spot_imgspot_img
14.5 C
Vaslui
24-apr.-2024

BOMBA DE LA CET

- Advertisement -

„Aruncati-va la gunoi centralele termice!” – acesta pare a fi indicatia autoritatilor. Asta pentru ca intre o treime si jumatate din factura la incalzire va fi platita la comun. ANRSC a adoptat un ordin care stabileste modul de repartizare a cheltuielilor comune cu incalzirea. Dincolo de formulele stufoase, concluzia este ca se va plati la comun intre 30% si 50% din factura totala a asociatiei. Se va plati chiar si caldura degajata de apa fierbinte cu care ne spalam.

Este batut in cuie: toti locatarii de la bloc vor plati o cota parte importanta din caldura furnizata de CET, indiferent daca sint sau nu bransati la sistemul centralizat.

Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice (ANRSC) a emis un ordin prin care se stabileste cit se va plati. Cota comuna va varia in acest sezon rece intre 30% si 50% din valoarea facturii totale pe imobil.

Normele emise se dovedesc stufoase pentru administratori si ridica semne de intrebare. De exemplu, ar urma sa fie calculata o cota comuna si in cazul apei calde, mai exact a „energiei termice inglobata in apa calda de consum”. Totodata, in viitor cota cheltuielilor comune va putea fi stabilita chiar si la 100%.

„Vor disparea diferentele colosale”

Posesorii de centrale termice
care locuiesc la bloc vor plati astfel sume consistente pentru caldura de la CET, chiar daca nu mai beneficiaza de agent termic in mod direct. Motivul il reprezinta consumurile de caldura in spatiile comune, cheltuieli care revin tuturor locatarilor, dar si caldura degajata prin tevi sau prin peretii locuintelor. „Aceste cheltuieli se refera la tot ce inseamna spatii comune, adica uscator, casa scarii, subsol, dar si tevile care trec prin apartamente si care degaja caldura”, a explicat Dumitru Bucur, presedintele Grupului Asociatiilor de Proprietari si Locatari din Iasi (AGAPL).

Din factura totala pe imobil, o cota parte va fi considerata comuna. Aceasta cota se aplica si in acest moment, dar cuantumul este stabilit la nivelul fiecarei asociatii si variaza in jurul a 10-20%. Conform Ordinului 343/2010, dat de ANRSC, din acest sezon cotele vor varia intre 15% si 100%.

Pentru acest sezon rece insa, valorile vor fi cuprinse intre 30% si 50%. Mai exact, „se admite numai pentru acest sezon de incalzire, utilizarea in calculele de repartizare a unei cote procentuale aferente partilor comune de 30% din valoarea facturii pentru incalzire in lunile decembrie, ianuarie si februarie, si de 50% din valoarea facturii in celelalte luni in care se furnizeaza agent termic pentru incalzire”, dupa cum se arata in textul de lege.

Oficialii firmelor de repartitoare sustin ca aceste cote se vor aplica acolo unde nu sint inventariate toate tevile de caldura. „Cotele de 30% si 50% sint stipulate pentru acest sezon rece, acolo unde nu se cunoaste suparafata radianta. Noi sintem pregatiti sa facem calcul exact acolo unde se cunoaste diametrul, lungimea, numarul tevilor si a corpurilor de incalzire. N-as putea sa va spun daca aceste cote sint mari sau mici. Vor disparea insa diferentele colosale in condominiile unde ramasesera doar citiva locatari bransati la sistemul centralizat si aveau de platit facturi uriase. Cel mai bine ar fi ca administratorii de asociatii sa-si inventarieze suprafetele echivalent termice pentru a se putea face un calcul exact si a nu se imparti dupa cotele date de lege”, a afirmat Antoaneta Macovei, director Zona Est in cadrul firmei Ista.

„Ne asteptam sa apara abuzuri”

In normele tehnice de aplicare a Ordinului dat de ANRSC este trecut faptul ca si in alte tari sint aplicate cote de incalzire, care variaza intre 25% si maximum 65%. Cota comuna va fi platita indiferent de solutia de incalzire aleasa de fiecare proprietar si nu va lua in calcul situatia in care tevile ce trec prin casa sint izolate. „Despre normele de consum se discuta de prin 2008. Noi am cerut totusi sa fie luate in calcul situatiile in care tevile sint izolate. Din calculele noastre reiese ca 12% este caldura cedata de tevile care trec prin apartamente si 18% in spatiile comune: subsol, casa scarii. Sint STAS-uri care stabilesc cita caldura se pierde. Cerintele noastre nu au fost luate in calcul si ca atare legea se va aplica cu procentele stabilite”, a declarat Bucur.

Includerea la plata si a posesorilor de centrale inseamna un avantaj in plus pentru locatarii care apartin de CET. Familiile racordate la sistemul centralizat beneficiaza de subventii, atit de la Guvern, cit si de la bugetul local. „Este adevarat acest lucru, dar asa a hotarit legiuitorul. Ne asteptam sa apara insa abuzuri”, a declarat Bucur.

Reprezentantii ISTA sustin insa ca si locatarii care au centrale termice beneficiaza de subventie, in mod indirect. „Nu stiu daca se cheama subventie, dar pretul la gaz este diferit la populatie si la agentii economici. Este o forma de ajutor de care se benficiaza”, a declarat Macovei.

Se plateste si caldura data de apa calda menajera

Normele de aplicare prevad calcule stufoase si pentru condominiile unde distributia este orizontala. O alta repartizare este facuta pentru energia termica inglobata in apa calda de consum. „Vor sa puna la cheltuieli comune un procent, pentru a scadea consumul de apa calda aferent. Am intrebat si eu la intrevederea pe care am avut-o pentru discutarea acestor norme si nu am primit un raspuns. Cel mai probabil cotele de cheltuieli comune vor fi stabilite in functie de situatia din teren. Probabil se va vedea ce se va intimpla in acest sezon rece, dupa care se va reveni cu alte clarificari”, a comentat Bucur.

Reprezentantii CET sint de parere ca administratorii vor face tot cum vor vrea, chiar daca este o lege ce stabileste in mod clar cote comune pentru incalzire. „Aceste cote se aplica acolo unde nu s-au facut masuratori privind suprafata radianta. Din calculele noastre, in total, caldura din spatiile comune reprezinta cam 30% din factura generala. Insa tot asociatia va hotari cum va face”, a declarat Lacramioara Pintilie, purtatorul de cuvint al termocentralei.

In ceea ce priveste cota comuna pentru energia termica inglobata in apa calda, specialistii CET au explicat ca aceasta cota este de 0,04 gigacalorii la 1 metru cub de apa calda. Practic este caldura care se pierde prin tevile de apa calda. Administratorii sustin ca Ordinul emis de ANRSC este „inoperabil”. „Nu exista masuri coercitive. Din experienta noastra de consumatori, daca nu exista masuri de sanctionare si nu poti trage pe cineva la raspundere, legea se incalca”, a adaugat Dumitru Bucur.

„Am pus centrala
, dar vad ca nu am facut o afacere”

Noile cote comune impart locatarii in doua tabere. Cei care au centrale s-au aratat nemultumiti de faptul ca le vor creste cheltuielile de intretinere. „Mi-am pus centrala, pentru ca tot cei de la CET isi bateau joc. Am centrala de prin 2004-2005. Mi-am izolat si tevile care trec prin casa, ca imi spuneau ca ma incalzesc de la ele. Ei de ce nu imi platesc mie chirie ca imi trec prin casa? Eu nu am nevoie si as putea sa le tai. Nu folosesc uscator, iar pe casa scarii nu avem calorifer. De ce sa scot bani pentru ceva ce nu primesc? Chiar nu mai exista deloc dreptate in lumea asta? Trebuie sa fie cineva sa ne apere si noua drepturile. Noi am facut eforturi sa ne punem centrala”, a rabufnit Liliana Petrescu, care locuieste in cartierul Cantemir.

Vasile Plaiesu, care locuieste in Tatarasi, sustine insa ca masura impunerii la plata a tuturor locatarilor este binevenita. „Pai, cei cu centrala stau cu ea inchisa. Eu platesc la intretinere cite 700 de lei, iar ei nici jumatate. De unde se incalzesc? De la soare? Nu de la noi toti ceilalti? Noi, de bine de rau, trebuie sa tinem caloriferele deschise, ca nici daca vrei nu le poti inchide la maximum”, a ripostat Plaiesu.

Valerie Taraba, care locuieste in Alexandru cel Bun, a declarat ca va plati. „Nu stiu sa va spun daca e normal sau nu. Daca e o lege, trebuie respectata. Ca asa se intimpla intotdeauna, nu ne intreaba nimeni pe noi, cei de rind. Mi-am pus centrala sa fac o economie, dar vad ca pina la urma nu am facut nici o afacere daca tot am sa platesc o caldura pe care nu o am”, a mentionat Taraba.
ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.