17.7 C
Vaslui
02-oct.-2022

Bunicii se reprofileazã, de la bilete si telegrame, la chat si facebook

- Advertisement -

TAINELE INTERNETULUI La vârsta la care majoritatea îsi fac o rutinã din cresterea nepotilor si dintr-o plimbare în parc, seniorii vasluieni au primit din partea Bibliotecii Judetene “Nicolae Milescu Spãtaru” Vaslui oportunitatea de a redescoperi lumea si de lua contact cu actualitatea prin intermediul calculatorului.

Începând cu luna septembrie, Biblioteca Judeteanã Vaslui desfãsoarã un program gratuit, în care zeci de vasluieni, ajunsi la vârste respectabile, deslusesc tainele calculatorului si a tehnicilor de comunicare modernã. La sfârsitul sãptãmânii trecute prima serie de seniori a absolvit cu succes cursul, iar ieri, alti zece au atins pentru prima datã tastatura unui calculator. Cei care participã la aceste cursuri, au posibilitatea de a cãpãta minime competente digitale, vor deprinde notiuni fundamentale de procesare text, de navigare pe internet, de folosite a postei electonice sau a mijloacelor de comunicare de tip yahoo messenger.

“Sunt hotãrâtã sã-mi achizitionez si eu un calculator din asta mic ( un laptop), sã butonez si acasã.”

Nedumeritã adesea de interesul nepotilor fatã de internet, uimitã de dexteritatea acestora de a folosi mouse-ul si tastatura si mai ales hotãrâtã sã comunice mai usor cu cei dragi, plecati din tarã, Culina Toacã mãrturiseste: “ Cum am auzit de aceste cursuri am si venit, nu am ezitat nicio clipã. Sunt bucuroasã cã Biblioteca Judeteanã a luat aceastã initiativã, întodeauna mi-am dorit sã înteleg si eu ce înseamnã si ce îmi poate oferi calculatorul. Au încercat cândva nepotii mei sã mã ajute, dar nu au avut suficientã rãbdare, aici personalul e atent si întelegãtor si nici nu se plictiseste atunci când poate îi agasam cu aceeasi întrebare de prea multe ori. Sunt hotãrâtã în cel mai scurt timp sã-mi achizitionez si eu un calculator din asta mic ( un laptop), sã butonez si acasã.”

“ Misiunea unei biblioteci este în primul rând aceea de a informa:

Ideea de a deprinde vârstnicii cu lumea vãzutã prin ochii calculatorului a luat nastere ca o manifestare concretã a ceea ce presupune misiunea unei biblioteci astãzi, când rolul ei trece dincolo de împrumutul de carte. “ Misiunea unei biblioteci este în primul rând aceea de a informa, de a stimula intelectual si educational, iar datoria noastrã este sã ne adresãm tuturor categoriilor de vârstã. Dorinta noastrã cea mai mare este sã-i aducem pe seniorii nostri cât mai aproape de actualitate, sã le lãrgim accesul la informatie. Tot ceea ce facem aici este din plãcere, dar si dintr-un soi de datorie, cel putin moralã, pentru cã si ei la vremea lor au fãcut câte ceva pentru noi, asa cã le punem la dispozitie cursuri gratuite de initiere în utilizarea calculatorului, cu personal specializat din rândul bibliotecarilor nostri.” a declarat Gelu Voicu Bichinet, directorul Bibliotecii Judetene” Nicolae Milescu Spãtaru” Vaslui. Numãrul celor trecuti frumos de prima tinerete care solicitã sã urmeze acest curs este neasteptat de mare, în egalã mãsurã pentru dimensiunea lui educationalã, dar si pentru cea socialã. Directorul Bibliotecii Judetene asigurã cã ineditele ore de informaticã nu vor lua sfârsit decât atunci când nu vor mai fi solicitãri, dar conform cererilor primite, acesta estimeazã cã cel putin pânã în februarie cursurile vor continua.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.