spot_img
spot_img
8.3 C
Vaslui
20-mai-2025

Broșura de admitere la liceele din județul Vaslui, publicată de inspectoratul școlar. Informații importante pentru elevi

- Advertisement -

ADMITERE… Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Vaslui a publicat planul de școlarizare pentru anul școlar 2025-2026. Pe baza acestuia, elevii își pot da seama care sunt șansele lor să intre la un anumit profil sau la un anumit liceu, în funcție de ultimele medii de admitere de anul trecut, dar și de numărul de locuri alocate fiecărei specializări. „Elevii și părinții sunt avertizați să completeze cu responsabilitate opțiunile și numărul lor, să verifice corespondența codurilor înscrise în fișă cu opțiunile exprimate, având în vedere că o opțiune greșită poate conduce la o repartizare nedorită”, a transmis inspectorul general al ISJ Vaslui. În comparație cu anul 2023, în 2024 ultimele medii de admitere au fost mai mari la unele licee. Spre exemplu, dacă în urmă cu doi ani de zile, ultimul elev admis la specializarea Matematică-Informatică a Liceului „Mihail Kogălniceanu” avea media 8,65, anul trecut, ultimul elev admis la această specializare a avut media 8,82. La specializarea Științe ale Naturii, diferența este mai mare – 7,2 în 2023, 8,15 în 2024. În schimb, la Colegiul Național „Gh. R. Codreanu” Bârlad, mediile de anul trecut sunt mai mici față de acum doi ani: în 2023 ultima media la specializarea Matematică-Informatică a fost 7,82 (n.r. două clase), iar anul trecut – 6,62. Cele mai mici medii au fost înregistrate, în 2024, la liceele tehnologice: ultimii elevi admiși la domeniile Mecanică, Economic, Industrie Alimentară și Agricultură au avut medii de 2.

Înscrierea în clasa a IX – a, la învățământul de zi, a absolvenților de gimnaziu (cu excepția celor care candidează pentru licee/clase pentru care se susțin probe de aptitudini, a celor care solicită înscrierea în învățământul special și a celor care candidează pe locurile speciale pentru romi) se face prin repartizare computerizată, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere, în baza opțiunii candidatului pentru filiera, profilul, specializarea sau domeniul respectiv și în limita locurilor aprobate, prin planul de școlarizare, pentru unitățile scolare finanțate de la bugetul de stat. Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial, o reprezintă media generală la Evaluarea Națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probele incluse în Evaluarea Națională.

Completarea opțiunilor în fișele de înscriere, programată în perioada 14-21 iulie

Absolvenții clasei a VIII-a de anul acesta vor putea completa opțiunile în fișele de înscriere, asistați de diriginți, în perioada 14-21 iulie. Până atunci, elevii și părintii trebuie să cântărească bine fiecare variantă și să o aleagă pe cea mai potrivită în funcție de personalitatea și talentul copilului. Lista cu locurile disponibile pentru fiecare liceu din județ a fost publicată, împreună cu mediile ultimului admis în anul precedent. Pentru liceul teoretic și vocațional, repartizarea candidaților se efectuează pe filiere, profiluri și specializări, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere și în funcție de opțiuni. În cazul filierei tehnologice, repartizarea candidaților se efectuează pe domenii, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere și în funcție de opțiuni. Pentru admiterea în învățământul liceal în clasa a IX-a cu predare a unei limbi moderne în regim bilingv, proba de verificare a cunoștințelor la limba modernă constă în recunoașterea și echivalarea rezultatelor obținute pe parcursul ciclului gimnazial la limba modernă pentru care se optează la admiterea în clasa a IX-a cu predare a unei limbi moderne în regim bilingv sau a rezultatelor obținute la examene cu recunoaștere internațională pentru certificarea competentelor lingvistice în limbi străine. Candidații din etnia romilor și cu CES beneficiază de locuri speciale ce se alocă peste numărul de locuri acordat prin planul de scolarizare. Comisia de admitere județeană stabilește și anunță, prin afișare la sediul Inspectoratului Școlar Județean Vaslui, unitățile de învățământ, specializările și numărul de locuri alocate acestora.

Trei licee în județ cu frecvență redusă

În județul Vaslui, sunt trei unități de învățământ cu frecventă redusă: Liceul Tehnologic „Petru Rareș“ Bârlad, Liceul Tehnologic „Nicolae Iorga”, oras Negrești, Liceul Tehnologic „Marcel Guguianu”, comuna Zorleni. Învățământ profesional există în 12 licee. Este vorba despre Liceul „Ștefan Procopiu” Vaslui, Liceul „Ion Mincu” Vaslui, Liceul „Al. I. Cuza” Bârlad, Liceul „Petru Rareș“ Bârlad, Colegiul Agricol „Dimitrie Cantemir” Huși, Liceul „Nicolae Iorga” Negrești, precum și cele din comunele Dragomirești, Puiești, Zorleni, Codăești și Fălciu. „Înscrierea elevilor în învățământul profesional cu durata de trei ani se realizează în perioadele prevăzute pentru fiecare etapă din Calendarul admiterii în învățământul profesional. Înscrierea candidaților în etapele I și a II-a de admitere în învățământul profesional se face la unitățile de învățământ care organizează învățământ profesional, pe baza opțiunii candidatului pentru o calificare profesională din oferta școlii, cu posibilitatea înregistrării mai multor opțiuni în ordinea preferințelor exprimate de candidat în fișa de înscriere. În acest scop, fișa de înscriere în învățământul profesional, completată în prealabil de unitatea de învățământ gimnazial, se ridică de către candidat (respectiv de către părinte/tutore legal, în cazul candidaților minori) de la unitatea de învățământ gimnazial și se depune la unitatea de învățământ care organizează învățământ profesional, în perioada mentionată în calendarul în învățământul profesional, pentru etapa respectivă a admiterii. Repartizarea, de către comisia de admitere judeteană, a candidaților care nu au participat sau nu au fost admiși la etapele anterioare de admitere sau au fost admiși, dar nu au confirmat locurile ocupate prin depunerea dosarelor de înscriere, rezolvarea de către comisia de admitere județeană a situatiilor de la nivelul unităților de învățământ la care, în urma celor două etape de admitere, nu s-au constituit în limitele legale formațiuni de studiu, prin redistribuirea candidatilor admiși la clase/grupe și calificări la care nu s-au constituit efectivele minime legale, se face conform unei proceduri stabilite de către comisia de admitere județeană”, se explică în planul de scolarizare pentru anul 2025-2026.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.