spot_imgspot_img
28.7 C
Vaslui
16-apr.-2024

BOLNAVII GĂLĂŢENI, bombardaţi cu RADIAŢII de la aparatele vechi de 50 de ani

- Advertisement -

* 30 la sută dintre dispozitivele de radiografie ar trebui înlocuite imediat * Personalul medical din secţiile de imagistică medicală este insuficient * Galaţiul nu are încă un angiograf, aparat esenţial pentru tratamentul multor boli grave

Cancerul, diabetul şi tuberculoza afectează în fiecare an mii de gălăţeni. Reuşita tratamentului în cazul majorităţii acestor bolnavi depinde şi de analizele imagistice pe care trebuie să le facă. Pentru că multe aparate de radiografie sunt vechi de zeci de ani, iar alte dispozitive moderne lipsesc din spitalele gălăţene, bolnavii sunt fie iradiaţi inutil cu doze mult prea mari de radiaţii, fie nu au acces la tratamente care uneori le-ar putea salva viaţa.
Aproape jumătate de secol vechime

Prefectura a cerut Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi, pe 11 februarie, o situaţie cu privire la serviciile medicale de imagistică acordate în spitalele de stat din judeţul Galaţi. Raportul întocmit de DSP arată că, deşi funcţionale, multe dintre aparatele folosite pentru radiografii sunt învechite. Mai exact, în jur de 30 la sută din aparatura imagistică din spitalele gălăţene ar trebuie urgent înlocuite. Cel mai vechi aparat de acest fel se găseşte la Dispensarul din Târgu Bujor, este fabricat în urmă cu 45 de ani, şi are un grad accentuat de uzură. Alte dispozitive asemănătoare se găsesc în Dispensarul TBC din Tecuci şi la Spitalul de Pneumoftiziologie Galaţi. Ambele aparate de radiografie au fost fabricate tot în anii ’70.
Prea puţini medici şi asistenţi

„Din cauza vechimii, aceste aparate emit mai multe radiaţii periculoase faţă de dispozitivele de generaţie mai nouă. O cantitate mare de radiaţii este dăunătoare şi pentru pacienţi, dar şi pentru personalul medical care lucrează zi de zi în aceste secţii”, a precizat dr. Valentin Boldea, din partea DSP Galaţi. 37 de medici cu specializări în imagistica medicală lucrează în prezent în spitalele gălăţene. În mod normal, ar fi nevoie de cel puţin încă zece specialişti. La Dispensarul TBC din Târgu Bujor nici măcar nu există un astfel de medic, activitatea fiind blocată din acest motiv. Nici în privinţa asistenţilor medicali lucrurile nu stau mai bine, existând doar 61 de angajaţi dintr-un necesar de 76.

În tot judeţul Galaţi, pentru o populaţie de peste 530.000 de locuitori, la care se adaugă pacienţii veniţi la Galaţi din judeţele vecine, există trei computere tomografe (unul la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii “Sf. Ioan” Galaţi şi două la Spitalul de Urgenţă “Sf. Andrei” – n.r.), două instalaţii de rezonanţă magnetică (RMN), la Spitalul de Copii şi la Spitalul Judeţean, 28 de aparate de radiografie şi radioscopie, 27 de ecografe şi două mamografe (la Spitalul CFR şi la Spitalul „Anton Cincu” Tecuci – n.r.)
În aşteptarea angiografului

Preşedintele Consiliului Judeţului Galaţi, Nicolae Bacalbaşa, anunţa în luna noiembrie a anului trecut faptul că Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Ap. Andrei” din Galaţi va avea, în 2015, un angiograf performant. Dispozitivul ar urma să fie cumpărat din bani europeni, printr-un proiect desfăşurat de Ministerul Fondurilor Europene. Au trecut deja două luni din an însă, şi proiectul angiografului pare să bată pasul pe loc. Importanţa unui asemenea aparat constă în faptul că ar ajuta la stabilirea unui diagnostic mult mai precis în boli de inimă, în accidente vasculare cerebrale sau în alte boli vasculare. În comparaţie, la doar câţiva kilometri distanţă, la Spitalul Judeţean din Brăila există un angiograf, alături de alte aparate de ultimă generaţie.

Angiograful este un sistem complex cu ajutorul căruia se investighează starea vaselor. Intervenţia se derulează într-o încăpere asemănătoare unei săli de operaţii. Prin intermediul unui cateter se introduce o substanţă de contrast în vasele care urmează să fie investigate.
sursa http://www.viata-libera.ro/societate/64278-bolnavii-galateni-bombardati-cu-radiatii-de-la-aparatele-vechi-de-50-de-ani

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.