spot_imgspot_img
5.7 C
Vaslui
20-apr.-2024

Câinii si pisicile, la vaccin!

- Advertisement -

VACCIN În aceastã perioadã, medicii veterinari desfãsoarã douã campanii de vaccinare a animalelor domestice, de maximã importantã nu doar pentru starea de sãnãtate a animalelor, dar si pentru prevenirea contractãrii de boli de cãtre om. O primã campanie este de vaccinare antirabicã a câinilor si pisicilor din gospodãrie, pentru prevenirea cazurilor în care, prin muscãturi sau zgârieturi, sã parã cazuri de îmbolnãviri de rabie la om. O a doua campanie preventivã este de vaccinare a pãsãrilor împotriva pseudopestei aviare, boala de Newcastle.

În aceastã perioadã, medicii veterinari din judetul Vaslui desfãsoarã o serie de actiuni sanitar- veterinare de o deosebitã importantã pentru asigurarea stãrii de sãnãtate a animalelor. Este în plinã desfãsurare campania de vaccinare antirabicã a câinilor si pisicilor din gospodãriile populatiei, actiune de interes strategic national, dat fiind numeroasele cazuri în care persoanele muscate de animalele domestice au trebuit mai apoi sã se trateze împotriva rabiei. Pentru derularea în conditii optime a acestei operatiuni, proprietarii sunt obligati sã permitã medicilor veterinari accesul în gospodãrii si sã asigure contentia animalelor pentru efectuarea vaccinãrii. Se vor vaccina toate carnasierele (câini si pisici), în baza carnetului de sãnãtate eliberat de medicul veterinar si aflat în posesia proprietarului. Vaccinul antirabic este gratuit, în ceea ce priveste manopera, aceasta este gratuitã pentru câini, pentru pisici costul fiind suportatã de proprietar” a declarat dr. Nitã Costel directorul executiv al DSVSA Vaslui. În judetul Vaslui au fost declarate în anul 2012, sapte focare de rabie, pricipalul izvor de virus fiind reprezentat de efectivele de vulpi din zonele împãdurite. Virusul rabic se poate transmite foarte usor de la animalele sãlbatice la cele domestice, cât si la om, prin muscãturi ori zgãrieturi sau prin manipularea si consumul cãrnii provenite de la animale contaminate sacrificate fãrã efectuarea controlului sanitar-veterinar. „Facem apel la cetãtenii judetului sã ne acorde sprijinul necesar pentru finalizarea, pânã la data de 31 noiembrie 2102, a acestei actiuni esentiale pentru asigurarea stãrii de sãnãtate a animalelor”, a adãugat directorul DSVSA, dr. Costel Nitã.

Campania de vaccinare a pãsãrilor

O altã activitate de maximã importantã aflatã în derulare, cu caracter obligatoriu, este campania de vaccinare a pãsãrilor din gospodãriile populatiei împotriva Bolii de Newcastle, pseudopesta aviarã. „Recomandãm cetãtenilor sã colaboreze pentru efectuarea actiunii numai cu medicul veterinar si personalul sanitar-veterinar de la circumscriptiile la care sunt arondati, dat fiind faptul cã atât pãstrarea, transportul si manipularea vaccinului respectiv trebuie fãcute în conditii de maximã sigurantã. Pentru derularea în bune conditii a vaccinãrii pãsãrilor rugãm detinãtorii de pãsãri sã asigure personalului veterinar accesul în curti, si sã tinã pãsãrile în adãposturi la data anuntatã pentru efectuarea actiunii. Toate costurile, respectiv ale produsului biologic (vaccinului), manoperei si materialelor necesare (seringa, ac) trebuie achitate de cãtre proprietarii de pãsãri la efectuarea actiunii”, este comunicatul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Protectia Alimentelor Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.