Primul-ministru Emil Boc crede că rezistenţa la reforma administrativă se va manifesta atât printre politicienii care vor să-şi protejeze interesele din anumite judeţe, cât şi prin intermediul presei locale, a cărei pondere ar putea scădea.
În cadrul unei emisiuni a postului public de radio, Boc a afirmat că politicienii trebuie să se detaşeze de interesele lor imediate în favoarea cetăţenilor care vor avea de câştigat prin reorganizarea administrativ-teritorială.
„Politicienii, evident, nu vor mai avea atâţia preşedinţi de consilii judeţene… Vor pierde. De asta spun că trebuie să ne detaşăm de interesul politic mărunt, dacă vrem să fim politicieni pentru interesul naţional”, a afirmat primul-ministru.
Acesta a spus că reorganizarea administrativă a ţării este şi o măsură de diminuare a corupţiei, de eliminare a clicilor şi clanurilor constituite la nivelul actualelor judeţe. „De 43 de ani, din 1968, avem un sistem care a creat nişte ţesături de interese de tot felul şi care, la un moment dat, este foarte greu să le destructurezi fără o reorganizare administrativă a ţării. Nu spun că este motivul principal, dar este unul de bază”, susţine Emil Boc.
În acest sens, Boc a interpretat opoziţia USL la proiect prin faptul că reorganizarea ar limita puterea aproape discreţionară pe care o au unii preşedinţi de consilii judeţene proveniţi din partidele de opoziţiei. „Este o rezistenţă uriaşă din partea acestor structuri care văd că, de mâine, nu mai pot apăsa butonul să aibă influenţă sau acces la nu ştiu ce decizie. De ce credeţi că se opun PNL şi mai ales PSD, cunoscut prin baroniada pe care o are-Dragnea la Teleorman, Oprişan la Vrancea sau Nicuşor Constantinescu la Constanţa? Păi când au auzit ăştia că-şi pierd fiefurile…”, a comentat premierul.
Nu în ultimul rând, Boc se aşteaptă la o opoziţie puternică din partea presei locale. „Va fi o ofensivă generală împotriva proiectului pentru că îi afectează pe toţi. Inclusiv pe jurnalişti. Gândiţi-vă că se va pune întrebarea dacă mai este nevoie de un post de televiziune într-un fost municipiu reşedinţă de judeţ sau de un ziar judeţean de acolo. Şi jurnaliştii de acolo vor fi împotrivă pentru că îi afectează direct, ca interes. Gândiţi-vă câte alte interese vor fi afectate”, a mai spus Boc.
„N-aş spune că presa este împărţită pe judeţe, presa e împărţită pe audienţe”, a comentat moderatorul, în replică.
REALITATEA.net