Candidatii penali ai PDL: La Sascut si Onesti, democrat-liberalii mizeaza pe oameni patati

In doua dintre cele mai importante localitati din judet, Sascut si Onesti, pedelistii au nominalizat sau sustin candidati la primarie cu mari probleme de dosar. Cristinel Bostan si Laurentiu Neghina, cei doi candidati „surpriza” sustinuti de PDL, au la activ condamnari penale cu suspendare. Primul pentru ca a agresat un politist, al doilea pentru ca a dat mita in dosarul de coruptie vizând Bacalaureatul de pomina organizat, in vara lui 2010, la Gr. Sc. „Al. Vlahuta” din Podu Turcului. Bostan si Neghina s-au remarcat si printr-o prodigioasa cariera de traseism politic, schimbând partidele unul dupa altul in cautarea „Puterii”.

Cristinel Bostan si Laurentiu Neghina, candidatii sustinuti de PDL in cursa pentru primariile Sascut si Onesti, se pregatesc sa intre in campania electorala cu dosare burdusite de probleme judiciare. Ambii au suferit condamnari penale cu suspendare, insa au beneficiat – in continuare – de inimoasa sustinere a partidului. In 2008, in plina campanie electorala, Bostan a agresat un politist. Dosarul de ultraj deschis de organele de ancheta s-a finalizat, in mai 2011, cu o condamnare pronuntata de Tribunalul Bacau. Instanta a decis ca pentru fapta comisa, Cristinel Bostan merita 2 ani de inchisoare cu suspendare, cu interzicerea dreptului de a alege si de a fi ales, respectiv dreptul de a ocupa o functie (…) „de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru savârsirea infractiunii”. Practic, prin natura condamnarii suferite acum un an, Bostan nu mai avea ce cauta la localele din 2012. Cu toate astea…

Ministrul Berca l-a sustinut

Paradoxal, desi a agresat un politist, primarul Bostan a beneficiat chiar de sustinerea fostului ministru MAI (!), Gabriel Berca, seful PDL Bacau. Edilul a fost, de asemenea, sustinut de partid, care l-a propus pentru un nou mandat in fruntea comunei Sascut, una dintre cele mai mari din judet. Asta, in pofida condamnarii pronuntate de Tribunalul Bacau si care stipula interdictia expresa de a mai candida la o functie aleasa. Deputatul Mihai Banu, secretarul general al PDL Bacau, a precizat pentru cotidianul Desteptarea ca Bostan si-a depus candidatura, ea fiind acceptata de Biroul Electoral Judetean. Bostan a declarat recurs la sentinta data de Tribunalul Bacau, dosarul sau aflându-se – in acest moment – pe rolul Curtii de Apel. Aceasta va pronunta o solutie pe 17 mai 2012, in plina campanie electorala. Daca judecatorii Curtii de Apel vor mentine condamnarea cu retinerea drepturilor prevazute la articolul 64 cod penal, PDL are toate sansele sa se trezeasca fara candidat la functia de primar al Sascutului. Si asta, in timpul campaniei electorale.

Traseist cu acte-n regula

In ultimii 4 ani, Bostan s-a remarcat drept una din emblemele traseismului politic din judetul Bacau. In 2008, politicianul câstiga Primaria Sascut, in detrimentul „legendei” pesediste Ioan Rauta. La acel moment, Cristinel Bostan era presedintele PIN Sascut (Partidul Initiativa Nationala, condus de la Bucuresti de Cozmin Gusa). Pâna la parlamentarele din 2008, Bostan si-a dat seama ca este, de fapt, liberal. Asa ca a trecut, cu arme si bagaje, in formatiunea condusa de Romeo Stavarache, preluând sefia PNL Sascut. La parlamentarele din toamna lui 2008, Bostan i-a sustinut pe candidatii liberali Cristian Cojocaru si Lucian Ciubotariu. In 2009, pe fondul nemultumirii vizavi de faptul ca PNL nu l-a ajutat cu nimic, Cristinel Bostan renunta la liberalism si, in perspectiva alegerilor prezidentiale, imbratiseasca social-democratia. Trecut la PSD cu toata echipa sa, Bostan l-a sustinut pe Mircea Geoana la alegerile prezidentiale, facând campanie electorala pentru candidatul pesedist. Nici social-democratia nu i-a priit, insa, primarului din Sascut. In 2010, acesta a trecut la PDL, odata cu sosirea in partid a liberalilor Gabriel Berca si Mihai Banu. De aproximativ 2 ani, Cristinel Bostan conduce organizatia Sascut a PDL, remarcându-se prin autoturismele de lux pe care le conduce si prin rivalitatea locala cu social-democratul Ioan Rauta.

UNPR a ales neghina, nu grâul

Intr-o situatie cu mult mai interesanta se afla candidatul sustinut de PDL pentru fotoliul de primar al Onestiului – Laurentiu Neghina. Presedinte al UNPR Onesti, Neghina beneficiaza de sustinerea pedelistilor, chiar daca alianta PDL – UNPR a fost rupta in judetul Bacau, in mai multe localitati (inclusiv la Consiliul Judetean). La Onesti, cele doua formatiuni politice au decis sa sustina un candidat comun, Neghina devenind presedintele de facto al PDL Onesti. El taie si spânzura, in acest moment, in organizatia onesteana a PDL. Ca si Bostan, Neghina s-a ales cu o condamnare penala cu suspendare din partea Tribunalului Bacau.

Notele la BAC, „cumparate” cu doar 2000 lei

Numele lui Neghina a fost cap de afis in imensul scandal de coruptie generat de frauda de la liceul din Podu Turcului, petrecuta cu prilejul Bacalaureatului 2010. La acel moment, zeci de persoane au fost prinse dând spaga pentru a promova examenul. Intre acestea s-a numarat si Neghina, pe atunci membru de seama al PNL Onesti. Omul de afaceri, patron al magazinelor NEVILA, a fost condamnat la 8 luni de inchisoare cu suspendare, instanta retinând – intre altele – ca Neghina ar fi dat 2000 de lei pentru a promova examenul de Bacalaureat sustinut la „fabrica de diplome” de la Podu Turcului. Politicianul a declarat, tot timpul, ca suma de bani ar fi fost – in realitate – o sponsorizare facuta liceului. In 2010, Neghina declara cotidianului Desteptarea ca dosarul instrumentat de procurorii DNA ii creeaza o mare problema de imagine.

„Eu am obtinut 10 la suta la alegerile locale din 2008. Eram cunoscut in Onesti si nu doream sa am o problema de imagine. Acum o sa afle tot judetul ca n-am dat BAC-ul când trebuia”, afirma la acel moment afaceristul. Neghina a facut recurs la decizia Tribunalului, iar cazul sau se afla pe rolul Curtii de Apel care, pe 29 mai 2012, va pronunta o solutie.

„Candidatul repetent” a ajuns la B1 TV

Neghina a preluat sefia UNPR Onesti, dupa ce o perioada de timp a fost presedinte interimar al organizatiei locale a PNL. In 2008 a candidat independent la functia de primar al Onestiului, obtinând aproape 10 la suta din sufragii. In pofida problemelor grave de dosar, dar si de imagine, afaceristul beneficiaza in continuare de sustinerea conducerii UNPR Bacau. Mai mult, acesta a ajuns sa deruleze in Onesti o campanie mincinoasa, distribuind fluturasi in care anunta ca ar avea studii universitare, desi n-a luat nici pâna acum BAC-ul (!). Campania mincinoasa dusa de candidatul PDL-UNPR la functia de primar al Onestiului a ajuns si la B1 TV. Postul central de televiziune l-a ridiculizat pe Neghina, prezentând notele obtinute de acesta la Bacalaureatul organizat, in 2010, la Podu Turcului (2 la Matematica; 3,5 la Anatomie). Emisiunea, moderata de realizatorul Andrei Badin, a fost difuzata in urma cu doua saptamâni.

www.desteptarea.ro
6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ