spot_imgspot_img
20.6 C
Vaslui
28-mart.-2024

Blocada functionarilor

- Advertisement -

S-au saturat de minciuni si promisiuni

FLUTURASII DISPERÃRII… Mii de functionari publici din judet au protestat, ieri, fatã de tãierile salariale fãrã precedent, care i-au lãsat pe bugetari la limita venitului minim. Semnalul a fost dat de finantisti, care au blocat orice activitate încã de la ora 8.30. Pe usa DGFP Vaslui au apãrut afise cu inscriptia “Grevã spontanã”, iar sute de contribuabili au fost nevoiti sã se întoarcã acasã, din cauza protestelor. La fel a fost si la Inspectoratul Teritorial de Muncã, la Agentia Judeteanã de Prestatii Sociale, Casa Judeteanã de Pensii sau, surprinzãtor, primãria Vaslui, acolo unde aproape 100 de functionari au strigat “Jos Guvernul!”, “Jos Bãsescu!”. În schimb, Casa Judeteanã de Asigurãri de Sãnãtate a functionat în regim normal, cu toate cã fostul director Dorel Dãniciuc a lansat informatia cã si acolo ar fi grevã.

La prima orã a diminetii, angajatii Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Vaslui au intrat în grevã. Au adus un televizor în holul central si, înfrigurati, au urmãrit ce se petrece în Bucuresti si în alte judete. Peste 50 de finantisti s-au adunat în holul de la intrare, în timp ce jandarmii trimiteau acasã orice contribuabil, pe motiv cã “e grevã”. La ora 9.00, toate administratiile financiare din judet blocaserã activitatea, cu o singurã exceptie: Husul. Abia cãtre 9.30, si functionarii de acolo au decis sã protesteze si au oprit orice activitate. “Salariile în Directia Generalã de Finante au ajuns, mediu brut, la 1321 de lei, în timp ce salariul mediu net a ajuns la 926 de lei. Avem colegi cu 460, 500 sau 600 de lei, cu studii superioare. Un coleg cu 28 de ani vechime a ajuns sã ia 700 de lei. Ni s-a spus cã nu ni se vor majora salariile, cã se dau stimulente. Am înteles situatia, dar de douã luni nu ni s-au mai dat stimulente, iar oamenii au ajuns la limita disperãrii. Noi, sindicatul, urmãrim sã nu existe evenimente negative, dar nu suntem organizatorii protestului”, a spus Valicã Berescu, liderul Sed Lex din judetul Vaslui, prezent pe holurile de la DGFP. Printre cei care s-au alãturat colegilor de la Finante a fost si Gheorghe Croitoru, liderul de sindicat de la CNSLR Frãtia, care a venit sã transmitã mesajul de solidaritate cu grevistii din partea colegilor de la Directia Generalã de Asistentã Socialã si Protectia Copilului. Nu se stie când va reîncepe treaba la Finante, pentru cã functionarii sunt decisi: “Nu începem lucrul, pânã nu vedem cã toate revendicãrile noastre au fost aprobate!”.

“Nu vreau sã fiu slugã în tara mea”

Situatie extrem de tensionatã la Agentia pentru Prestatii Sociale Vaslui. Angajatii au întrerupt activitatea încã de la orele diminetii, au iesit din birouri si s-au strâns pe holuri si în fata institutiei. “Manifestãm pentru salarii decente. Ne solidarizãm cu toate federatiile sindicale, cu finantele care au intrat în grevã spontanã. Veniturile noastre au scãzut cu 60% din luna ianuarie 2009! Am avut în 8 luni de zile douã runde de negocieri pentru reducerea de personal din cadrul institutiei noastre. De la 44 de salariati am ajuns la ora actualã la 22. Deservim un judet întreg, nu se tine cont de nimic. De faptul cã toti salariatii au de plãtit rate la bãnci, eu spre exemplu, nu am datoriile cât am salariu. Nu vreau sã fiu slugã în tara mea, vreau sã-mi cresc aici copilul, sã-mi recapãt demnitatea de functionar public”, ne-a declarat Mariana Ibãnescu, liderul de sindicat al Agentiei pentru Prestatii Sociale Vaslui. Salariatii sunt revoltati si pe faptul cã directorii numiti politic au luat stimulente, desi ei nu fac absolut nimic, însã, în schimb încaseazã sumele cele mai mari.

“Aceste stimulente nu sunt pomeni”

Si la Inspectoratul Teritorial de Muncã (ITM) Vaslui, activitatea a fost întreruptã ieri în mod spontan între orele 9 -11 ca formã de solidaritate fatã de actiunea initiatã la nivel national de angajatii din finante. “La ITM Vaslui au rãmas 50 de angajati dupã disponibilizare, absolut insuficient pentru buna desfãsurare a activitãtii institutiei. Chiar dacã nu a fost organizatã îin mod legal aceastã actiune, angajatii ITM Vaslui au venit sã amprenteze nemultumirea fatã de neacordarea stimulentelor din luna august a acestui an si pânã în prezent. Aceste stimulente nu sunt pomeni, ci sunt venituri salariale acordate în baza legii. Dacã reducerea salariala am acceptat-o pentru echilibrarea bugetarã, suspendarea acestor stimulente este nelegalã. În consecintã, vom continua actiunile de protest si pentru cã suntem un sindicat puternic vom înceta toatã activitatea”, a precizat Liviu Maties, purtãtorul de cuvânt al ITM Vaslui.

“A fost o pãcãlealã cã reducerea este de doar 25%”

În jurul orei 12, câtiva zeci de angajati ai Casei Judetene de Pensii Vaslui au încetat lucrul, spunând cã nu mai pot avea un trai decent, în conditiile în care salariile le-au fost reduse. Nemultumirile sunt foarte mari în conditiile în care cel mai mic salariu din institutie este de 373 de lei la o vechime de 3 ani si 597 de lei la o vechime de 35 de ani! “O mânã de oameni deservesc 110.000 de pensionari la care se adaugã asiguratii. A fost o pãcãlealã cã reducerea este de doar 25%, la noi este de peste 75%! Vrem salarii decente, preturile sunt la nivel occidental. Nu putem trãi cu 500 Ron în conditiile în care noi am fãcut niste credite, am avut o stabilitate financiarã. Concurãm cu salariul minim, ori cu cel al unui muncitor calificat de pe santier. Nu este posibil asa ceva, vrem sã fim respectati. În Occident, un functionar public se ocupã de 1000 de pensionari, nu ca la noi de 100.000!”, ne-a spus Angela Obreja.

Functionarii de la CJAS s-au abtinut de la grevã

În timp ce majoritatea institutiilor din judet au fost blocate de grevã, ieri Casa Judeteanã de Asigurãri de Sãnãtate a functionat în regim normal. “Nu a fost grevã si nici nu va fi. Dacã blocãm activitatea aici nu a fi nici în folosul nostru si nici al asiguratilor. Am înteles cã niste colegi de-ai dumneavoastrã au publicat în presa centralã cã la noi nu se luceazã. Nu stiu ce surse au folosit dar se puteau convinge foarte usor cã nu este adevãrat”, a declarat Mihaela Ofileanu, lider de sindicat. Se pare cã cel care a lansat informatia falsã este tocmai Dorel Dãniciuc, fostul director al institutiei.

Criza face victime!

O situatie aparte este si cea a fostului consilier juridic al institutiei, Constantin Sima, care se considerã o victimã a restructurãrii.” Sunt prima victimã a restructurãrii din cadrul Casei Judetene de Pensii Vaslui. Postul de consilier juridic principal s-a desfiintat din organigramã. Am fost dat în somaj, iau indemnizatie de 570 lei la 35 de ani de vechime, cine mã mai angajeazã acum?! Am o fatã care este studentã în anul III la facultate, care are nevoie de bani. Am fost primul de la Serviciul Plãti – Prestatii care a fost dat afarã. Am fost batjocoriti”, a declarat Constantin Sima, fostul consilier juridic al Casei judetene de Pensii Vaslui.

Institutii blocate si la Bârlad

Angajatii de la AFP Bârlad, ITM Bârlad, Oficiul Local de Pensii, ALOFM Bârlad, au protestat ieri prin întreruperea lucrului la locul de muncã si iesirea în holurile institutiei (întâlnirea a fost stabilitã la AFP Bârlad). Activitatea în sistemul de stat (în afarã de Primãria Bârlad) a fost paralizatã complet ieri în Bârlad. De la Administratia Finantelor Publice Bârlad toti cei 60 de angajati au iesit începând cu orele 9.30 în holul institutiei si în fata ei (uneori), protestând în gura mare: “Hotii, hotii, dati-ne banii, dati-ne banii”.

Ialomitianu: Stimulentele vor fi deblocate dupã analiza unei comisii

Ministrul de Finante, Gheorghe Ialomitianu, a mers, joi, la sediul ministerului, unde i-a anuntat pe angajatii care protestau cã a ajuns la puncte comune cu liderii sindicali. Potrivit ministrului, s-a decis deblocarea plãtii stimulentelor, însã numai pentru unii angajati si numai în urma unei analize efectuate de o comisie specialã formatã din reprezentanti ai sindicatelor si oficiali din minister.

“Vrem ca cei care au muncit, cei care sunteti aici, sã fiti rãsplãtiti. Sunt convins cã marea majoritrate a voastrã ati muncit. Nu vreau ca directorii sã fie beneficiari ai stimulentelor”, le-a spus ministrul Ialomitianu protestatarilor.Comisia urmeazã sã analizeze propunerile de acordare a stimulentelor, întrucât, sustine ministrul, actualul sistem nu functioneazã conform legii.

Ministrul de Finante le-a mai transmis angajatilor cã le-a cerut mai multor lideri de partid sã fie prezenti, marti, în Parlament, pentru a vota legea salarizãrii unitare.

“Veti primi salarii în mod corect, nu trebuie sã mai fiti cu teamã ce faceti la finalul lunii”, a spus Ialomitianu.

Ministrul a mai precizat cã angajatii din control judiciar vor beneficia si de protectie juridicã în activitatea depusã, lucru care nu se întâmplã în prezent.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

10 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.