TINTÃ… De cinci ani, Ciprian Damian, „ucigasul” lui FC Vaslui, este în topul datornicilor persoane fizice din judetul Vaslui. Sã vedem dacã ANAF-ului lui Bolojan, care de la 1 august modificã si legea executãrii silite a persoanelor fizice, va lua vreun ban din ce datoreazã acest smecher bugetului de stat.
PONGO ÎN ATENȚIA FISCULUI
DATORNICUL JUDETULUI… Premierul Bolojan a anuntat la finalul acestei sãptãmâni setul al doilea al mãsurilor de austeritate, dupã mãrirea TVA-ului, impozitarea pensiilor, mãrirea accizelor si a unor impozite. Printre acestea, se numãrã si înãsprirea legii privind executarea silitã a persoanelor fizice datoare la ANAF. În judetul Vaslui, cel mai mare datornic la stat nu este nimeni altul decât Ciprian Damian, fostul presedinte al FC Vaslui, care a furat din visteria clubului peste 12 milioane de lei. Ca urmare a acestei delapidãri, FC Vaslui a intrat în faliment si a rãmas datoare la bugetul de stat cu peste 38 de milioane de lei. Instantele de judecatã au stabilit cã Damian trebuie sã returneze acei bani la bugetul de stat, numai cã cei de la ANAF Vaslui nu au reusit în 5 ani sã facã nimic si bate acusi la usã si termenul de prescriptie. Firma care a lichidat clubul de fotbal a angajat un lichidator judiciar care urma sã-l execute pe Damian pentru sumele sustrase din casieria unitãtii, însã, ce sã vezi, nu a avut ce. Vã prezentãm documentul cu pricina sã vedeti motivatia datã de executor cu privire la renuntarea urmãririi lui Damian. Între timp, acesta locuieste într-o vilã de nabab pe strada Libertãtii din Vaslui, conduce masini de lux si administreazã din umbra firma luatã de la Buzatu, Consbit, o fermã cu sute de hectare de teren si zeci de utilaje. La acea firmã, acum actionar este fosta sa sotie si administrator, tatãl sãu. E sfidãtor cum acest individ s-a sustras de la plata datoriilor, iar acum cazul lui Damian poate fi un exemplu pentru cei de la Finante si pentru premierul Bolojan, pentru a gãsi solutii pentru executarea silitã a unor astfel de smecheri. Cele 12 milioane de lei pe care acum cinci ani Damian le avea de dat satului român se pot dubla, având în vedere dobânzile si penalitãtile. Nu ar fi rãu sã fie trimis si Corpul de Control al premierului sã vadã cum de a reusit acest individ sã pãcãleascã executorii si pe cei de la fisc, în timp ce oamenii de rând îsi pierd casele pentru sume de 10.000 de euro. În tot acest timp, Damian locuieste fãrã sã fie deranjat de nimeni în vila sa luxoasã, care acum e pe numele sotiei de care a divortat doar în acte si se plimbã în bolizi de lux atât el cât, si copiii sãi.
Pentru a întelege mecanismul prin care Damian a pãcãlit nu numai autoritãtile, dar si pe cei care au bãgat banii în clubul FC Vaslui, facem un rezumat al luptei pe care lichidatorul lui FC Vaslui a avut-o cu Damian si la pus pe laturã civilã sã plãteascã tot ce a furat de la club prin acele celebre contracte de administrare false. Nu mai punem la socotealã acea creantã a clubului care, chipurile, a vândut-o la Plantagro, pe 20 de milioane de lei, de unde banii s-au evaporat. Iatã pasii prin care Estconsulting IPURL a reusit mai întâi sã-i anuleze acele dispozitii de încasare false si apoi cum a reusit sã-i atragã rãspunderea materialã pentru 12 milioane de lei:
- Prin sentinta civilã nr 191/F/2016 Tribunalul Vaslui la cererea lichidatorului SC Sporting Club Vaslui, Estconsult IPURL, anuleazã transferurile patrimoniale prin care Damian Ciprian a scos din clubului, 10,9 milioane de lei;
- Prin sentinata nr. 750/2015, Curtea de Apel Iasi respinge contestatia depusã de Damian si pãstreazã în totalitate decizia Tribunalului Vaslui;
- Prin decizia cu nr. 600 a Înaltei Curti de Casatie si Justitie, pe 10 martie 2020, se hotãrãste cã decizia de la Curtea de Apel, respectiv cea a Tribunalului Vaslui rãmâne definitivã, executorie si irevocabilã, iar aceastã instantã numeste transferurile lui Damian din casieria clubului drept „frauduloase”.
- În baza acestor decizii, lichidatorul cere lui Damian în calitate de administrator al Sporting Club Vaslui atragerea rãspunderii marteriale, iar Tribunalul Vaslui, prin sentinta civilã cu numãrul 246/F/2019, hotãrãste cã acesta trebuie sã restituie patrimoniului societãtii, adicã lichidatorului, suma de aproximativ 34,5 milioane de lei, bani pe care Estconsult URPL trebuia sã-i vireze bugetului de stat, în baza creantei cu care Agentia Fiscala a Judetului Vaslui s-a înscris la masa credalã, în cuatum de 38,2 milioane de lei.
- Damian contestã decizia Tribunalui Vaslui la Curtea de Apel Iasi, iar judecãtorii de la aceastã instantã, prin hotãrârea nr. 285 din 8 iulie 2020, reduc suma pentru care i se atrage rãspundere materialã la valoarea de la 38,2 milioane de lei, la 12,053 milioane de lei. Aceastã decizie rãmâne definitivã.
- Ciprian Damian cere din nou Curtii de Apel sã revizuiascã decizia luatã, iar pe 22 martie 2022, aceastã instantã îi respinge si revizuirea.
- Între timp, lichidatorul Estconsult IPURL cere Birorului Executorului Judecãtoresc Silitrã Alin, în 12 iunie 20019, sa-l execute silit pe Damian, în baza sentintei date de Tribunalul Vaslui în 2016, prin care lui Damian i se anuleazã transferurile luate din caseria unitãtii în jur de 10,9 milioane si i se pune în vedere restituirea banuilor.
- Trei luni mai târziu, prin încheierea 120/4.09.2019, executorul judecãtoresc spune cã a fãcut toate demersurile legale pentru recuperarea banilor si înceteazã executarea silitã pe motiv cã nu poate fi efectuatã din motiv cã lipsesc bunurile urmãribile.
- Cei de la ANAF au demarat, în baza codului fiscal, mãsuri de urmãrire a lui Damian, însã, pânã la acest moment, suma nu a fost recuperatã. ANAF are propriul sistem de recuperare a creantelor si nu stim când i s-a fãcut lui Damian inspectia fiscalã si nu stim când i s-a comunicat decizia de impunere pentru suma de 12 milioane de lei pentru a sti când i se prescrie aceastã datorie. Dar oricum, mult nu mai e si i se poate aplica termenul de prescriptie. Surse din Finante spun cã termenul din care curge cei 5 ani, nu a fost calculat de la 8 iulie 2020, când s-a dat ultima sentintã definitivã, prin care i se atrage rãspunderea materialã de 12 milioane de lei.
Cum si-a protejat Damian bunurile de executorii judecãtoresti si de cei de la ANAF
DIVORT DE OCHII LUMII… În momentul în care Damian a gândit loviturile pe care avea de gând sã le dea la Sporting Club, a fãcut si planul cum sã scape în cazul în care este prins. Astfel, în august 2013, acesta divorteazã de sotie la notariat si îsi împart bunurile. Totul de ochii lumii, fiindcã cei doi si acum locuiesc si trãiesc împreunã. Averea familiei lui Damian, la acel moment, era compusã din douã apartamente în Vaslui, unul pe strada Radu Negru cu 3 camere si unul pe strada Traian de 2 camere, plus o vilã de peste 500.000 de euro pe strada Libertãtii. Mai avea douã masini, un Mercedes Benz tipul G si un Jeep Wrangler, plus firmele unde era actionar Damian sau interpusi de-ai acestuia, cum de exemplu firma Consbit, luatã de la Buzatu era pe numele tatãlui sãu. Cum era si normal, în urma partajului, sotia sa ia casa de pe Libertãtii si un apartament, plus Mercedesul de tip G, iar Damian rãmâne cu un apartament si cu Jeep Wrangler pe care-l vinde imediat si cu firmele. Apartamentele din partaj, cei doi le vând, de asemenea, foarte repede, iar pe adresa de pe strada Libertãtii, Damian îsi cumpãra de la sotie o bucãticã de teren pe care-si ridicã un garaj, unde-si face domiciliu. La fel si cu Mercedes de tip „G”. A umblat numai Ciprian Damian cu acesta, chiar dacã era pe numele sotiei. Evident cã, dupã ce s-au terminat procesele si a început executarea silitã, pe numele lui Damian nu mai figura niciuc bun, iar acesta nu a putut fi executat. Dacã ANAF si-ar fi dat silinta, putea executa mãcar activele firmei Consbit, vorbim de terenuri, hale sau utilaje agricole. Ca un fãcut, firma Consbit ajunge din aceastã varã cu sediul fiscal în judetul Ilfov, mai aproape de ANAF – structura centralã, cu un actionariat care oscilat între fosta sa sotie, Oana Damian si tatãl lui Damian, Iulian. Pe surse, am aflat cã acea casã de pe strada Libertãtii pe care ANAF nu a vrut sã o execute fiindcã era pe numele soției divortate, desi era construitã din banii furati de la Club, a fost pusã garantie la o bancã pentru un credit acordat firmei Consbit si cã ratele nu ar fi plãtite, urmând ca acea bancã sã înceapã executarea silitã. Asa cã, dacã ANAF nu se grãbeste, nu va avea ce sã mai execute. De la bancã, Damian a luat 400.000 de euro. Suntem curiosi dacã în ultimul ceas si cu legea privind executarea persoanelor fizice schimbatã, ANAF va recupera ceva din cei 12 milioane de lei, plus dobânzi, plus penalitãti. Acum se va vedea dacã Bolojan va dori sã execute cu adevãrat pe marii datornici sau va pune biciul pe pensionari si pe cei care sunt cu taxele la zi. Deja se vorbeste de TVA de 24%.
????
Bolojan are treaba cu guvernul si cu bugetarii? vreti sa se bage si la patroni privat bisnitari?? hohoho :)))
…și marmota învelea cu staniol…..
O săi vină rândul cât de curând banditului și va fi executat silit cât de curând, tata Bolojan nu se joacă, asta pentru cei care-l cunosc pentru cei care-l confundă cu Buzatu se înșeală amarnic
Stai liniștit că nu va păți nimic. Când îi vor face control nu va găsi nici măcar un wc pe numele lui….
Există deja o listă cu cei toți din Romania care au avut protecția politicului și parțial a justiție,din informațiile mele, având o rudă secretar de stat în Ministerul justiției,a venit vremea ca
oamenii să plătească , jmechirii din astea cu trecerea pe numele fostei soții a soacrei, copiilor nu mai țin că trebuie să demonstreze cum a făcut averi și din ce și cât au plătit la stat cum plătesc ceilalți români adevărați , cât de curând vor plăti și leprele care se consideră jmecheri dar nu sunt de fapt decât niște
oameni de căcat care nu au nici în clin nici în mânecă cu cuvântu de Român într-un simplu cuvânt sunt oameni de căcat .
Are ,,guru”’ Timofticiuc pofte nesatisfacute si arunca cu laturi ,politica editoriala de ziar de kkt,acum ceva vreme ii infierati fiul pentru ca in fapt nu a facut decat sa conduca regulamentar dar fiind fiul lui Ciprian si conducand un bolid a deranjat redactia si /sau doua ,,penite” obosite si daca ar fi condus un trabant in depasire regulamentara fiind nu ar fi putut evita impactul cu autovehicolul ce a intrat in depasire fara sa se asigure.Din ce-mi amintesc copilul se afla in preajma examenului de bacalaureat, articolul nu cred ca nu l-a bulversat.Despre articolul prezent …. la simpla lectura in cauza este intervenita prescriptia atat cea generala cat mai ales cea fiscala (ANAF nu mai poate din 14 sept 2020 prelungi peste 5 ani). Si da asa cum arata mai inainte un coleg de comentarii legea nu opereaza retroactiv,rezulta ca prezentul articol precum multe altele duce in eroare cititorii si are doar valoare de inventar …Daca ai avea sange de gazetar in penita ai investiga daca prejudiciul este real si daca da …cine din unsii in functii de la ANAF a incalcat legea fiscala ?.Cine a permis acumularea acestor datorii? Functionarii publici vinovati de acest fapt au avut vreo sanctiune? Asa sa latrii la luna este simplu.
Asta de semneaza latra ca sa nu taca … legea nu actioneaza pentru trecut. Asa ca orice lege noua va produce efecte de la data intarii in vigoare …. Cat despre articol … sa scrii aceleasi chestii 10 ani la rand intr-o forma sau alta …. E oftica mare la bcr 🤣🤣🤣
Asta de semneaza latra ca sa nu taca … legea nu actioneaza pentru trecut. Asa ca orice lege noua va produce efecte de la data intarii in vigoare …. Cat despre articol … sa scrii aceleasi chestii 10 ani la rand intr-o forma sau alta …. E oftica mare la bcr 🤣🤣🤣
Credeți voi că e cel mai mare mai sunt doi care îi detronează ,mai căutați , deocamdată sunt ținuți în brațe de un fost politician și nu e vorba de Buzatu
Niste acte încheiate pentru a scăpa de datorii sunt fictive, deci, se poate cere anularea. Dacă nu ați învățat carte, vă face golanoiul ăla în foi de vită. Pe lângă partea civilă, încă mai sunt incidente câteva prevederi penale, dacă cineva ar vrea să facă treabă.
Păi cine sa faca treaba, povestea cineva că acum 10-12 ani cand a inceput scandalul dartoriilor la FC Vaslui , nu vroia nimeni la Poliția Vasluiana și Parchet sa dea un număr de penal la una din sesizari , autrități plătite degeaba…., acum pensii speciale si tot asa..