Calugar cersetor in mijlocul Barladului (video)

DUMNEZEU CU MILA… Un presupus cãlugãr de la Mãnãstirea Dornelor, din satul Neagra Sarului, judetul Suceava, s-a instalat ieri în Piata Centralã din Bârlad, în mijlocul târgului, unde le solicita trecãtorilor bani. Sumele donate urmeazã, zice el, sã fie folosite pentru pictura unei biserici în Vatra Dornei. Reprezentantii Bisericii Ortodoxe Române spun cã regulile Sfântului Sinod le interzic cãlugãrilor sã organizeze colecte fãrã sã aibã acordul ierarhilor locului, iar legile din România spun si mai clar, cã aceste activitãti de colectare de bani se fac doar cu acordul scris al Primãriei si cu elibererea de chitante fiscale. Asa zisul cãlugãr nu avea nicio autorizatie de la Primãria Bârlad, nu elibera nici chitante si deranja locatarii punând muzicã religioasã de la un CD-player, la un volum maxim….

Muzica religioasã se auzea la maxim, dintr-un CD-player aflat lângã icoana împodobitã si lângã o ditamai cutie a „milei”, fãuritã cu mestesug dintr-o valizã. Cãlugãrul era însotit si de un tânãr, care primea donatii, pe care le nota într-un caiet, dar fãrã sã elibereze o chitantã pentru banii primiti!! “Am venit sã strâng un ban de la crestini . Avem autorizatie de la Episcopie…”, a spus cãlugãrul Stefan, când s-a vãzut filmat. Bãrbatul îmbrãcat în haine cãlugãresti stãtea lângã un casetofon cu muzicã bisericeascã si un geamantan, în Piata Centralã, iar bârlãdenii dornici de iertarea pãcatelor sau de gãsirea norocului, stãteau la rând ca sã doneze….Cât timp a durat filmarea fãcutã de reporterii nostri, cãlugãrul Stefan a primit cel putin 300 de lei, de la una dintre femeile ce se înghesuiau la miruit si donat.

Politia face verificãri, Episcipia Husului tace…

Politia municipiului Bârlad a fost sesizatã de cele ce se petreceau în plin centru al orasului si a solicitat cãlugãrului sã prezinte documentele cu care acesta îsi desfãsoarã activitatea de colectare de bani. Comisarul-sef Vasile Chelaru, coman­dantul Politiei municipiului Bârlad, a declarat cã urmeazã sã fie verificate toate documentele puse de asa zisul cãlugãr la dispozitie, precizând cã acesta nu avea aprobarea Primãriei Bârlad, iar faptul cã nu elibera chitante pentru banii primiti constituie infractiune. “Am avut situatii când anumite persoane s-au îmbrãcat în straie cãlugãresti pentru a obtine bani si facem acum verificarea acestui cãlugãr”, a precizat el. De la Episcopia Husului n-am putut avea nici o reactie, deoarece de relatia cu mass media se ocupã doar PS Corneliu Bârlãdeanu, episcopul Husilor care nu a putut fi ieri contactat. Cãlugãrul Stefan a fost luat „în vizor” si de alti reprezentanti ai mass media, el umblând prin toatã tara si colectând bani: la Cluj, colecta pentru construirea unei biserici de rit vechi, la Bârlad pentru pictarea altei biserici si tot asa!
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ