Blocaj la CJAS: spitalele din Vaslui, Bârlad si Husi refuzã sã semneze!

REFUZ Scandal între Casa Judeteanã de Asigurãri de Sãnãtate Vaslui si cele mai importante spitale din judet. Spitalul Judetean Vaslui, Spitalul Municipal de Urgentã din Bârlad si Spitalul Municipal Husi refuzã sã semneze contractele de servicii medicale cu CJAS, pe motiv cã sumele cuprinse în noile contracte sunt mult mai mici fatã de necesarul lor. Dacã în termen de zece zile nu se gãseste o cale de rezolvare a crizei, spitalele si-ar putea închide portile, neavând bani pentru plata salariilor, a furnizorilor sau pentru hrana bolnavilor. Ori, este de asteptat ca în cursul zilei de luni, conducerile celor trei spitale sã meargã la medieri la Casa Nationalã de Asigurãri de Sãnãtate, asa cum spune legea, unde ar putea obtine sumele necesare. Nu este exclus, spun unele surse, ca protestul celor mai importante spitale din judet sã fie coordonat la nivel politic, având în vedere cã presedintele CJAS este liberal, iar PSD asteaptã de ceva timp sã preia acest post.

În ultimele zile, din cei 417 furnizori de servicii medicale din judet, doar trei au refuzat sã semneze contractele de finantare cu Casa Judeteanã de Asigurãri de Sãnãtate pentru semestrul II. Este vorba de cele mai mari spitale din judet, Spitalul Judetean de Urgentã si spitalele municipale din Bârlad si Husi. Casa Judeteanã de Asigurãri de Sãnãtate a anuntat, la începutul sãptãmânii, Consiliul Judetean, ca entitate care administreazã Spitalul Judetean de Urgentã, dar si Consiliul Local Bârlad, despre situatia în care se aflã aceste douã unitãti, respectiv faptul cã nu doresc sã semneze contractele pentru semestrul II. Ulterior, în “horã” s-a prins si Spitalul Municipal Husi, care acuzã probleme financiare grave, dacã va semna în vechile conditii cu CJAS. “Nu am primit niciun rãspuns. Conform legii, în zece zile de la data la care am fãcut înstiintarea, adicã pânã pe 10 iulie, toate cele trei spitale ar urma sã meargã la mediere la Casa Nationalã de Asigurãri de Sãnãtate. Cred cã singura unitate care are dreptate, în acest moment, este Spitalul Judetean de Urgentã, care este cel mai mare spital din judet si ar trebui sã primeascã sume mai mari, însã nu iese din formula de calcul decât suma pe care le-o oferim si cu care nu sunt de acord. Vom merge la CNAS cu conducerile spitalelor si cu reprezentantii autoritãtilor locale, pentru negocieri. Noi avem disponibilitate totalã pentru negocieri, dar bugetul spitalelor este mai mic decât cel de anul trecut, iar judetul Vaslui va primi media lunarã a primului trimestru”, explicã Simona Polak, presedinte-director general al CJAS Vaslui. În cazul în care contractele nu se semneazã cât mai repede, pânã în jurul datei de 10 iulie, CJAS Vaslui ar fi în imposibilitatea de a plãti facturile de prestãri servicii si, într-un scenariu halucinant, spitalele si-ar închide portile. Nu se va întâmpla asa ceva, cu sigurantã, însã vor fi discutii foarte dure la Casa Nationalã de Asigurãri de Sãnãtate, cel mai probabil în cursul zilei de luni. Mai trebuie spus cã este pentru prima datã în istoria Casei Judetene de Sãnãtate când cele trei mari spitale din judet refuzã, la unison, sã semneze contractele de servicii medicale, de aceea apar si semnele de întrebare. Sã fie o manevrã a PSD, care îsi doreste postul detinut de un liberal, de mai mult timp? Sã fie o gresealã de calcul la mijloc? Nu se stie, cert este cã se va ajunge la o mediere si se vor gãsi solutii.

Managerul Spitalului Judetean: “Nu putem functiona în aceste conditii”

Am vrut sã aflãm pãrerea managerilor de spitale despre acest scandal fãrã precedent. “Încã nu s-a stabilit data pentru mediere, cred cã va fi la începutul sãptãmânii viitoare. Am transmis luni cãtre CJAS Vaslui toatã documentatia si motivatia pentru care refuzãm sã semnãm acest contract. În principiu, noi am avea nevoie, pentru a functiona corect, de o sumã de 4,5 milioane lei pe lunã. Când am mers la prima negociere, ni s-a promis o sumã de 4,35 milioane lei, iar pe urmã s-au schimbat datele problemei. Ni s-a spus cã pentru iunie ni se pot asigura sume la nivelul a 3,9 milioane lei, dupã care în iulie si august câte 4,35 milioane, urmând ca din septembrie si pânã la sfârsitul anului aceste sume sã tot scadã. Ori, nu putem accepta o astfel de situatie, de aceea vom merge la mediere”, spune Ana Rinder, managerul Spitalului Judetean de Urgentã Vaslui. Si Spitalul de Urgentã “Elena Beldiman” Bârlad se aflã într-o situatie financiarã foarte grea, în principal din cauza subfinantãrii si a serviciilor externalizate, care “înghit” foarte multi bani. Pentru prima datã în istoria spitalului, conducerea a refuzat semnarea contractului cu CJAS Vaslui, motivând subfinantarea si datoriile mari cãtre furnizori. Iatã si explicatiile pentru situatia în care se aflã spitalul de la Bârlad si de ce nu doresc sã semneze cu Casa de Asigurãri de la Vaslui: “În situatia în care cheltuielile cu personalul se mentin la 85% din contractul de prestãri servicii încheiat cu CJAS Vaslui, scãderea numãrului de cazuri pe spitalizarea continuã, în contractul cu CJAS Vaslui pentru anul 2014-2015, ne va duce în imposibilitatea achitãrii drepturilor salariale si la un blocaj cu furnizorii. Începând cu luna mai, odatã cu reducerea cheltuielilor de încãlzire, se înregistreazã o scãdere a arieratelor în fiecare lunã, fapt pentru care, în luna iunie, nu au fost blocate conturile curente ale unitãtii. Spitalul are un numãr de 784 de paturi cu spitalizare continuã si 47 paturi cu spitalizare de zi. Unitatea are un numãr de 938 de salariati, din care 128 medici (32 rezidenti), 422 asistenti medicali, 247 personal auxiliar sanitar si alte categorii de personal. Gradul de ocupare al posturilor este de 76,96%, fatã de statutul de functii, care a fost întocmit la un nivel mediu de normare. Numãrul aproximativ de furnizori este de 150, cu facturi neachitate la 31.05.2014, în cuantum de 10 milioane lei”, explicã managerul spitalului din Bârlad. La Husi, conducerea spitalului refuzã sã ofere explicatii, însã afirmã cã va spune mai multe despre situatia financiarã în urmãtoarele zile.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ