spot_imgspot_img
17.9 C
Vaslui
29-mart.-2024

Bolnavii din județul Vaslui preferă medicii din Iași

- Advertisement -
INOPORTUN… Vasluienii se duc fără trimitere de la medicul de familie, iar pentru a nu fi refuzați la internare, sună la ambulanță atunci când intră în municipiul Iași.

URGENȚE ȘI NU PREA… De câțiva ani, la Unitățile de Primiri Urgențe ale spitalelor din Iași se semnalează creșterea numărului bolnavilor care provin din alte județe, cei mai mulți din Vaslui. Aceștia se duc fără trimitere de la medicul de familie, iar pentru a nu fi refuzați la internare, sună la ambulanță atunci când intră în municipiul Iași. Ceea ce îi uimește pe medicii ieșeni este faptul că un mare număr dintre cazurile care ajung în spitalele ieșene pot fi tratabile și în spitalele din județele din care provin bolnavii, mai ales că de multe ori suferințele lor sunt ușoare.

Unul dintre criteriile după care bolnavii din județul Vaslui aleg medicina ieșeană este cel al gradului de profesionalism, renumele școlii medicale ieșene fiind cunoscut la nivel european și nu numai. Prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa Unității de Primiri Urgențe SMURD Iași, a declarat că weekendul trecut s-au înregistrat foarte multe cazuri de urgență și a detaliat unul dintre ele, al unei familii din județul Vaslui, care a vrut să-și interneze copilul la Spitalul Sf. Maria din Iași. “O familie din Vaslui se decide să vină cu un copil cu febră la Spitalul Sf. Maria Iași cu mașina proprie și când ajunge la intrarea în Iași sună la 112 și cere ambulanță de teamă că nu vor fi primiți în UPU Sf. Maria, fiind din alt județ. Și pentru adulți se întâmplă la fel. Vin cu familia cu mașina din alte județe și la intrarea în Iași sună la 112 să-i aducă în UPU. Calea corectă este fie programarea la medicii din Iași și respectarea circuitului pacienților programați, fie dacă e urgență adevărată merg în UPU la spitalul județean din județul lor și dacă se consideră necesar de către medicul de urgență sau altă specialitate sunt transferați cu ambulanța la Iași”, a menționat prof. dr. Diana Cimpoeșu.

Vasluienii, cei mai numeroși pacienți “străini” ai spitalelor ieșene

O treime din pacienții care sunt internați în fiecare an în spitalele ieșene vin din alte județe, în special din zona Moldovei. Pe primul loc în top se află județul Vaslui, care anual trimite la Iași peste 3000 de pacienți. Urmează județul Botoșani și, la mică distanță, județul Suceava. Deși decontarea cazurilor de către Casa Județeană de Asigurări de Sănătate se face indiferent de domiciliul pe care îl are pacientul, numărul mare de pacienți din alte județe stârnește nemulțumirea autorităților locale ieșene care se plâng că de investițiile făcute cu banii ieșenilor beneficiază și alții care nu plătesc taxe și impozite la Iași. Nici medicii ieșeni nu sunt prea încântați de această colaborare pentru că majoritatea pacienților “străini” se adresează spitalelor din Iași ori când starea lor de sănătate este foarte gravă, iar tratamentul care se impune este foarte costisitor, ori când boala poate fi tratată și de medicul de familie din localitatea de domiciliu. Medicii trag un semnal de alarmă și recomandă cetățenilor să apeleze numărul unic de urgență 112 doar în cazul în care au o urgență, iar pentru a nu aglomera liniile de apel să meargă la medicul de familie.

Din 2023, serviciile medicale de prevenție ar putea deveni obligatorii

Pentru a evita aglomerarea Unităților de Primiri Urgențe, Ministerul Sănătății vrea să pună accent mai mult pe prevenție, urmând ca din 2023, cei care nu apelează la aceste servicii să fie sancționați financiar. “Începând cu noul contract-cadru, din anul 2023, vrem să implementăm, în special, pachetele de prevenție, care vor deveni obligatorii și ne gândim inclusiv la elemente sancționatorii (…) pentru cei care nu vin să își efectueze serviciile de prevenție. Încercăm să responsabilizăm populația în legătură cu propria sănătate. Se practică în multe țări, asociațiile de pacienți ne cer acest lucru, să începem să-i sancționăm pe cei care nu se prezintă la serviciile de prevenție. Va intra în atenția noastră odată cu noul contract-cadru din 2023”, a spus Adela Cojan, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

8 COMENTARII

  1. La UPU VASLUI, ANALIZEZ LISTA CU MEDICII DE GARDA, APOI MERGI ÎNTRUCÂT SUNT ȘI MEDICI DE FAMILIE INFILTRATI PRINTRE CEI DE SPECIALITATE,, CEEA CE NU E CORECT, NU I ASA DR GHIUR.

  2. Pe bună dreptate, pentru că ești tratat de ce suferi, nu trimis acasă sau sa stai cu orele la UPu și să nu îi intereseze.
    Mai pe Românește la Vaslui pierzi timpul, fără un rezultat benefic și inevitabil tot la Iași ajungi să-ți rezolvi o problema de sănătate.

  3. In judetul Vaslui trebuie sa dai bani in spitale, mitaaa. La Barlad este jaleeee si nu se face nimic!!!!
    Nu dai bani nu esti tratat corespunzator!!!
    DNA nu vede nu aude!!!!!

    • Vai dar cum puteti spune una ca asta? Nu a pus primarele Mitica cel mai performant manager la Spitalul din Barlad? Cum care? Ala care se incalta cu fesul dar are o calitate: este una dintre supapele prin care banii Primariei ajung la WASHEXPERT, la Bogdanel, prietenul lui Mitica !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.