificãrii zonei. An de an seceta face ravagii în aceastã zonã, iar irigatiile practic nu mai fac fatã. Cândva, Valea Prutului era grânarul judetului, iar acum a ajuns o zonã în care lipsa precipitatiilor duce la productii mediocre de cereale.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.