spot_imgspot_img
13.2 C
Vaslui
20-apr.-2024

Când anchetatorii de la DNA Iași se ceartă, ies la iveală „picanterii” din dosarul fostului episcop Onilă

- Advertisement -

CONJUNCTURĂ… Cât timp dosarul de viol al fostului episcop Cornel Onilă rătăcește prin instanțe, în căutarea unei dreptăți tardive, iată că au început să se încaiere anchetatorii între ei! Unul dintre polițiștii judiciari de la DNA, ieșit între timp la pensie, care a fost în echipa de lucru în cazul „șantajului” reclamat de fostul episcop, s-a apucat să se războiască cu o colegă procuror și cu alți polițiști de la DNA. Între alte imputări făcute în jalba publică, polițistul și-a amintit și de înregistrările compromițătoare pe care le-a găsit la Huși, prin chiliile percheziționate. Polițistul în cauză, Florin Costan, susține că procuroarea de caz ar fi dosit intenționat imaginile cu episcopul Onilă abuzând elevii minori, deși el i-ar fi pus în vedere să le trimită, disjunse, la Parchetul competent. „În chilia lui Jitaru, CD-urile cu filmări erau puse în spatele icoanei cu Maica Domnului. La vizionarea lor, în sediul DNA, era ca la cinema: doamna procuror și alți polițiști se uitau și rădeau cu gura până la urechi. Eu nu am vrut să mă uit”, susține acum polițistul Costan. Dar numai că, pe principiul „după război, mulți viteji se-arată”, dezvăluirile lui Costan, nu pot fi puse decât în contextul răfuielii de ordin personal, care, iată, s-a iscat între anchetatori. Acum, că dacă unii se ceartă așa mai ies la iveală unele lucruri, e un aspect care rămâne, totuși, sub rezerva faptului că polițistul nu a suflat o vorbă, cât timp era în relații colegiale cu cei vizați de acuzele sale, dar s-a apucat de destăinuiri, abia când a fost afectat personal, mai exact i-au dat calificativ „suficient” în pragul pensionării.

Polițistul Florin Costan a depus o acțiune la Tribunalul Iași, în care a relatat tot felul de situații din activitatea sa și a colegilor din DNA Iași. Intrat în conflicte personale cu unii dintre eii, polițistul ar fi fost „pedepsit” cu un calificativ de „suficient” chiar în pragul pensionării. De ciudă, Costan s-a decis să scoată și el „armele” și să relateze în spațiul public detalii de prin birourile DNA. Între alte amintiri și nume, polițistul Costan a invocat și cazul episcopului Onilă, unde chiar el ar fi făcut percheziții. Ca un detaliu gazetăresc, trebuie spus că cel care a dat prima dată un material de presă cu acuzele fostului polițist DNA, Florin Costan, este jurnalistul ieșean, originar din comuna Bunești Averești – Vaslui, Constantin Mazilu, pe site-ul său, dezvăluirea.ro, în martie 2022. De acolo, cei de la site-ul „săfielumină” s-au silit să preia informația de bază, ca mai apoi să publice ei un interviu filmat cu polițistul Costan, fără însă a mai aminti nimic de articolul lui Constantin Mazilu. Oricum, și într-o parte și în alta, polițistul Costan a vrut să arate cât de „rău-intenționați” ar fi fost unii dintre colegii săi.

Fostul polițist DNA, supărat pe proprii colegi, nu a adus nicio noutate în dosarul „Onilă”, însă amintirile lui au dat un pic praful de pe cazul care a șocat o țară în 2017

Dintre toate mărturiile polițistului Florin Costan cele care vizează cazul episcopului Onilă vine cumva să accentueze ceea ce era cunoscut, de altfel, și anume că procurorul de caz nu a vrut să cerceteze sau, mai exact, să disjungă în vederea anchetării, în 2017, dosarul cu violarea seminariștilor, act văzut cu ochii lor în imaginile rușinii. Practic, polițistul din echipa anchetatorilor nu vine cu nicio noutate, afară de faptul că ar fi fost mare distracție în DNA, în timp ce se viziona „ca la cinematograf” înrestrările cu episcopul decăzut. „Eu am fost la percheziții la Huși. La Jitaru în chilie, înregistrările le-am găsit pe CD-urile puse după icoana Maicii Domnului, iar niște printuri, într-un dulap. Eu i-am spus doamnei procuror să disjungă și să trimită spre cercetare faptele, însă mi s-a spus că nu e treaba noastră. Apoi, episcopul acesta nu a fost adus la DNA la audieri, ci a fost audiat chiar la el acasă, la Huși, în locuința de lângă Episcopie. Deși nu era normal, mi s-a spus că din conjsiderente de imagine nu îl aduce la DNA”, a susținut polițistul Costan. Informațiile sale însă nu aduc vreo noutate în cazul „Onilă”, care, oricum, perindat printre instanțe care ba vor, ba nu vor să îl cerceteze cum se cuvine, deja își cam pierde interesul public. „Aceasta este și ideea, să treacă timpul, să se stingă totul. Dosarul trebuie să fie la Curtea de Apel Galați, dar nu figurează pe portal. A nu se înțelege că în tot acest timp, fostul episcop nu își caută și el dreptatea și nu și-a asigurat o apărare bună. V-am spus că are avocați excelenți, iar timpul se scurge doar în favoarea sa. Fiecare acuză trebuie temeinic dovedită. În fața instanței trebuie aduse dovezi serioase și de asta spunem că nu e nimic jucat în acest dosar”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri