Bombe cu ceas: 14 pacienti vasluieni, confirmati cu coronavirus, au refuzat internarea

PERICOL… 14 persoane diagnosticate cu noul coronavirus, printre care si câteva care se aflau internate la Spitalul Municipal de Urgentã “Elena Beldiman” din Bârlad, au solicitat sã fie lãsate sã plece acasã, în baza deciziei CCR care a  stabilit ca neconstitutionale internarea obligatorie si carantina. La aceastã orã nu se stie în grija cãror autoritãti se aflã aceste persoane, pentru cã izolarea si carantina nu mai sunt obligatorii. Pânã la intrarea în vigoare a proiectului de lege care reglementeazã aceste domenii, aflat acum în Senat, medicii pot doar sã recomande izolarea. “Noi tratãm o boalã transmisibilã. Boalã înseamnã cã trebuie sã existe un moment în care cineva care transmite boala trebuie sã rãmânã izolat. Neexistând pârghia legalã pentru acest lucru, ne confruntãm cu o transmitere continuã si accentuatã. Pentru o boalã transmisibilã, în care internarea este optionalã, conteazã foarte mult aceastã lege”, a spus ministrul Nelu Tãtaru. În timp ce unii vasluieni, confirmati cu COVID-19, pãrãsesc spitalele pe propria rãspundere, altii ajung în sectia de Anestezie Terapie Intensivã. Este si cazul soacrei unui medic veterinar din Vaslui, pe care medicii bârlãdeni au conectat-o la aparate dupã ce starea de sãnãtate i s-a agravat. Gravã este si situatia din Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui acolo unde în fiecare zi se descoperã noi cazuri coronavirus. Ieri a venit rândul unui medic chirurg si al unui medic din cadrul sectiei ORL sã fie confirmati cu COVID-19, dupã ce, cu o zi în urmã, un alt medic din sectia Ortopedie-Traumatologie a iesit pozitiv la teste.

Începând de duminicã, 5 iulie, bolnavii de coronavirus se pot externa la cerere din spitalele COVID, pentru a merge în izolare acasã. Si în judetul Vaslui au fost fãcute astfel de externãri, iar medicii infectionisti atrag atentia cã aceste persoane sunt un real pericol de rãspândire a bolii. Astfel, de pe data de 5, nu mai putin de 14 vasluieni confirmati cu COVID-19 au refuzat internarea în spital. La externare, medicii îi informeazã pe bolnavii de COVID-19 cã nu trebuie sã intre în contact cu alte persoane. Pe lângã faptul cã îi pot infecta si pe altii, vor rãspunde penal în fata legii. În judetul Vaslui, potrivit Directiei de Sãnãtate Publicã, numãrul celor infectati a ajuns la 222, dintre care opt cazuri doar în ultimele 24 de ore. Autoritãtile se asteaptã, însã, la o nouã crestere a confirmãrilor si îi sfãtuiesc pe oameni sã respecte mãsurile de prevenire si rãspândire a îmbolnãvirii de coronavirus. Ieri, la ora comunicãrii datelor oficiale, pe raza judetului Vaslui doar 11 persoane mai erau izolate la domiciliu si una singurã în carantinã. Din cele 222 de cazuri confirmate, 36 erau internate la Spitalul Municipal de Urgentã “Elena Beldiman” Bârlad si 14 persoane pozitive la domiciliu.

Pacienti confirmati si externati la cerere se întorc în spital, în stare gravã

Seful Departamentului pentru Situatii de Urgentã (DSU), Raed Arafat, a declarat cã definitia clarã a bolnavilor asimptomatici este o problemã, arãtând cã i-au fost aduse la cunostintã trei cazuri din Bucuresti ale unor pacienti usor simptomatici care au refuzat internarea si starea lor s-a agravat. “Problema – si deja vedem efectele ei – este definitia clarã din întelesul medicului sau a pacientului a bolnavului asimptomatic sau usor simptomatic, pentru cã într-adevãr vin acum pacienti si refuzã internarea, fiind usor simptomatici, neluând în considerare sfatul medicului cã ei au si alte probleme si pot sã se agraveze si au fost aduse astãzi la cunostinta mea trei cazuri de la colegii de la UPU-SMURD Bucuresti. Ultimul caz este acum câteva zeci de minute la care au intervenit. (…) COVID pozitiv, externat la cerere de la Colentina, cu simptome minore la data de 6, acum este cu oxigenare 70%, (…) cu Glasgow scor 8, adicã comatos si s-a trimis în Terapie intensivã ca sã poatã sã-l asiste si sã vadã dacã poate sã-l scoatã sau nu. Pe altul, acum o zi sau douã, tot acelasi serviciu l-a gãsit acasã în stop cardiac si echipele se expun resuscitând acesti pacienti care refuzã internarea cu simptome usoare si merg acasã, se agraveazã, nu sunt monitorizati adecvat, nu spun medicilor care este starea lor si cã starea lor se agraveazã, se tin pânã în ultimul moment si familia lor dã telefon la 112 sã spunã cã bolnavul este agravat”, a spus Arafat, la dezbaterea legii carantinei din Comisia juridicã a Senatului.

Soacra unui medic veterinar din Vaslui a fost conectatã la aparate

Printre persoanele infectate în ultimele zile se aflã si familia unui medic veterinar din municipiul Vaslui. Medicul, sotia, dar si soacra lui au fost confirmati cu COVID-19, fiind internati în spitalul bârlãdean. Surse demne de încredere ne-au declarat cã în ultimele ore, starea de sãnãtate a soacrei medicului s-a agravat, iar medicii au decis sã o transfere în sectia de Anestezie Terapie Intensivã, unde a fost conectatã la aparate. Situatia s-a complicat si la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui unde marti dupã-amiazã, alte douã cadre medicale au fost depistate cu coronavirus. Este vorba despre un medic chirurg si un medic din sectia ORL. Asta dupã ce, în urmã cu o zi, un medic din sectia Ortopedie-Traumatologie a fost confirmat cu infectia Sars-Cov-2. Alti 12 angajati ai SJU Vaslui, care îsi desfãsoarã activitatea în Policlinicã, în cadrul Serviciului R.U.N.O.S. au fost internati în Spitalul Municipal “Elena Beldiman” din Bârlad dupã ce testele le-au iesit pozitive.
NICIUN COMENTARIU