Cadrele medicale din crese si grãdinite, detasate fortat la Directia de Sãnãtate Publicã Vaslui

ÎN SPRIJIN… Directia de Sãnãtate Publicã Vaslui a beneficiat, în ultimele zile, de detasãri importante de personal, în special cadre medicale din medicina scolarã. Astfel, peste 30 de asistenti medicali si medici din crese, grãdinite si scoli ajutã în aceastã perioadã angajatii Directiei la efectuarea anchetelor epidemiologice. Pe lângã suplimentarea personalului din DSP-uri, ministrul Sãnãtãtii, Nelu Tãtaru, are în vedere si cresterea numãrului de echipaje din serviciile medicale de urgentã prespitaliceascã. În acest sens, vor fi demarate discutii cu cei din ministerele de resort pentru a fi analizat impactul bugetar necesar acestor angajãri.

Pentru cã în ultima vreme tot mai multi români au sesizat disfunctionalitãti majore la Directiile de Sãnãtate Publicã, conducerea Ministerului Sãnãtãtii a detasat personal medical în sprijinul DSP-urilor în fiecare judet. Nelu Tãtaru a explicat din ce cauzã sunt aglomerate aceste institutii. “Dacã în aprilie aveam 500 de cazuri, gânditi-vã ce înseamnã anchete la 1.200 sau la 1.300 de cazuri noi în fiecare zi. Trebuie urmãrit fiecare caz în parte. Avem un ordin de ministru care spune cã, odatã depistat un caz pozitiv, în primele douã ore directorul DSP trebuie sã repartizeze unui lucrãtor ancheta epidemiologicã. În maximum 12 ore trebuie acea anchetã sã fie începutã si în maximum 24 de ore acea anchetã sã fie terminatã”, a spus Nelu Tãtaru.

900 de cadre medicale detasate la nivel national

Pentru a mai remedia din aceste probleme, ministrul Sãnãtãtii a anuntat cã a fost suplimentat personalul din Directiile de Sãnãtate publicã prin detasarea a circa 900 de asistenti medicali si medici scolari. El a adãugat cã este luatã în calcul cresterea numãrului de echipaje din serviciile medicale de urgentã prespitaliceascã. “Asigurarea personalului medical pentru functionarea unor domenii din sistem suprasolicitate în aceastã perioadã reprezintã o prioritate. Am reusit suplimentarea personalului din Directiile de Sãnãtate Publicã prin detasarea a aproximativ 900 de asistenti medicali si medici scolari. Luãm în discutie si cresterea numãrului de echipaje din cadrul serviciilor medicale de urgentã prespitaliceascã si, în acest sens, vom demara discutii cu colegii de la ministerele de resort pentru calcularea impactului bugetar”, a declarat, marti, Nelu Tãtaru.

30 de cadre medicale la DSP Vaslui

Printre Directiile de Sãnãtate Publicã din tarã care se confruntã cu o crizã acutã de personal se aflã si institutia din judetul Vaslui. Într-un prim val de detãsãri, aici au ajuns un medic primar epidemiolog din Iasi si doi medici rezidenti. Zilele trecute, la ordinul Ministerului Sãnãtãtii, la DSP Vaslui au mai fost detasate 30 de cadre medicale. Vorbim de asistenti medicali scolari si medici stomatologi din cabinetele scolare din Bârlad, Husi si Vaslui. Acestia vor ajuta medicii epidemiologi la efectuarea anchetelor epidemiologice, care, din pãcate, au fost din ce în ce mai multe în ultima perioadã. Directia de Sãnãtate Publicã Vaslui a apelat si la ajutorul voluntarilor, studenti la medicinã în ani terminali, dar rãspunsul primit din partea acestora nu a fost la nivelul asteptãrilor, în sensul cã nimeni nu a fost interesat de o astfel de muncã.

Si medicii de familie vor fi cooptati

Pentru cã de bunã voie nu s-a vrut, toate detasãrile din ultima perioadã s-au fãcut la ordin. Întrebat cum se fac aceste detasãri la ordin si cine va fi detasat, ministrul Nelu Tãtaru a rãspuns cã, în primã fazã, se va apela la ajutorul cadrelor medicale scolare, dar se va încerca si cooptarea medicilor de familie. “Încercãm o colaborare cu medicii de familie, atât pentru cei izolati la domiciliu, cât si pentru anchete epidemiologice. Legea permite în acest moment acele detasãri la început voluntar. Dacã nu, vor fi detasati la ordin. Este ordinul de comandant care face detasarea nominal. De o anumitã specialitate, cãtre un anumit loc unde este nevoie. El va beneficia de un spor de 50%, de o diurnã de 2% pe zi si asiguratã masã si cazarea”, a explicat Nelu Tãtaru.
NICIUN COMENTARIU