spot_imgspot_img
13.2 C
Vaslui
25-apr.-2024

Bonusul de 500 de euro aprinde spiritele în spitalele vasluiene: printre premianti, muncitori, ingineri IT si soferi

- Advertisement -

ÎMPÃRTEALA BANILOR… Institutiile sanitare din judet stau pe un butoi de pulbere dupã ce conducerile acestora au trimis la Ministerul Sãnãtãtii lista cu cei care trebuie sã beneficieze de stimulentul de risc de 500 de euro. Zeci de cadre medicale reclamă cã nu au fost trecute pe listele norocosilor, desi au intrat în contact cu pacientii confirmati cu coronavirus. La Serviciul Judetean de Urgentã, de exemplu, din cei aproximativ 200 de angajati în operativ, doar 70 urmeazã sã primeascã acel stimulent. Situatia e si mai revoltãtoare la Spitalul „Dimitrie Castroian” din Husi, acolo unde conducerea i-a trecut la bonus pe cei doi soferi ai unitãtii, cu toate cã acestia lucreazã în administrativ. Potrivit datelor oficiale, la Husi au fost confirmati pozitiv cu COVID-19 doar trei pacienti. Managerul spitalului ne-a declarat cã soferii s-au ocupat doar de transportul probelor de la Husi la DSP Vaslui, neintrând în contact cu niciuna dintre persoanele infectate. Asta în timp ce la Compartimentul de Primiri Urgente al aceluiasi spital, unde se face triajul tuturor bolnavilor, mai multe asistente, infirmiere si îngrijitoare nu au mai avut loc pe liste. Potrivit Casei Judetene de Asigurãri de Sãnãtate Vaslui, în judetul nostru 463 de cadre medicale urmeazã sã primeascã bonusul de 500 de euro, cei mai multi beneficiari fiind, asa cum era si firesc, la Spitalul Municipal de Urgentã „Elena Beldiman” din Bârlad, desemnatã unitate suport pentru COVID-19.

Stimulentul de risc de 500 de euro a devenit motiv de supãrare în rândul angajatilor din sistemul sanitar din România! Nu toti vor beneficia de acest bonus. În aceastã situatie se regãsesc zeci de cadre medicale de la Serviciul de Ambulantã Judetean (SAJ) din Vaslui care si-au riscat viata în lupta împotriva COVID-19. În jur de 70 de cadre medicale vor primi acel stimulent de 500 de euro, desi în operativ muncesc de aproape 200 de angajati. Potrivit Ordonantei de Urgentã nr. 43/2020, numai 35 la sutã din personalul SAJ se încadreazã pentru stimulent. Cert este faptul cã toti medicii care au intrat în contact cu pacienti suspecti sau infectati s-au confruntat cu un stres imens, mai ales la începutul crizei, când materialele de protectie lispeau cu desãvârsire. „Ordonanta de Urgentã nr. 43/2020 stipuleazã clar cã trebuie sã dãm stimulentul numai angajatilor care au transportat pacienti confirmati pozitiv cu COVID-19. Este firesc sã fie nemultumiri pentru cã toti angajatii SAJ Vaslui au fost expusi unor riscuri. Acum nu suntem siguri cã toti cei din listã vor primi bonusul, pentru cã noi i-am trecut pe toti cei care au transportat de când am avut primul pacient confirmat pozitiv. La noi a fost pe perioadã, când probele se trimiteau la Iasi si rezultatele le primeam abia dupã douã zile. Pentru a vedea ce echipaj a transportat pacientul respectiv am luat lista de confirmati de la DSP am confruntat-o cu fisele de solicitare de la statisticã si asa am putut vedea cine a efectuat transportul. Personalul operativ de pe ambulantã a fost în toatã aceastã perioadã în prima linie. La început, când plecam pe teren, trãiam cu sentimentul cã pericolul te poate lovi de peste tot. Din acest motiv, trebuia sã ne apãrãm într-un fel, sã ne echipãm corespunzãtor, iar efortul a fost acelasi din partea tuturor”, ne-a declarat Mihaela Dohotariu, directorul medical al SAJ Vaslui.

85 de cadre medicale de la SJU, trecute pe listã

Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui a avut, de la declararea pandemiei de coronavirus si pânã în prezent, 12 pacienti confirmati cu COVID-19. Dupã sosirea rezultatelor, acestia au fost transferati la Spitalul „Elena Beldiman” din Bârlad, singura unitate din judetul nostru care trateazã astfel de cazuri. Pentru efortul depus în evaluarea si diagnosticarea acestor pacienti, 85 de cadre medicale de la SJU Vaslui urmeazã sã primeascã stimulentul de 500 de euro. Este vorba despre 3 medici, 7 asistente, 3 infirmiere, o îngrijitoare si un brancardier de la AnestezieTerapie Intensivã, 5 medici, 21 asistente medicale, 8 infirmiere si 4 îngrijitoare de la Boli Infectioase, 2 medici, 3 asistente medicale si o îngrijitoare de la Laboratorul Bacteriologie, un asistent medical de la Laboratorul de Imagisticã medicalã, un medic, 6 asistente medicale, 2 îngrijitoare si 5 infirmiere de la Obstetricã Ginecologie, un medic, 3 asistente medicale si trei îngrijitoare de la Pneumologie, precum si 4 spãlãtorese. SJU Vaslui va primi 212.500 de lei de la Casa Judeteanã de Asigurãri de Sãnãtate pentru acoperirea acestor cheltuieli.

Pe lângã cadrele medicale, 18 muncitori, doi ingineri IT si un electrician de la spitalul Bârlad, au fost bonusati dupã ce au lucrat în „zona rosie”

De departe, cele mai multe cadre medicale care urmeazã sã primeascã bonusul de 500 de euro se aflã la Spitalul din Bârlad. Este si firesc atât timp cât unitatea sanitarã respectivã a tratat toate cazurile de Covid-19 din judet. Aici, 38 de angajati de la Interne (în cadrul sectiei respective au fost 11 cazuri de COVID-19), 10 de la Cardiologie (11 cazuri), 7 de la Nefrologie (1 caz), 5 de la Chirurgie (5 cazuri), 28 de la Psihiatrie (1 caz), 48 de la Pneumologie I si II (22 cazuri), 4 de la ORL (5 cazuri), 48 de la Boli Infectioase (55 de cazuri), 36 de la ATI, 3 de la Centrul de Hemodializare, 5 de la Unitatea de Transfer Sanguin, precum si 18 muncitori, 6 spãlãtorese, 2 ingineri IT si un electrician urmeazã sã primeascã bonusul 500 de euro. În plus, 62 de angajati din Paraclinic vor primi si ei stimulentul de risc. Suma necesarã acoperirii cheltuielilor de la Bârlad se ridicã la 820.000 de lei.

La Husi, doi soferi au fost trecuti la bonus dupã ce au transportat trei probe la Vaslui

Spitalul Municipal «Dimitrie Castroian» din Husi a evaluat si diagnosticat doar trei pacienti confirmati cu COVID-19. Din acest punct de vedere,a fost cea mai feritã de pericol unitate sanitarã din judet. Cu toate astea, 49 de angajati ai spitalului au fost trecuti pe lista cu bonusul. Vorbim de un medic, 3 asistenti medicali, 3 brancardieri, o infirmierã si douã îngrijitoare de la Compartimentul de Primiri Urgente, un medic de la Neurologie, un medic, 7 asistente medicale, 4 infirmiere si douã îngrijitoare de la Boli Infectioase, un medic, sase asistente medicale, 5 infirmiere si o îngrijitoare de la Pneumologie, 2 medici, 3 asistenti medicali si o îngrijitoare de la Laboratorul de Imagisticã Medicalã, doi medici Gardã Sp. Medicale, un agent DDD precum si cei doi soferi ai unitãtii sanitare.

«La CPU sunt ceva comentarii»

Am sunat-o pe managera Spitalului « Dimitrie Castroian» din Husi pentru a o întreba despre cei doi soferi din aparatul administrativ care au fost trecuti la bonus, dar si despre nemultumirile care mocnesc la Compartimentul Primiri Urgente. «În ceea ce priveste cele 49 de cadre medicale care urmeazã sã primeascã bonusul de 500 de euro, pot sã vã spun cã la spitalul nostru au fost niste cazuri particulare, în special la începutul crizei, când venea foarte greu confirmarea. Din acest motiv, cei suspicionati au stat mai multe zile internati, au trecut prin izolatorul din CPU, au trecut prin sectie si de asta a iesit acest numãr de 49 de angajati. Au fost multe zile de internare în care pacientul a intrat în contact cu mai multi angajati ai spitalului. Vorbim aici inclusiv de personalul care se ocupã cu curãtenia. Si cei doi soferi ai spitalului sunt trecuti pe acea listã pentru cã ei au transportat zilnic probele. În adresa pe care am primit-o de la Casa Judeteanã de Asigurãri de Sãnãtate si cei care se ocupã de transportul probelor au dreptul sã primeascã bonusul. Dacã, Doamne fereste, am gresit, si ei nu meritau sã primeascã acel bonus nu îl vor mai primi. Am sã-l retrag. Lista a fost întocmitã pe baza de declaratii de confirmãri ale sefilor de loc de muncã, iar aceste indicatii, care includeau si soferii, le-am gãsit în adresa pe care mi-a trimis-o CJAS Vaslui. Stiu cã sunt si nemultumiti. În ceea ce priveste CPU-ul au fost foarte multi pacienti suspecti, la care angajatii spitalului au fost nevoiti sã intre cu acea tinutã specialã formatã din combinezon. Însã la finalul diagnosticãrii s-a dovedit cã acel caz nu a fost pozitiv. Acel angajat al spitalului nu a putut fi trecut pe listã pentru cã în adresele primite se vorbea de contact direct doar cu pacienti confirmati. Dacã ar fi fost dupã mine, ori le-as fi dat la toti, ori la niciunul», ne-a declarat Lucia Rotaru, managerul spitalului din Husi. Pentru cei 49 de angajati care au fost trecuti pe listã, unitatea medicalã urmeazã sã primeascã 122.500 de lei. Mai trebuie precizat cã personalul UPU si SAJ, precum si medicii rezidenti urmeazã sã primeascã stimulentul de risc din fondurile Ministerului Sãnãtãtii.

75.000 de cadre medicale din toatã tara vor primi bonusul

Guvernul Orban a adoptat la începutul lunii aprilie o Ordonantã de Urgentã prin care se acordã un bonus de 2.500 de lei medicilor si personalului medical aflati în prima linie a luptei cu infectia COVID-19, din fonduri europene. Este vorba, pe lângã medici, asistenti, personalul Ambulantei si personalul paramedical. Ministrul Fondurilor Europene a anuntat, dupã sedinta de Guvern, cã vor beneficia de stimulentul financiar din fonduri europene 75.000 de cadre medicale, valoarea lunarã fiind de 2.500 de lei. El a precizat cã aceastã sumã nu este supusã retinerii de contributii sociale si de sãnãtate, singura platã fiind a impozitului pe venit, 10 la sutã, care se va retine, netul urmând sã fie virat personalului medical.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.