spot_imgspot_img
17.2 C
Vaslui
29-mart.-2024

Biserica „Sfântul Nicolae” din cadrul Mãnãstirii Fâstâci, resfintitã la 300 de ani de la ctitorire

- Advertisement -

EVENIMENT… Biserica „Sfântul Nicolae” din cadrul Mãnãstirii Fâstâci a fost resfintitã pe 25 iulie, la 300 ani de la ctiorirea ei de cãtre domnul Moldovei, Mihail Racovitã. Slujba a fost oficiatã de Preasfintitul Pãrinte Ignatie, Episcopul Husilor, alãturi de Preasfintitul Pãrinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei, ca încununare a jertfei ctitorilor si a tuturor eforturilor depuse în ultimii ani pentru restaurarea acestui monument istoric. De asemenea, a dost sfintit si paraclisul „Sfântul Ierarh Meletie” din cadrul mãnãstirii.

La finalul slujbei, Pãrintele Episcop Siluan a explicat celor prezenti importanta sfintirii unui nou locas de cult: „În Dumnezeu, omenirea nu mai cunoaste granite, iar iubirea depãseste ceea ce, în mod normal, ne separã pe noi, oamenii. Sfânta Masã prin sfintire, se transformã în mormântul Domnului nostru Iisus Hristos si face legãturã, peste veacuri, cu mormântul cel de viatã dãtãtor, de la Ierusalim, si cu Crucea Golgotei. Obstea acestei mãnãstiri, ziua si noaptea, face rugãciuni cãtre Bunul Dumnezeu, ca sã vã ajute pe fiecare, în nevoile si problemele pe care le aveti. Nu este deloc putin acest lucru! Sã pãstrati o legãturã strânsã cu bisericile, cu mãnãstirile si cu pãrintii sufletesti din parohii!”. La rândul sãu, Ierarhul Husilor a afirmat cã este „un moment de mare bucurie pentru aceastã comunitate monahalã, pentru cã, în aceastã zi, L-am chemat pe Dumnezeu sã binecuvinteze rodul muncii tuturor celor implicati în aceastã lucrare deosebitã”. Totodatã, a multumit Preasfintitului Pãrinte Episcop Siluan pentru dragoste, ostenealã si prietenie, precum si maicii starete Parascheva Chelaru si pãrintelui duhovnic Iustinian Asaftei, pentru tot efortul depus pentru organizarea acestor manifestãri.

„Una din vocatiile Mãnãstirii Fâstâci este sã devinã cer pentru toti cei de aici”

Dupã slujba de sfintire au urmat lucrãrile Simpozionului National «Biserica „Sfântul Nicolae” Fâstâci – 300 de ani de mãrturie a credintei». Cu acest prilej a fost lansat si albumul monografic: Mãnãstirea Fâstâci, 1721-2021. În deschidere, Pãrintele Episcop Ignatie a multumit celor care urmau sã ia cuvântul pentru contributia consistentã adusã, de-a lungul timpului, în cunoasterea istoriei lãcasurilor de cult din judetul Vaslui. De asemenea, Ierarhul Husilor a multumit Preasfintitului Pãrinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei, pentru vizita în Episcopia Husilor, mentionând cã prezenta Preasfintiei Sale nu este întâmplãtoare, deoarece anul 2021 este dedicat de Sfântul Sinod al Bisericii, la initiativa Pãrintelui Patriarh Daniel, tuturor românilor din afara granitelor României. Preasfintia Sa a amintit de momentul închinãrii Mãnãstirii Fâstâci Mãnãstirii „Sfânta Ecaterina” din Muntele Sinai, si de vocatia monahilor de acolo: „Aflãm, din istoricul Mãnãstirii Fâstâci, cã în anul 1750 a fost închinatã Mãnãstirii Sinai. În traditia ortodoxã se vorbeste, printre specialisti, despre «spiritualitatea sinaitã» – spiritualitatea isihastã a monahilor care s-au îndeletnicit cu rugãciunea lui Iisus, cu cîstigarea linistii. Specificul acestei spiritualitãti sinaite (a celor care s-au rugat la Mãnãstirea „Sfânta Ecaterina” de pe Muntele Sinai), constã în faptul cã acestia cãutau sã transforme inima într-un cer, prin rugãciune, prin harul lui Dumnezeu, prin bunãtate, prin împãrtãsirea cu Trupul si Sângele lui Hristos. Una din vocatiile Mãnãstirii Fâstâci este sã devinã cer pentru toti cei de aici. Numesc biserica acestei Mãnãstiri, asa cum am gãsit într-un text foarte profund: imn tãcut pentru frumos”.

„Rugãciunile si lucrarea monahilor sã se reverse cât mai mult asupra credinciosilor, astfel încât acestia sã îsi gãseascã pacea si linistea”

Totodatã, Preasfintia Sa a multumit maicii starete Parascheva Chelaru si protosinghelului Iustinian Asaftei, duhovnicul Mãnãstirii, pentru organizarea acestui simpozion. Un cuvânt de întâmpinare a adresat si primarul comunei Cozmesti, pe raza cãreia se aflã Mãnãstirea Fâstâci. Au urmat apoi comunicãrile din cadrul simpozionului. Astfel, pr. prof. dr. Bogdan Racu, inspector în cadrul Sectorului Educational al Arhiepiscopiei Iasilor, a prezentat materialul intitulat: „Închinarea Mãnãstirii Fâstâci la «Sfântul si Dumnezeiescul Munte al Sinaiei». Câteva consideratiii”; cercetãtorul Maria Popa, a prezentat tema: „Biserica Mãnãstirii Fâstaci din judetul Vaslui, cu hramul „Sf. Nicolae”, ctitorie a domnului Moldovei, Mihai Racovitã, ultima ctitorie voievodalã din eparhia Husilor – monument istoric de exceptie din secolul al XVIII-lea (1721)”; istoricul Costin Clit a adus în atentie: „Câteva momente din trecutul Mãnãstirii Fâstâci – ctitori, proprietãti, slujitori”; pãrintele exarh Zaharia Curteanu a sustinut referatul intitulat: „Monahismul si desãvârsirea spiritualã a omului contemporan”; iar etnologul Lucian-Valeriu Lefter a prezentat albumul monografic „Mãnãstirea Fâstâci (1721-2021)”. La final, Preasfintitul Pãrinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei, a adresat celor prezenti un cuvânt de binecuvântare: „A fost un moment special si deosebit pentru cã dincolo de slujirile liturgice, au loc si astfel de evocãri. Rugãciunile si lucrarea monahilor sã se reverse cât mai mult asupra credinciosilor, astfel încât acestia sã îsi gãseascã pacea si linistea. Trecând dincolo de portile mãnãstirii, sã nu vadã doar monumente dãltuite în piatrã, cu atâta frumusete venitã dinspre trecut spre prezent, ci sã-si gãseascã linistea sufletelor, care este atât de importantã”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.