spot_imgspot_img
13.4 C
Vaslui
25-apr.-2024

Cãmile retinute la Vama Albita

- Advertisement -

MUSAFIRI NEOBISNUITI 20 de cãmile au petrecut câteva zile în Vama Albita, dupã ce reprezentantii DSVSA Vaslui din acest punct de trecere a frontierei le-au interzis persoanelor ce intentionau sã le ducã în Bulgaria, accesul pe teritorul României. Motivul invocat a fost acela cã tara de unde erau aduse, respectiv Kârgâstan, nu figureazã ca tarã exportatoare pentru zona UE a unor astfel de animale. În tot acest timp, cãmilele au fost hrãnite cu nutret adus din gospodãriile locuitorilor din satul învecinat, iar ieri au fost duse pe teritoriul Republicii Moldova. “Cel mai tare ne-a fost fricã sã nu moarã pe aici”, au spus vamesii români, constienti cã, în asemenea cazuri, procedurile specifice sanitar-veterinare ar da peste cap activitatea din Vamã.

SITUATIE Soferii de TIR , care transportau cãmilele prin Vama Albita, au spus cã duceau animalele în Bulgaria, scopul fiind…dresajul! Actele pe care le detineau însã, nu le permitea accesul cu ele pe teritoriul Uniunii Europene, motivul fiind clar: Kârgâstanul nu are dreptul de a exporta cãmile în spatiul UE. Însotitorii animalelor, spun vamesii si politistii de frontierã, au fost de rea-credintã. “Nu au vrut sã înteleagã de la bun început acest fapt, au fost tinuti acolo în vamã, nu au înteles cã sub nicio formã tara lor nu are voie sã exporte cãmile în interiorul UE si foarte greu s-a putut colabora cu ei. Nu acceptau faptul cã trebuie sã se întoarcã înapoi”, a explicat Liana Barbu, purtãtoare de cuvânt a Directiei Regionale pentru Accize si Operatiuni Vamale Iasi.

S-au temut sã nu moarã vreo cãmilã pe teritoriul UE!

Românii s-au dovedit însã gazde bune pentru cele 20 de cãmile! Nevoiti sã le dea de mâncare, au apelat la bunãvointa locuitorilor din Râsesti, care le-au adus nutret si porumb. “Cele 20 de animale, cãmile cu o singurã cocoasã, au fost tinute câteva zile aici, la noi, în Vamã. Nici noi nu prea stiam ce sã le dãm sã mãnânce, vã dati seama! Le-au fost aduse porumb, fân, lucernã, ce s-a gãsit pe la oamenii din satul vecin, pe acasã si chiar le-a plãcut. Noi ne-am temut cel mai tare ca nu cumva sã moarã vreuna din ele pe aici. Procedurile sanitar-veterinare în astfel de cazuri nu sunt deloc simple si asta ar fi dat peste cap activitatea Vãmii. Nu a fost însã cazul si astãzi (ieri, nr.r), cãmilele au fost duse pe teritoriul Moldovei”, au spus reprezentantii Vãmii. Se pare cã animalele vor face cale-ntoarsã în Kârgâstan, pentru cã oficialii români sustin cã, sub nicio formã, ele nu vor avea acces în spatiul Uniunii Europene.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

12 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.