CREDINȚĂ… Biserica Parohiei Mărășeni, comuna Ștefan cel Mare, a primit duminica aceasta veșmântul cel luminos al resfințirii. Pe o vreme nu tocmai prielnică, dar aducătoare de roade pământești, slujba de târnosire a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, și Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul – Episcop vicar patriarhal.
Credincioșii din comuna Ștefan cel Mare, precum și din localitățile alăturate, au participat duminică dimineață la slujba de resfințire a bisericii ocrotită de Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul. Potrivit tradiției, zidurile și Sfânta Masă au fost binecuvântate prin stropirea cu apă sfințită și prin ungerea cu Sfântul și Marele Mir. În continuare, cei aproximativ 300 de credincioși prezenți la resfințirea lăcașului de cult au parte la Sfânta Liturghie săvârșită de Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, și Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul – Episcop vicar patriarhal, pe un podium amenajat în curtea sfântului locaș, ajutați de un sobor de aproximativ 15 preoți.
În cuvântul de învățătură rostit în fața celor prezenți la eveniment, Presfințitul Părinte Ignatie a evidențiat rolul bisericii în viața credincioșilor.
„Biserica este locul unde noi deprindem modul de viețuire întru Hristos. Sfântul Nicolae Cabasila numește Biserica anticamera Împărăției Cerurilor, adică locul unde venim nu doar să împărtășim Domnului problemele noastre sau să ne centrăm exclusiv pe ele, ci mai cu seamă să căutăm să simțim în inimile noastre prezența lui Hristos și să schimbăm „n bine viața noastră. Azi ne confruntăm cu acest trend, al adoptării unui anumit stil de viață și primim din toate direcțiile foarte multe sfaturi. Și noi creștinii, cei care suntem asumați, îl avem pe Domnul în inima noastră și ar trebui să ne angajăm întreaga noastră ființă în a deprinde un stil de viață în Hristos, conform cu ceea ce găsim în Sfânta Evanghelie. Acesta ar trebui să fie rolul venirii noastre la biserică, nu pentru problemele noastre. În general, noi căutăm să vorbim cu Dumnezeu și prea puțin suntem atenți la ceea ce Dumnzeu vrea să ne spună. Dacă am lăsa această preocupare a noastră și am căuta, ori de câte ori venim la biserică, să vedem ce vrea Domnul să ne spună, am convingerea că vom asista la o prefacere interioară, devenind oameni și mai buni.”
Un secol de credință neîntreruptă
Lucrările la Biserica din satul Ștefan cel Mare au început în anul 1921 și s-au finalizat 17 ani mai târziu. „Satul a fost înființat după reforma agrară a domnitorului Alexandru Ioan Cuza, când au fost împroprietăriți tineri însurăței din satele limitrofe Vasluiului. Cei care nu mai aveau pământ în zona lor de baștină au fost strămutați aici. S-a creat un nucleu de vreo 30 de familii și în 1921 au început lucrările la biserică. Au durat destul de mult pentru că biserica a fost finalizată abia în 1938. De-a lungul timpului s-au mai făcut câteva modificări, dar cele mai ample reparații au fost făcute nu de mult timp – pictură, frescă, casă de prăznuire, altar de vară. Însă din 1921 nu s-a mai umblat la Sfânta Masă. A mai fost o slujbă în 1989, iar de atunci biserica nu a mai fost resfințită”, a declarat părintele paroh Gheorghe Cuzuc. La slujba de resfințire a bisericii din comuna Ștefan cel Mare au participat autoritățile locale, în frunte cu primarul Mihai Moraru, dar și președintele Consiliului Județean Vaslui, Ciprian Trifan, administratorul public al județului, Mircea Gologan, precum și Ana Rinder, deputat în Parlamentul României.
Sa ne pisam in rochiile voastre aurite , gaozarilor , la munca ba , nu la atamaiat babele si cretinii !
Numai roade nu aduce inundația și frigul ăsta🤪
Cum se înghesuie ateii, sa își facă imagine , in fata prostimii😉
Ateii ? Interesant este ca Romanii de acum 2000 de ani au persecutat jidanii si slugile lor , cre(s)tinii exact pentru faptul de a fi atei . Jidanii si cretinii au un singur zeu si ala imaginar , normal ca erau considerati atei .
Deci cine e ateu , desteptule ?