spot_imgspot_img
17.6 C
Vaslui
25-apr.-2024

Calici, dar gingasi!

- Advertisement -

Fara munca dar refuza un serviciu de 12 milioane!

LENESI … Desi, oficial, Negrestiul este cel mai sãrac oras din judet, locuitorii de aici nu se prea înghesuie la muncã. Lucru demonstrat de investitia Consiliului Judetean, prin operatorul Gaz Est, operator care realizeazã aductiunea de gaze si care nu are cu cine lucra, pentru cã oamenii din oras sau din satele înconjurãtoare nu sunt interesati sã sape santuri! Asta, desi Gaz Est asigurã unui lucrãtor care-si face norma între 10 si 12 milioane de lei vechi lunar, plus contract de muncã temporar, ceea ce-i asigurã si alte drepturi acelui muncitor. Ca sã nu iroseascã timpul de lucru, operatorul Gaz Est a fost nevoit sã aducã fortã de muncã specialã, de la Penitenciar, sau chiar muncitori din Vaslui. Pentru cã investitia a ajuns la poarta Negrestiului, primarul Cozma trebuie sã ia rapid o decizie: va avea bani sã branseze institutiile din oras la reteaua de gaze sau va folosi lemne si în aceastã iarnã?

De 15 ani, fiecare dintre cei care s-au perindat pe la Primãria Negresti au vorbit de aductiunea de gaze, investitie care era privitã ca un colac de salvare al economiei locale. Ei bine, cu fonduri de la Consiliul Judetean si ajutor de la Transgaz, care finanteazã conducta de alimentare Vaslui-Iasi, aductiunea de gaze este aproape de realitate. Gaz Est, operatorul judetean însãrcinat cu lucrãrile de aductiune, a demarat în fortã lucrãrile, în august, anuntând cã pe 1 noiembrie se va aprinde prima flacãrã de la conducta de gaze a orasului. Incredibil, dar ceea ce a îngreunat foarte mult lucrãrile a fost tocmai dezinteresul celor din Negresti si satele din jur, care nu s-au înghesuit la sãpatul santurilor sau turnarea betonului, din motive greu de înteles. Consiliul Judetean si CL Negresti au cerut ca Gaz Est sã foloseascã fortã de muncã localã, având în vedere sãrãcia din oras. Urmarea? Doar patru-cinci oameni au venit la muncã, desi Gaz Est avea nevoie de 30-40 de persoane. O situatie disperatã, pentru cã iarna bate la usã iar conducerea operatorului de gaze vrea sã termine lucrarea de bransare a orasului pânã pe 1 noiembrie.

Au refuzat sã munceascã!

Adrian Tighici, managerul general al Gaz Est, spune cã nu a gãsit cu cine sã lucreze la Negresti, desi oamenilor li se asigura un salariu de 10-12 milioane de lei net, dacã îsi realizau norma zilnicã de lucru. “Nu este zilier, fiecãruia dintre cei care au venit la noi li s-a spus cã vor fi angajati temporar, li se vor plãti cotele la stat, deci am dorit ca totul sã fie perfect legal”, spune Tighici. În disperare de cauzã, a fost nevoit sã apeleze la forta de muncã specialã, dar si la muncitori din Vaslui, pe care i-a transportat în Negresti. Desi si-ar fi dorit ca lucrãrile sã fie mai avansate, Tighici spune cã au apãrut o serie de probleme tehnice, care necesitã o rezolvare în regim de urgentã. “Initial, conducta de alimentare trebuia sã plece din statia de la Parpanita cãtre Negresti pe lângã podul de la drumul national, însã nu am primit aviz de la Compania Nationalã de Drumuri, astfel cã trebuie sã luãm o decizie. Vom face o supratraversare a râului, cu o estacadã, functie de cât de repede se vor misca proiectantii. Au mai apãrut si alte probleme, care nu ne pun mari piedici”, spune Adrian Tighici. Conducerea Gaz Est sperã sã respecte termenul pe care si l-au impus, 1 noiembrie, pentru a aprinde prima flacãrã de gaze din oras. Un termen care este usor periclitat de problemele tehnice si de personal, însã sunt semnale cã totul va fi bine, pânã în final.

Primarul Cozma cautã bani pentru bransarea institutiilor din oras

Mare problemã, spune directorul Tighici, este legatã de implicarea primãriei în a gãsi fonduri, pentru a bransa la reteaua de alimentare toate institutiile din oras – primãrie, spital, scoli, licee, casa de culturã. Dacã, în cazul locatarilor, lucrurile sunt clare, pentru cã fiecare negrestean interesat sã aibã gaze va plãti o sumã cãtre Gaz Est, la primãrie lucrurile sunt mult mai complicate. Ioan Cozma, primarul Negrestiului, este obligat sã gãseascã solutii de finantare. Nu din buget, pentru cã autoritãtile locale nu au prevãzut niciun leu pentru aductiunea de gaze, în 2010. Cozma este decis sã batã în usa ministerelor, la Bucuresti, pentru a aduce cele 5-10 miliarde de lei vechi, necesare pentru bransarea principalelor institutii din oras. În multe cazuri, pe actualele centrale cu lemne se vor monta arzãtoare pentru gaze naturale, însã vor fi si situatii în care se va impune instalarea de echipamente noi. Este absolut necesarã realizarea ultimei faze din lucrare, bransarea consumatorilor finali, altfel investitia de zeci de miliarde a Consiliului Judetean ar rãmâne întepenitã pânã anul viitor.

Mihalachi si Bichinet, buni de… gazificat!

Cum primãria a anuntat cã, în primã fazã, vor fi bransate toate institutiile din oras, au apãrut si primele semne de întrebare. Vor avea gaze, într-o primã fazã, sefii Consiliului Judetean, presedintele Mihalachi si vicepresedintele Bichinet?, s-au întrebat locuitorii. Rãspunsul la aceastã problemã este destul de simplu. Corneliu Bichinet locuieste în vecinãtatea liceului industrial, deci se va putea bransa destul de usor. Sunt sanse ca si presedintele CJ sã beneficieze de gaze, în prim fazã, dacã conducta va merge cãtre sala de sport a liceului industrial, ceea ce va însemna cã santurile se vor sãpa tocmai în poarta lui Mihalachi…

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.