spot_imgspot_img
21 C
Vaslui
25-apr.-2024

Biserica Schitului „Pogorârea Sfântului Duh”, din Drãgesti, în sãrbãtoare

- Advertisement -

SÃRBÃTOARE Biserica Schitului „Pogorârea Sfântului Duh”, din Drãgesti, apartinând de Mãnãstirea Rafaila, a îmbrãcat duminicã, 8 iunie 2014, straie de sãrbãtoare. Sfânta Liturghie a fost oficiatã de Preasfintitul Pãrinte Corneliu, Episcopul Husilor, împreunã cu un sobor de preoti si diaconi. De dimineatã, soborul slujitorilor l-a întâmpinat pe ierarhul locului, care a revenit la Drãgesti pentru a înãlta rugãciuni în Duminica Rusaliilor, una dintre cele mai însemnate sãrbãtori din calendarul Bisericii noastre. Preasfintia Sa a fost asteptat cu multã emotie de copiii si credinciosii îmbrãcati în costume nationale. În continuare, a fost oficiatã Sfânta Liturghie în interiorul lãcasului de închinãciune, împodobit cu o catapeteasmã deosebitã, dar si cu obiectele necesare desfãsurãrii sfintelor slujbe. Din soborul slujitorilor au mai fãcut parte protos. Iorest Matei, exarhul administrativ al mãnãstirilor din Episcopia Husilor, pr. Adrian Chirvasã, protopop al Protopopiatului Vaslui, si arhim. Vichentie Lupu, staretul Mãnãstirii Rafaila, precum si preotii de la parohiile din jurul asezãrii monahale.

„Întoarcerea la Dumnezeu se face prin pocãintã”

În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfintitul Corneliu a adresat un cuvânt de învãtãturã în care a fãcut referire la semnificatiile sãrbãtorii Pogorârii Sfântului Duh. Episcopul Husilor a amintit faptul cã la Pogorârea Sfântului Duh Biserica lui Hristos a luat chip vãzut „conform celor relatate în Faptele Apostolilor, de unde aflãm cã în jur de 3.000 de suflete s-au botezat atunci”. „Ierarhul nostru a explicat minunea Pogorârii Sfântului Duh în chipul limbilor de foc peste Sfintii Apostoli, care s-au fãcut întelesi de cãtre toti cei prezenti, veniti din diferitele pãrti ale Imperiului Roman. PS Corneliu a arãtat cã întoarcerea la Dumnezeu se face prin pocãintã si prin schimbarea vietii, asa cum au fãcut primii crestini care si-au adaptat viata dupã învãtãtura Bisericii lui Hristos”, a relatat pr. protopop Adrian Chirvasã, care a mentionat cã, la finalul slujbei, pãrintele Luca Sauca, egumenul Schitului Drãgesti, a fost proherisit protosinghel. Pelerinii prezenti au participat la o agapã frãteascã, oferitã de obstea Schitului Drãgesti.

Asezare monahalã vizitatã de doi mari duhovnici

Construirea asezãmântului monastic de la Drãgesti a început în 1999. Biserica nouã a fost ridicatã în 2002, iar clopotnita în 2005 de Petricã Ciornei, un bun crestin. La constructia sfântului lãcas s-a remarcat Schipor Arcadie si fiii sãi, o echipã de meseriasi din comuna Laura. Clopotele sunt confectionate la Baia Mare, iar tabla din cupru de pe acoperis provine de la întreprinderea Metrom din Brasov. Materialul lemnos din care este ridicatã biserica mãnãstirii provine din Ocolul Fãlciu. În exterior, bârnele sunt îmbrãcate cu fibre de sticlã, operatiune executatã de inginerul Romicã Scafariu. Chiliile sunt fãcute din fostele barãci de la fosta Cooperativã Agricolã de Productie. Un privilegiu deosebit pentru Schitul „Pogorârea Sfântului Duh” a fost dat de vizitele vrednicului de pomenire arhimandrit Teofil Pãrãianu de la Mãnãstirea Sâmbãta de Sus. De asemenea, la Schitul Drãgesti a poposit pentru a sluji vrednicul de pomenire arhimandrit Justin Pârvu de la Mãnãstirea Petru Vodã din judetul Neamt. În biserica schitului se aflã fragmente din moastele mai multor sfinti ai Bisericii noastre: Sfântul Trifon Românul, Sfântul Siluan Atonitul, Sfântul Sofronie, Sfintii Pãrinti ucisi în Mãnãstirea „Sfântul Sava”, Sfintii Martiri cãzuti în închisoarea de la Aiud, în timpul regimului ateo-comunist, s.a. Pãrintele staret Vichentie Lupu, alegând loc pentru ctitorirea schitului, s-a condus dupã cuvintele Cuviosului Isaia Pustnicul: „De pleci sã locuiesti într-un loc, sã nu voiesti sã-ti tai repede o chilie spre locuintã pânã ce nu afli felul de vietuire al locului, ca nu cumva sã ai acolo smintealã, fie pentru grija (ce ti-o dã), fie pentru cã vei vedea pe vreunii care (nu-ti plac), fie pentru sminteala prietenilor. Cãci de esti întelept, vei cunoaste în putine zile tot ce-ti va fi spre moartea sau spre viata ta”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.